Deși consumatorul obișnuit asociază marca Panasonic cu electronicele de consum, experții în automatizări industriale cunosc foarte bine cealaltă față a companiei japoneze. Marca, cunoscută anterior sub numele de Matsushita Electric Industrial, este specializată în producția de echipamente în numeroase domenii – cu accent pe specializare ridicată și pe calitatea produselor. De aceea, în oferta TME putem găsi multe soluții semnate Panasonic. Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile direct din depozitele noastre. Acest lucru reduce timpul de livrare către clienți la minimul necesar, ceea ce, în cazul componentelor de automatizare, înseamnă un timp de nefuncționare minim și o întreținere simplificată a mașinilor.

În articolul următor, vom analiza câteva grupuri de produse. Acesta este doar un eșantion dintr-o gamă largă de produse Panasonic vândute de TME. În afară de sortimentul descris mai jos, în catalogul online puteți găsi, de asemenea, componente pasive (de exemplu, o gamă largă de condensatori), microîntrerupătoare, relee electromagnetice și multe alte articole. Puteți vizualiza întreaga noastră gamă de produse Panasonic folosind link-ul de mai jos.

Senzori fotoelectrici

Senzorii de mișcare fotoelectrici se găsesc în multe domenii de automatizare – deși cele mai comune aplicații includ clădiri inteligente, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă și HVAC. De asemenea, acestea sunt utilizate în dispozitive precum aparatele de vânzare de bilete. Senzorii reflectorizanți de la Panasonic sunt semnați cu acronimul PaPIR, care provine de la tehnologia folosită în interiorul lor – Panasonic Passive Intrared (sau pyroelectric, un tip de detector infraroșu). Componentele producătorului japonez sunt realizate din materiale ecologice. Seria EKMB are un consum foarte redus de curent (1µA sau 6µA). Datorită faptului că au nevoie de o tensiune de la 2,3V la 4V DC pentru a funcționa, acestea sunt ideale pentru dispozitive alimentate cu baterii, cum ar fi iluminatul ocazional și automat al locurilor situate departe de rețeaua electrică, precum și pentru declanșarea de la distanță în sistemele de monitorizare (CCTV). Acestea au ieșiri digitale și au fost imunizate împotriva interferențelor care ar putea cauza o excitație falsă. Elementele sunt adaptate pentru montarea prin gaură pe panou (de ex. THT pe PCB).

Surse de alimentare pe șină DIN

FP-PS24 este o serie de surse de alimentare de curent continuu montate pe șină DIN. Acestea sunt concepute pentru a se alimenta direct de la rețeaua electrică oriunde în lume (85V până la 264 AC, 47 până la 63Hz). Acestea oferă tensiune stabilă de 24 V DC care poate fi reglată cu un potențiometru de la 23V la 29V. Seria include trei modele, cu terminația în simbolurile: 023E, 060E și 120E. Curentul maxim de ieșire al acestora este de 1 A, 2,5 A și, respectiv, 5 A la sarcină constantă. Ca parte a caracteristicii nominale, aceste valori pot fi depășite temporar (de exemplu, în timpul pornirii) cu 25% (timp de 7 secunde) sau 50% (pentru o perioadă care nu depășește 3 secunde). Eficiența ajunge până la 91,5%, ceea ce, combinat cu utilizarea condensatorilor de marcă de lungă durată, garantează o funcționare ergonomică și durabilitate – caracteristici importante pentru sursele de alimentare utilizate în aplicații de automatizare.

Surse de alimentare în comutație Panasonic (seria FP-PS24) cu putere de 120W

Dispozitivul este construit în conformitate cu standardele EN60950 (reglarea alimentării cu energie electrică pentru echipamente TIC) și IEC60068 (pentru testarea rezistenței la șocuri). Circuitele de alimentare sunt prevăzute cu protecție la suprasarcină și la scurtcircuit la ieșire. De asemenea, acestea sunt concepute pentru a întrerupe tensiunea de ieșire dacă aceasta depășește 35V DC din cauza unei defecțiuni (cum ar fi o inundație).

Controlere PLC

În sistemele moderne de automatizare întâlnim din ce în ce mai des unități de control autonome, și anume controlere PLC (Programmable Logic Control). Controlerele logice programabile permit construirea de secvențe compacte de producție sau de transport (în producție sau depozitare/expediere), implementarea de automatizări complexe în clădiri și implementarea multor alte instalații/îmbunătățiri. În acest sens, Panasonic oferă mai multe grupuri de produse, ale căror caracteristici vor fi discutate mai jos. Trebuie menționat aici că articolele descrise au specificații detaliate în catalogul nostru și în broșurile informative atașate. Vă încurajăm să citiți informațiile complete conținute în paginile fiecărui produs în parte.

