CUM SÃ ALEGI CEL MAI BUN TIP DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI PENTRU CENTRUL TÃU DE DATE

Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) și soluțiile de tip busway ajută echipele din centrele de date să standardizeze, simplifice și să scaleze. Piața centrelor de date este incandescentă la nivel global, de când companiile au introdus modele de lucru hibrid și accelerează inițiativele digitale în afaceri. Hyperscalerii, echipele centrelor de date și furnizorii de colocare susțin această creștere rapidă oferind servicii IT vitale.

Între 2020 și 2025, numai în industria de colocare se estimează o creștere a capacității centrelor de date cu aproape 2,000 MW în fiecare an. Este de așteptat ca zona Asia-Pacific să conducă prin cumpărarea a 38% din capacitatea de colocare nouă, urmată de America de nord cu 30%. Previziunea de cumpărare pentu Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) este de 27%, iar America Latină va obține probabil 5%.

Ce înseamnă asta pentru locațiile de centre de date și pentru echipele IT, cât și pentru consultanții care le ajută să echipeze spațiile goale?

Cerințe pentru noile centre de date – Care dintre soluții este necesară, tabloul de distribuție electrică către rack-uri sau un sistem de tip Busway?

Tendințele pieței subliniază nevoia de sisteme flexibile de distribuție a puterii către rack-uri (RPP), ce pot fi furnizate constant în locații și scalate cu ușurință în rețele de centre de date din toate zonele geografice. Echipele IT din centrele de date pot alege între soluția standard de tablouri de distribuție electrică către rack-uri (RPP), varianta personalizată a acesteia sau o soluție de tip busway configurabilă pentru a răspunde nevoilor lor. Deci, ce soluție ar trebui să aleagă? În unele cazuri personalizarea are sens, în multe altele, soluțiile standard răspund mai bine nevoilor echipelor IT. Să analizăm pe rând fiecare variantă.

Echipele IT din centrele de date operează într-un mediu de piață și de afaceri complex. Ele trebuie:

Să susțină cererea în creștere pentru operațiuni de procesare

Companiile, agențiile guvernamentale și alte organizații accelerează soluțiile Cloud pentru a putea susține cererea din ce în ce mai mare pentru digitalizarea tuturor proceselor. În următorii ani, Internetul Industrial al Lucrurilor (IIoT), sistemele inteligente, produsele și serviciile digitale, realitatea virtuală și augmentată vor avea nevoie de resurse puternice de procesare. Aceasta înseamnă o cerere mai mare de capacități de centre de date, fie că sunt gestionate chiar de companii sau de partenerii lor de colocare.

Să asigure funcționarea continuă

Afacerile digitale necesită conectivitatea și disponibilitatea continuă a resurselor de procesare. Fără acestea, productivitatea și experiența de cumpărător au de suferit, impactând negativ reputația brand-urilor și profitul. În ciuda acestui fapt, managementul puterii on-site încă reprezintă una dintre cele trei cauze de întreruperi la nivel global. Pentru echipele IT din centrele de date, presiunea se pune pe furnizarea continuă de putere și menținerea funcționării echipamentelor critice. De aceea, operatorii centrelor de date construiesc din ce în ce mai mult soluții de redundanță în modelele lor. Pentru acesta, utilizează alimentări duale, surse redundante de alimentare neîntreruptibilă (UPS) și modele de distribuire a puterii în două etape. Tabloul de distribuție electrică către rack-uri (RPP) nu trebuie să fie confundat cu unitățile de distribuție a puterii în rack sau rPDU, care au un rol separat și la fel de important.

Echipele IT din centrele de date pot oferi timpul de funcționare de care au nevoie, companiile alegând echipamente de calitate pentru distribuirea puterii la distanță, echipamente ce sunt produse și certificate de un producător global. Tabloul de distribuție electrică către rack-uri (RPP) reprezintă o alternativă verificată. Acestea compartimenteză distribuția între UPS și server pentru a permite o flexibilitate și scalabilitate mai mare și o utilizare mai eficientă a spațiului în centrele de date.

Să ofere viteză de implementare

Așa cum arată datele globale privind colocarea, construirea și dotarea de noi spații se află într-o cursă continuă. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) locațiile noi vor avea nevoie de sisteme eficiente de distribuție a puterii în timp ce centrele de date existente își vor reînnoi și ele echipamentul existent, odată la câțiva ani.

Un configurator de tablou de distribuție electrică către rack-uri (RPP) permite echipelor IT din centrele de date să găsească soluții pentru cele mai multe aplicații tipice din piață cu o investiție mică de timp. Angajații nu trebuie să știe ce sarcină IT vor utiliza, va fi sarcina IT maximă așteptată. Ei pot lăsa setup-ul final în grija integratorului de sistem care instalează unitatea la fața locului și montează întrerupătoarele de circuit și senzorii.

