CUM FUNCŢIONEAZA CASELE INTELIGENTE

Atunci când nu sunteți acasă, grijile mici încep să se înmulțească, iar întrebările precum “Oare am oprit filtrul de cafea?”, „Am pornit alarma de securitate?”, „Copiii mei oare își fac temele sau se uită la televizor?” sunt din ce în ce mai frecvente. Cu o casă inteligentă ați putea gestiona toate acestea numai cu ajutorul smartphone-ului sau al tabletei.Prin simpla conectarea a dispozitivelor la aparatele din casă, puteți menține controlul asupra lor printr-o simplă operație.

Orice dispozitiv din casa, care folosește electricitate, poate fi conectat la rețeaua de acasă și poate fi la comanda voastră. De fiecare dată când veți folosi comanda vocală sau controlul de la distanță, tabletă sau smartphone, casa reacționează. Cele mai multe cereri legate de casele inteligente au legătură cu iluminatul, securitatea casei, divertisment și reglarea termostatului.

Software-ul și tehnologia caselor inteligente

Pagina de automatizare are o istorie lungă și nesigură. De mulți ani, tendințele din domeniul tehnologiei au venit și au plecat, dar una dintre primele companii care au găsit succesul încă mai activează în domeniu. Proiectarea multor dintre produse s-a făcut în anul 1975, când o companie din Scoția a dezvoltat X10 – un program care permite produselor compatibile să comunice între ele prin intermediul firelor electrice deja existente în casă. Toate aparatele şi dispozitivele sunt receptoare, iar mijloacele de control al sistemului, precum telecomanda sau tastatura, sunt emiţătoare. Dacă doriţi să închideţi lampa dintr-o altă cameră, transmiţătorul va emite un mesaj compus dintr-un cod numeric. Acesta include: o alertă pentru sistemul care este emisă comanda, un număr de identificare pentru dispozitivele care ar trebui să primească acea comandă şi un cod care conţine comanda actuală, precum “opreşte-te”.

Configurarea unei case inteligente

X 10, Insteon ZigBee şi Wave oferă numai tehnologie fundamentală. Acestea se numesc protocoale care ajută la comunicarea cu casele inteligente. Ele au creat alianțe cu producătorii de electronice. Iată câteva exemple de produse pentru casele inteligente şi funcţiile acestora: camerele de luat vederi înregistrează exteriorul casei chiar şi în timpul nopţii; puteţi controla termostatul direct din pat, aeroport sau de oriunde smartphone-ul are semnal; luminile LED permit programarea culorii şi a luminozităţii folosind telefonul smartphone. De asemenea, senzorii de mişcare vor trimite o alertă atunci când este cineva în apropierea casei, putând face diferenţa între animale şi hoţi.

Smartphone-urile vă permit să porniţi luminile în mod automat, iar încuietoarele uşilor şi uşile garajului se pot deschide automat în timp ce vă apropiaţi cu smartphone-ul. În plus, alarmele auto din sistemul de securitate vor fi transmise în mod automat telefonului, astfel încât veți ști imediat dacă este o problemă acasă.

Beneficiile unei locuinţe inteligente

Casele inteligente vă pot face viaţa mai uşoară şi mai convenabilă. Cui nu i-ar plăcea să fie capabil să controleze dispozitivele de iluminat, de divertisment şi temperatură stând pur şi simplu pe canapea? Indiferent dacă sunteţi la locul de muncă sau în vacanţă, casa inteligentă vă va ţine la curent cu ceea ce se întâmplă acasă, iar sistemele de securitate pot fi configurate pentru a oferi un mare ajutor în cazul unei urgenţe. De exemplu, nu doar că vă trezeşte cu o notificare a unei alarme de incendiu, dar aceasta va debloca automat uşile, va suna la pompieri şi va lumina calea spre siguranţă.

Iată câteva exemple de trucuri interesante și inteligente: vă luminează drumul până la baie pe timp de noapte, deblochează ușa automat în timp ce vă apropiați, hrănesc animalele de companie în funcţie de program cu o cantitate prestabilită de mâncare. Mai mult decât atât, va crea un mod de iluminare pentru orice ocazie, va programa canalele tv astfel încât copiii să se poată uita numai în anumite momente, va încălzi dormitorul înainte de a vă da jos din pat.

Puteți porni aparatul de cafea chiar din pat

Casele inteligente, de asemenea, pot economisi energie deoarece sistemele precum Z-Wave şi ZigBee pot pune unele dispozitive să funcționeze cu mai puțină energie, pot intra în modul sleep sau pot porni atunci când sunt date comenzi.

