Suita de produse Creo constă din Creo Parametric și peste 60 de extensii suplimentare, care se adresează nevoilor de dezvoltare de produs. Printre acestea se regăsesc soluții pentru a îmbunătăți designul conceptual și stilul produsului.
În acest articol ne vom concentra pe designul conceptual, aceasta fiind prima fază a procesului de dezvoltare a produsului. Creo oferă o suită largă de soluții care facilitează și încurajează ideea, inovația, explorarea, designul estetic și stilizat.
Creo sprijină toate etapele de proiectare și dezvoltare a produsului, începând chiar cu prima fază, adică designul conceptual. Spre deosebire de ingineri, designerii și artiștii lucrează deopotrivă pentru a crea produse atrăgătoare din punct de vedere estetic, considerând aspectul suprafețelor, stilul și standardele generale, precum și normele interne ale companiei. Iar mai departe, acest design conceptual este preluat de ingineri, aceștia urmărind transformarea ideilor și conceptelor în realitate.
Creo oferă trei mari categorii de soluții pentru lucrul cu suprafațe:
- Soluții pentru design: Freestyle Design, Parametric Surfacing, Interactive Surface Design
- Soluții pentru evaluare, explorare și repetabilitate: Design Exploration, Flexible Modeling, AR Design Share, Render Studio, Additive Manufacturing
- Soluții pentru evaluarea performanțelor de design: Creo Simulation Live (CSL), Generative Design.
Toate aceste soluții oferite de Creo au principalul rol de a sprijini designerii, oferind flexibilitate și viteză în fazele conceptuale, și contribuind astfel la creșterea capacităților de lucru și a randamentului în această fază de proiectare.
Freestyle Design include un set de capabilități în interiorul Creo Parametric, care facilitează crearea rapidă a suprafețelor cu formă liberă. Funcționalitatea este bazată pe conceptul de modelare pe subdiviziuni, iar utilizarea acestor instrumente nu necesită grad ridicat de calificare și expertiză pentru a crea o geometrie de calitate a suprafeței.
Suprafețe liber create cu instrumentul Freestyle
Pe de altă parte, suprafețele parametrice sunt utilizate pentru a crea o gamă largă de produse folosind constrăngeri și parametri numerici. Suprafețele parametrice oferă control complet asupra definiției modelului geometric.
Suprafețe parametrice în Creo Parametric
Interactive Surface Design (ISDX) reprezintă instrumentul de design ales atunci când forma și forma designului sunt esențiale pentru performanța, funcționarea și atractivitatea produsului. Capacitățile ISDX oferă utilizatorilor instrumente avansate pentru a crea și controla geometria curbelor și a suprafețelor.
Interactive Surface Design în Creo Parametric
Design Exploration oferă un mediu și instrumente dedicate pentru a facilita explorarea și revizuirea designului. Utilizatorul poate crea, explora și salva rapid concepte și alternative de design fără a face modificări sau a stoca copii ale datelor de proiectare originale. Toate informațiile din sesiunea de explorare a designului sunt incluse într-un fișier unic, ceea ce face ușoară partajarea și revizuirea istoriei și evoluției designului la un moment dat.
Explorarea diferitelor scenarii de design în Creo Parametric
Creo Flexible Modeling Extension (FMX) reprezintă un set de instrumente de editare bazat pe geometria existenta, și care permite utilizatorului să facă editări rapide și flexibile pentru orice geometrie – indiferent dacă aceasta este creată în Creo Parametric, sau importată din alte sisteme CAD. Modificarea directă a geometriei se realizează cu propagarea automată a referințelor geometrice inițiale către geometria rezultată.
Alternative de design utilizând Creo Flexible Modeling
Creo AR Design Share reprezintă o modalitate de colaborare virtuală, prin care proiectanții și inginerii comunică și partajează informații și idei de design. Prin partajare, se pune la dispoziție un link către o experiență virtuală, încărcată într-un cloud securizat. Modelele pot fi astfel vizualizate la scară reală, într-un cadru real, tocmai pentru a oferi claritate și pentru a îmbunătăți înțelegerea modelelor și a intenției de proiectare. Prin această metodă se partajează numai informații grafice, utilizarea neautorizată a datelor de proiectare este astfel împiedicată, iar IP-ul companiei este securizat.