Să maximizeze utilizarea spațiului 

În centrele de date, fiecare spațiu este vital. Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate pot fi așezate și ordonate oriunde e nevoie de putere, simplificând și grăbind instalarea. Echipele IT din centrele de date amplasează echipamentul asigurându-se că respectă cele mai bune practici din industrie și standardele de incendiu. Busway, numiți uneori busbar, nu ocupă spațiul de pe podea, lasând loc altor echipamente.

Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate sunt amplasate pe podea și au o amprentă la sol compactă. În plus, pot fi poziționate ca unități de sine-stătătoare, una lângă alta , spate în spate sau ca unități adiacente în formații triple sau cvadruple. Sunt situații când cerințele utilizatorului final nu sunt cunoscute, ca atunci când proprietarii de colocare construiesc centre de date, dar nu au semnat încă contracte cu clienții. În aceste cazuri, tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) sunt o soluție mai flexibilă.

Să asigure o arhitectură tehnologică de viitor

Centrul de date de peste 10 ani va fi foarte diferit de cel din ziua de astăzi, datorită chip-urilor, serverelor, echipamentelor de putere și răcire și a tehnologiilor IA. Echipele IT din centrele de date vor avea nevoie de flexibilitate ca să se adapteze, prin regândirea spațiului, reașezarea și aglomerarea echipamentelor și susținerea unor nevoi de putere mai mari.

Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate susțin rate de la 250 la 400 amperi. Soluțiile de tip Busway personalizate susțin rate de la 250A la 1000A. Deci, ce soluție ar trebui să aleagă echipele IT din centrele de date?

Reașezarea tablourilor de distribuție electrică către rack-uri (RPP) este întotdeauna posibilă atât timp cât un electrician este disponibil pentru a le deconecta și muta.

Pentru aplicațiile de înaltă densitate, precum analiza de big-data, soluțiile de tip busway personalizate sunt o alegere mai bună, pentru că ele pot susține mai multe servere prin simpla adăugare de bare adiționale și cutii de distribuție (tap-off).

Să scaleze soluțiile în diferite zone geografice 

În vreme ce echipele IT din centrele de date din companii și furnizorii de colocare își extind prezența, strandardizarea este de o importanță crescândă. Prin soluții unitare în toate locațiile și regiunile, echipele IT din centrele de date pot simplifica și grăbi comenzile, instalarea, monitorizarea și întreținerea, modernizarea și, în cele din urmă, înlocuirea sistemelor de distribuire a puterii. În această situație, tabloul de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizat este soluția corectă.

Să ofere siguranță operatorului

Când vine vorba de a lucra cu înaltă tensiune, siguranța tehnicianului este esențială. Tablourile de distribuție electrică tradiționale și personalizate pot să nu aibă protecția pentru atingeri accidentale, însemnând că ele trebuie întreținute mereu de un electrician. Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate trebuie să prevadă o ușă cu blocare și o a doua ușă de acces pentru a minimiza contactul accidental cu părți electrice sub tensiune. Când ușile sunt deschise, trebuie să aibă un standard IP20, ceea ce înseamnă că tehnicienii pot lucra în siguranță, fără risc de întrerupere.

Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) cu protecție pentru atingeri accidentale oferă o siguranță și mai ridicată pentru operatori, prin separarea părților aflate sub tensiune de contactul operatorului. În mod similar, soluțiile de tip busway cu protecție pentru atingeri accidentale oferă o siguranță ridicată prin opțiunea de împământare, înainte de utilizare.

Să monitorizeze distribuția puterii

Piața funizează soluții de monitorizare inteligente deoarece acestea oferă echipelor IT din centrele de date un avantaj în rezolvarea proactivă a problemelor, înainte ca acestea să dăuneze echipamentelor sau să determine întreruperi.

Toate tablourile de distribuție electrică către rack-uri oferă o monitorizare integrată a puterii, dar funcționalitățile lor diferă. Tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate oferă ecrane colorate ușor de folosit care simplifică monitorizarea și managementul. Tehnicienii pot observa imediat textele și graficele pentru a determina dacă puterea de intrare este prezentă, dacă cele trei faze sunt echilibrate, dacă sunt alarme și dacă întrerupătoarele sunt deschise sau închise. În mod ideal, alarmele trebuie să fie atât audio cât și vizuale, datorită difuzorului și a informațiilor cu lumina LED de pe ecran.

Să reducă costul total de proprietate 

Construirea și echiparea centrelor de date este o afacere ce necesită mult capital. Ca urmare, echipele IT din centrele de date urmăresc avantaje de cost și vor lua în considerare arhitectura puterii, voltajul distribuției și densitatea puterii la nivelul rack atunci când iau decizia de cumpărare. În plus, operatorii centrelor de date vor pune în balanță costul, siguranța și alte criterii de afaceri atunci când iau decizia de cumpărare. Soluțiile standard pot oferi avantaje convingătoare care pot influența aceste decizii.

Să asigure calitatea soluțiilor

Cum diferă un tablou de distribuție electrică către rack-uri (RPP)  standardizat de unul tradițional, personalizat când vorbim de calitate? 