Tehnologia pe care se bazează casele inteligente promite beneficii enorme pentru persoanele în vârstă care locuiesc singure. O casă inteligentă poate alerta proprietarul atunci când este timpul să își ia medicamentele, trimite o alertă la spital în cazul în care persoana respectivă pățește ceva și înregistrează cantitatea de mâncare pe care o consumă proprietarul. În cazul în care proprietarul în vârstă este puțin uituc, casa inteligentă poate efectua activități precum oprire apei înainte să se umple cada sau oprirea cuptorului în cazul în care bucătarul a uitat. Un constructor estimează că un sistem ca acesta ar putea costa aproximativ 20.000 dolari, lucru ce îl face mai puțin costisitor decât angajatul unei asistente acasă. De asemenea, permite copiilor adulților care locuiesc în altă parte să participe la îngrijirea părinților prin acest sistem inteligent. Sistemele automate ușor de controlat oferă beneficii similare cu cele pentru persoane cu handicap sau cu dizabilități.

Eficiență și amuzament

Există piețe de comutare automatizată a casei la smartphone-uri. Acestea au, de asemenea, și un detector de mișcare. Prin simpla conectare a întrerupătorul la priza electrică și apoi conectat la un dispozitiv, precum lampa și ibricul pentru cafea, în întrerupător. Conectați întrerupătorul la smartphone folosind această aplicație și apoi veți putea controla întrerupătorul de la distanță, permițându-vă, de exemplu, să stingeți lumina de la aproximativ 2 km sau pur și simplu din patul în care stați confortabili.

Provocările caselor inteligente

O casă inteligentă, probabil sună ca un coșmar pentru cei care nu stăpânesc foarte bine tehnologia. Dacă este de-a dreptul exasperant, atunci vă face, de fapt, viața mai dificilă în loc să o facă mai ușoară. Atunci când se planifică sistemul este important să luați în considerare următorii factori: care sunt tipurile de componente care fac parte din sistem, cât de intuitiv va fi sistemul pentru un utilizator începător, de câți oameni va fi necesar pentru utilizarea sistemului, cât de ușor se poate modifica interfața.

Datorită acestor motive poate fi mai ușor să începeți cu o rețea de bază. Precum multe alte noi tehnologii, casele inteligente necesită o investiție semnificativă atât în bani, cât și în timp pentru a putea ține pasul cu noi apariții în domeniu. Așadar, dacă nu dispuneți de niciuna dintre acestea două, poate doriți să rămâneți la casa veche „demodată”.

Înainte de a cumpăra acest tip de sistem, verificați părerile referitoare la produs și evitați-le pe cele care atrag furia utilizatorilor. Sunt o mulțime de produse care fac multe promisiuni, iar acestea nu se aplică în realitate și, dacă sunteți utilizatori de smartphone-uri, luați în considerare produsele care vin și cu o aplicație smartphone la fel de bine revizuită. Unele aplicații sunt atât de greoaie sau complicate, încât pot cauza mai multe dureri de cat decât să ușureze munca.

Casele inteligente vin, de asemenea, cu anumite probleme legate de securitate. Hackerii care găsesc o modalitate de a avea acces la rețea pot avea capacitatea de a dezactiva sistemele de alarmă și lumini, lăsând casa vulnerabilă la spargeri. De asemenea, aceștia ar putea provoca daune precum pornirea sau oprirea rapidă a dispozitivelor, ceea ce poate provoca un incendiu.

Producătorii de electronice de consum larg își promovează produsele lor în speranța că automatizarea casei va deveni, în cele din urmă, de masă. Datorită smartphone-urilor, tabletelor și a multor aplicații pentru case care sunt disponibile acum pe piață, există o șansă ca acest trend să prindă.

În ciuda progreselor tehnologice, există încă un sistem standard pentru automatizarea tuturor acestor gadgeturi. Fără acesta, mulți consumatori sunt lăsați cu un semn de întrebare dacă să cheltuie sute sau mii de dolari pe produse care vor deveni învechite sau inutilizabile într-un scurt timp. Desigur, există întrebarea dacă o persoană are nevoie de tehnologie. Este societatea noastră atât de leneșă încât nu poate să apese pe un buton pentru a aprinde lumina? Vestea bună este că, cu timpul, vom scăpa de automatizarea casei și vom avea timp să lucrăm la alte preocupări, precum dezvoltarea roboților pe post de menajere.

Sursa Foto: Discovery Channel