Spre deosebire de fișierele CAD, experiențele AR (Augmented Reality) pot fi vizualizate pe orice dispozitiv mobil, oferind astfel și utilizatorilor non-CAD posibilitatea de a interacționa cu modelul astfel partajat.
Colaborare virtuală prin intermediul Creo AR Design Share
Creo Render Studio permite crearea rapidă și precisă de imagini fotorealiste de înaltă calitate pentru produsele proiectate. Acest instrument permite echipei de proiectare să exploreze, să evalueze și să selecteze rapid cele mai bune alegeri și opțiuni de design și stil.
Se minimizează astfel dependența de prototipurile fizice, permițând utilizatorilor să evalueze din timp o gamă largă de materiale, culori și combinații de texturi, contribuind la eficientizarea proiectării. Imaginile realiste ale produselor comunică cu acuratețe stilul produsului și calitatea suprafețelor, permițând echipelor să ia din timp decizii asupra designului care să atragă atenția consumatorilor și să crească vânzările de produse. Imaginile create în Render Studio pot fi, de asemenea, folosite pentru documentații tipărite de produs, pagini web, precum și alte activități de marketing și promovare.
Imagini fotorealistice generate în Creo Render Studio
Fabricarea aditivă, sau imprimarea 3D, reprezintă un tip de proces care creează obiecte tridimensionale din modele digitale 3D. Aplicația Creo Additive Manufacturing permite pregătirea modelelor pentru imprimare, urmând ca acestea să fie imprimate sau să fie transmise către un furnizor extern pentru printarea efectiva. Fabricarea aditivă schimbă modul de percepție al proiectării clasice, orientând proiectarea mai degrabă spre calitate și performanță, decât pe limitările și constrângerile de fabricație
Pregătirea modelelor pentru imprimarea 3D în Creo Additive Manufacturing
Nevoia de inovare și de a gândi diferit este esențială atunci când concurezi pe piața competitivă de astăzi. În loc să proiecteze așa cum s-a făcut întotdeauna, companiile trebuie să facă o schimbare pentru a încorpora tehnologii noi și emergente. Pentru aceasta, inginerii au nevoie de instrumente avansate pentru a stimula calitatea și inovația.
În viziunea PTC, proiectarea clasică trebuie combinată cu diferite studii și analize inginerești, desfășurate concomitent cu proiectarea clasică. O asemenea tehnică modernă de proiectare permite utilizatorului să înțeleagă și să evalueze imediat impactul modificărilor de design, îmbunătățind calitatea și performanța produselor proiectate. Utilizând Creo Simulation Live este ca și cum ai avea un antrenor virtual al proiectării, care te ghidează și îți validează deciziile de proiectare a produsului și dezvoltarea acestuia.
Analiză termică utilizând Creo Simulation Live
În același timp, designul generativ reprezintă o tehnologie nouă, emergentă, care va schimba modul în care companiile proiectează și dezvoltă produse. Creo Generative Design înlocuiește deciziile de proiectare și modelare cu criterii și obiective de proiectare. În acest mod, proiectarea generativă stimulează inovația, prin creearea automată a unor design-uri cu forme mai mult sau mai puțin organice, dar care respectă cerințele criteriilor de proiectare impuse (ca de exemplu: reducerea masei), concomitent cu respectarea cerințelor funcționale definite prin sarcini și constrângeri.
Modificarea geometriei utilizând Creo Generative Design
Multe dintre soluțiile Creo susțin nevoile multidisciplinare de care aveți nevoie pe parcursul procesului de proiectare. În acest articol am descris pe scurt o serie de soluții prin care Creo sprijină designul conceptual și estetica produsului proiectat. Soluțiile descrise facilitează și încurajează ideea, inovația, explorarea, conceptele privind forma și atractivitatea vizuală a produsului, respectând în același timp cerințele funcționale și de rezistență considerate.
Puteți solicita o ofertă de preț la adresa: https://www.inas.ro/ro/servicii/cerere-de-oferta
Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM/IoT/AR și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigente cerințe ale utilizatorilor săi.
Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.