Seria FP0R

Seria FP0R conține module PLC compacte (25 mm lățime) și accesoriile acestora. Unitățile centrale sunt echipate cu un port RS232C, sisteme de control de mare viteză și un port mini USB (pentru programare). Memoria unităților permite stocarea a până la 32 de mii de instrucțiuni (pași). Controlerul în sine poate suporta până la 4 unități de acționare fără a fi nevoie de module de expansiune. Fiecare modul FP0R poate fi utilizat, de asemenea, drept controler analogic (cu un filtru de condensator la ieșirea semnalului PWM). Intrările sunt conectate la contoare de mare viteză care funcționează independent de program, ceea ce permite numărarea precisă a impulsurilor de intrare (de exemplu, de la encodere sau senzori). Merită menționat faptul că Panasonic a oferit utilizatorilor opțiunea de a conecta până la 99 de unități FP0R prin protocolul Modbus, în timp ce fiecare unitate suportă până la 128 de puncte I/O – ceea ce permite construirea unui sistem de control foarte sofisticat. Driverele sunt echipate cu memorie nevolatilă, ceea ce, în multe cazuri, va reduce timpul de repornire a mașinilor/echipamentelor după o pană de curent.

Modul de expansiune seria FP0R (16 intrări, 16 ieșiri) și componentele incluse în kit

Controlerele Panasonic sunt programate cu ajutorul FPWIN Pro, un mediu bine documentat atât de producător, cât și de mulți utilizatori care publică pe internet exemple de soluții și tutoriale. Software-ul vă permite să controlați funcționarea controlerelor folosind, printre altele, diagrame ladder, diagrame bloc, precum și liste de instrucțiuni și text structurat. Videoclipul de mai jos prezintă un exemplu de program simplu creat sub forma unei scări (ladder) clasice.

Seria FP0H

Controlerele din seria FP0H au o funcționalitate similară cu cea a unităților descrise mai sus, dar sunt de o generație mai nouă și sunt concepute pentru o comunicare extinsă. Cu prize RJ-45 încorporate, acestea pot fi conectate direct la rețele care utilizează protocoalele Ethernet/IP, Modbus-TCP sau MC (MEWTOCOL). Prin urmare, acestea funcționează cu o gamă largă de dispozitive, nu numai cu cele fabricate de Panasonic. Acestea sunt perfecte ca unități de monitorizare (transmiterea datelor către server sau vizualizarea lor pe ecranul unui computer conectat la rețeaua locală). De asemenea, informațiile pot fi înregistrate pe un card SD, al cărui port se află în fiecare unitate. Dacă aveți nevoie să adaptați controlerul la alte metode de comunicare, modulele de extindere a funcționalității din seria FP0H sunt disponibile sub forma unor casete ușor de instalat (de exemplu AFP0HCCS1M1).

Mufele RJ-45 sunt instalate în modulul PLC din seria FP0H.

Controlerul în sine este echipat cu 16 intrări, 16 ieșiri (tranzistorizate) și 4 intrări de contoare HSC (adică high-speed counter). Dispozitivele funcționează cu 24V DC.

Controlere FP-X și FP-X0

Seria FP-X este concepută pentru a răspunde nevoilor instalatorilor și constructorilor care realizează sisteme de automatizare complexe. Unitățile din acest grup sunt concepute pentru a controla dispozitive complexe și precise, reducând în același timp numărul de controlere. Acest lucru face posibilă construirea unor sisteme de control compacte și relativ simple, cu un efort minim. Toate unitățile FP-X se bazează pe procesoare rapide pe 32 de biți cu arhitectură RISC. Cu modulele de expansiune (porturi I/O suplimentare) un singur controler poate suporta până la 300 de puncte I/O. Unitățile centrale și auxiliare au ieșiri de releu de până la 2A și pot fi, prin urmare, utilizate pentru controlul direct al componentelor electromecanice (electrovalve, servomotoare etc.). Porturile de comunicare suplimentare (Modbus, PLC-link, RS232 etc.) sunt disponibile după instalarea modulelor compatibile.

Controlere FP-X0 accesibile programabile prin intermediul unui port USB încorporat

Având în vedere modificarea și întreținerea sistemului, controlerele FP sunt echipate cu o memorie independentă, nevolatilă, concepută pentru a stoca comentarii de cod. Acest lucru îi permite dezvoltatorului programului să includă în algoritmul său informații care vor reduce timpul necesar pentru „descifrarea” și editarea acestuia – chiar dacă acest lucru este realizat de o persoană complet diferită.

Funcționalitatea similară cu cea a seriei FP-X este demonstrată de grupul de produse FP-X0, dar într-o măsură limitată. Acestea sunt controlere PLC mai simple, la prețuri accesibile, alimentate cu tensiuni de la 100V la 240V AC, adaptate la majoritatea sarcinilor care apar în controlul mașinilor și componentelor electromecanice. Au o capacitate maximă de memorie de 8.000 de instrucțiuni (pași), o intrare analogică încorporată pentru o comunicare ușoară cu, de exemplu, senzori de temperatură, un ceas în timp real (RTC) și un contor cu o frecvență maximă de numărare de 20kHz sau 50kHz. În funcție de model, clienții pot alege unități cu un număr de ieșiri de la 6 la 28 (din care 4 până la 24 de ieșiri de releu). FP-X0 este conceput pentru un raport calitate-preț excelent. Această serie este recomandată în primul rând pentru fabricile mici, unde va funcționa bine pentru modernizarea liniilor de producție, prelucrarea mecanică a materialelor, automatizarea ambalajelor etc.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

The original source of text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/43591/Componente-de-automatizare-de-la-Panasonic/