Han-Eco® B

CONECTORII INDUSTRIALI HAN-ECO SI HAN 1A

HanEco

HARTING este unul dintre producătorii cheie de soluții de conectare industriale, al căror standard se integrează, în mod clar, în universul Industriei 4.0. Produsele oferite de firmă sunt excelente în automatizări, robotică, transport, soluții utilizate în domeniul auto sau în digitalizare, precum și în implementarea clouding-ului în mașinile moderne care necesită procese complexe de calcul. Oferta bogată a firmei HARTING include, printre altele, cabluri și conexiuni pentru cabluri, conectori de interfață, conectori coaxiali Mini Coax, conectori DIN 41612, conectori metrici, elemente cu fibră optică, conectori TCA și conectori industriali Han®. Seria Han® este unul dintre produsele emblematice HARTING și constituie, deja, un standard al conectorilor industriali. În continuare, vă prezentăm, pe scurt, cele mai moderne soluții oferite de producătorul german.

Conectori Han

Conectorii Han® stau la baza transmiterii de date, semnale și a alimentării în industrie. Acești conectori rectangulari rezistenți, universali și tot mai compacți reprezintă deja aproape o soluție standard, printre altele pentru controlere, acționări de mici dimensiuni sau dulapuri de comandă. Gama de conectori Han® reflectă, în dezvoltarea acestora, schimbările care se petrec în robotică, acolo unde acționări tot mai mici necesită interfețe tot mai mici. Un exemplu excelent de răspuns la aceste tendințe este seria de conectori Han® 1A, fabricați din material plastic și care vin în întâmpinarea nevoii de miniaturizare și versatilitate, așa cum se întâmplă în cazul ecranărilor pentru conexiunile de motor.

Conector HAN: 10200030005

Conectori miniatură din seria Han® 1A pentru toate magistralele de conectare industriale cu Han® 1A, firma HARTING se înscrie în trendul de miniaturizare din sectorul industrial. Această serie este caracterizată de dimensiuni cu mult mai mici față de cel mai asemănător conector, Han® 3A, considerat deja unul compact. Datorită modularității (caracteristica de bază a sistemului Han® 1A), conectorul poate fi folosit în orice spațiu în care se află acționări, senzori sau echipamente de mici dimensiuni. Utilizatorul poate alege în mod flexibil inserturile, contactele, carcasele și sistemele de fixare, obținând un nivel de protecție în funcție de necesități.

Nivelul de protecție IP20 este atins deja de la început, îmbinând prin presare două elemente (chiar înainte de a utiliza o garnitură). Conexiunea de bază astfel obținută poate fi folosită în mod direct în interiorul mașinilor sau în alte spații în care protecția este deja asigurată. Însă o mică modificare realizată prin aplicarea unor garnituri de protecție pe fiecare contact permite deja utilizarea conectorilor în mod rotativ pe grippere și roboți. Cu componentele suplimentare, gradul de protecție poate fi crescut cel mult la IP65, pentru a putea utiliza conectorii în cele mai dificile condiții de mediu. Merită observat aici că garniturile, carcasele, inserturile și presgarniturile din această serie sunt fabricate din materiale foarte rezistente, precum poliamida. Pentru obținerea unor conexiuni sigure și rezistente la solicitări (montare în fabrică), seria oferă contacte îmbinate cu șurub și prin presare.

Han 1A, Conector rectangular, seria Han® 1A

Seria de conectori Han® 1A permite conectarea flexibilă și eficientă a sculelor și modulelor, precum: aeroterme, turbine eoliene sau transportoare vibratoare. Utilizările obișnuite ale acestor conectori cuprind, de asemenea, sectorul energetic și controlul mișcării, înțeles într-un sens larg: sisteme de iluminat și afișaje, difuzoare, sisteme de acționare pentru uși etc.

În ceea ce privește ingineria transporturilor, seria este recomandată pentru conexiuni în sistemele de uși, faruri, difuzoare, ecrane, afișaje, lămpi de avertizare sau de urgență, butoane sau semnalizatoare acustice. În domeniul feroviar acești conectori, care ocupă puțin loc, sunt foarte des utilizați, întrucât proiectanții de vehicule feroviare caută în permanență soluții miniatură.