Soluțiile standard sunt în mod normal de o calitate mai ridicată și mai de încredere deoarece sunt supuse inovațiilor și actualizate permanent. În plus, soluțiile pre-testate și pre-certificate sunt mai ușor de vândut către factorii de decizie din companii. Sunt, de asemenea, mai ușor de instalat iar producătorii unităților standardizate oferă planuri și documentație tehnică care ușurează instalarea.

Echipele IT din centrele de date achiziționează un echipament care funcționează chiar din prima zi și care este ușor de întreținut. Dacă sunt achiziționate direct de la un producător de soluții, atunci depanarea și rezolvarea problemelor este simplificată prin faptul că o singură companie este responsabilă pentru toate aceste activități.

Să întrețină cu ușurință soluțiile 

Echipele IT din centrele de date vor să adopte procese ușoare și eficiente care să raționalizeze operațiunile zilnice și care să ducă la o reducere a timpilor morți sau la eliminarea lor completă. În mod frecvent, reclama pentru soluțiile de tip busway personalizate susține că acestea nu necesită întreținere, dar noile tehnologii fac ca tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate să reprezinte și ele o soluție cu întreținere scăzută.

Cu tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate, operatorii pot instala un dispozitiv, salva configurările pe un USB și apoi folosi acel USB pentru a repara dispozitive similare. În plus, funcționalitatea de „schimbare la cald” înseamnă că operatorii pot înlocui sau adăuga un circuit nou în mai puțin de 20 de secunde, în timp ce restul circuitelor rămân în funcțiune.

În cele din urmă, producătorii originali de echipament (OEM) oferă contracte de întreținere cu garanții standard și extinse. Toate aceste funcționalități duc la cerințe de întreținere pe termen lung mai mici decât este în cazul tablourilor de distribuție electrică la distanță.

Să acceseze capabilitățile globale de service

Centre de date se găsesc peste tot în lume. Cerințele de afaceri, cerințele de lățime de bandă, scutirile de impozite, fiabilitatea și costurile puterii disponibile, infrastructura de calitate și accesul la o mână de lucru profesionistă, sunt doar câteva dintre criteriile pe care cumpărătorii le iau în considerare când aleg noi locații. Un alt criteriu este accesul rapid și suportul global al OEM-urilor care furnizează și repară echipamentul critic. În vreme ce operatorii centrelor de date se exind în toate regiunile, aceștia vor să aibă siguranța că echipamentele pot fi reparate local și înlocuite ușor. Parteneriatul cu un OEM global cum este Vertiv reprezintă o garanție pentru aceste operațiuni de reparare.

Soluții de tip Busway sau tablouri de distribuție electrică către rack-uri (RPP)  standardizate: Două variante bune pentru obiective diferite 

Când vine vorba de distribuția puterii de înaltă densitate, echipele IT din centrele de date au două variante bune. Soluția tradițională de tip busway personalizată care se instalează pe echipamentele de server pentru a economisi spațiu și care este disponibilă în mai multe game de putere. Soluțiile de tip Busbar sunt gândite să se integreze ușor în aproape orice configurație de centru de date. Ele pot fi adaptate oricărei locații și pot fi reconfigurate ușor ca să îndeplinească nevoile afacerii. În orice caz, soluțiile personalizate necesită mai mult timp și planificare pentru a fi proiectate și instalate.

Vertiv oferă Vertiv™ Liebert® MBX, o soluție personalizabilă, modulară, cu componente ce pot fi operate în siguranță și disponibilă pentru puteri de 250, 400, 630, 800 și 1000 Amperi. Echipele pot utiliza Vertiv Liebert MBX pentru a oferi distribuție sigură de putere în centre de orice dimensiuni, cu pardoseala tehnologică sau nu, lăsând spațiu liber pentru alte echipamente și permițând reînnoiri frecvente de hardware.

Echipele IT din centrele de date au și o altă variantă: tablourile de distribuție electrică către rack-uri (RPP) standardizate. Această soluție este ușor de comandat, instalat și întreținut și poate fi amplasată în mod flexibil în spații de dimensiuni variabile, de la camere de servere de dimensiuni mici până la spațiul mai generos al centrelor de date.

Vertiv™ Liebert® RXA, certificat IEC și disponibil în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), Asia-Pacific și parte din America Latină, întrunește cerințele echipelor IT din centrele de date pentru distribuția alimentarii către rack-uri (RPP)  de înaltă densitate. Oferă o amprentă la sol compactă, opțiuni de instalare flexibile, funcționalități opționale de protecție la atingeri accidentale, monitorizare inteligentă integrată și este disponibil în gamele de 250 și 400 Amperi și cu 84 de plecări monofazice sau 28 plecări trifazice sau combinații ale acestora și un cost total de proprietate (TCO) scăzut. Echipele IT din centrele de date pot folosi Liebert RXA pentru a standardiza, înlesni și scala operațiunile în regiunea EMEA și în alte regiuni.

Autor: George Topalov, Senior Sales Manager pentru Vertiv în România

Mai multMai multe informații despre Vertiv™ Liebert® MBX

Mai multe informații despre Vertiv™ Liebert® RXA