Avantajele pe care le aduc conectorii din seria Han® 1A pot fi rezumate cu ușurință în câteva puncte. Primul dintre acestea este legat de miniaturizare: acești conectori au dimensiuni cu circa 30% mai mici față de seria Han® 3A, care este deja cunoscută pentru dimensiunile reduse. Un alt punct se referă la versatilitatea în utilizare: transmisie de date, semnale, alimentare (conectorii conțin între 3 și 12 pini). Această polivalență este atinsă și datorită – acesta fiind al treilea aspect – modularității sistemului de inserturi, carcase și accesorii. Din acest punct decurge un alt avantaj: posibilitatea utilizării atât în interior, cât și în exterior  (IP20 – IP65). Îmbinarea printr-un „clic” permite reducerea timpului de instalare: Han® 1A reprezintă o conexiune rapidă, cu blocare, care nu necesită șuruburi.

Han-Eco® A și Han-Eco® B, înlocuitori ultra-ușori, foarte rezistenți, ai conectorilor metalici

Han-Eco® este o serie de carcase din poliamidă ranforsată cu fibră de sticlă (adaos 25%), care reprezintă corespondentul sau, mai degrabă, înlocuitorul carcaselor metalice mai grele. Astfel, sunt pe deplin compatibile cu acestea, iar dimensiunile acestora sunt cuprinse între 10A și 16A și între 6B și 10B, 16B, până la 24B. Fabricarea carcaselor mufelor/soclurilor Han-Eco® din material plastic ranforsat garantează rezistența crescută a acestora, la o masă redusă. Sunt potrivite pentru utilizări în interior, dar și în exterior datorită rezistenței la acțiunea factorilor de mediu, în plus sunt caracterizate de clasa de inflamabilitate UL94 V0. Sunt disponibile, printre altele, terminații pentru cabluri cu filet metric sau cu presetupă, iar montarea poate fi realizată fără unelte. Seria Han-Eco® mai deține un atu special: posibilitatea instalării insertului din spatele (în interiorul) carcasei soclului, ceea ce s-a obținut datorită opțiunii de demontare a ramei interioare pe care este fixat insertul.

Trunchiul ofertei din seria Han-Eco® sunt liniile Han-Eco® A și Han-Eco® B. Prima dintre acestea, datorită construcției înguste, reprezintă o opțiune atractivă pentru multe situații în care spațiul este limitat. Permite cu ușurință montarea directă pe peretele dulapului de comandă datorită opțiunii amintite de instalare a insertului din spatele carcasei. Astfel, rama de susținere cu inserturile montate în prealabil intră din spate în carcasa soclului montată pe panou, care urmează să fie fixată pe dulap. Acest lucru nu înseamnă, bineînțeles, că montarea convențională nu este posibilă – ambele opțiuni sunt disponibile.

Linia Han-Eco® B este echivalentul liniei standard de carcase metalice Han® B. Conectorii disponibili în dimensiuni între 6B și 24B sunt utilizați pe scară largă în industrie. Datorită materialului plastic din care sunt fabricate, produsele din această linie sunt rezistente la acțiunea factorilor externi (lipsa coroziunii), și, astfel, se încadrează în clasa de etanșeitate IP65. În carcasele din această linie pot fi introduse atât monoblocuri, cât și inserturi modulare în combinație cu rama cu balamale Han-Modular®.

Conectorii din această linie de produse permit și montarea din spate, ceea ce scurtează cu mult timpul alocat instalării. Însă cel mai mare avantaj al carcaselor Han-Eco® B îl reprezintă compatibilitatea deplină a acestora cu linia Han® B, oferind astfel utilizatorilor posibilitatea de a alege dacă își vor echipa mașinile cu carcase din metal sau din plastic. În plus, și după luarea deciziei pot efectua modificări în orice moment.

The original source of text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/42423/Conectori-industriali-Han-Eco-i-Han-1A/