CINCI MODURI PRIN CARE MACHINE VISION ÎMBUNĂTĂȚEȘTE PRODUCȚIA

Controlul calității la un nivel superior. Producție fără defecte cu un cost mai redus

Înainte de a prezenta avantajele tehnologiei Machine Vision pentru controlul calității producției, este benefic să vă familiarizați cu capacitățile sale generale. Iată câteva aplicații pe care fabricile moderne de asamblare și distribuție le-au implementat: numărarea, sortarea sau măsurarea pieselor sau componentelor; verificarea pieselor lipsă; efectuarea calibrărilor și testarea altor produse; verificarea poziționării pieselor individuale; recunoașterea și verificarea formelor, culorilor și dimensiunilor corecte ale componentelor; citirea și verificarea identificatorilor sau codurilor de bare tipărite și furnizarea de date pentru trasabilitate, îmbunătățiri de proces și urmărirea defectelor de la sursa.

Care sunt, în mod specific, avantajele asigurării calității pentru producători? Iată o privire mai atentă asupra avantajelor cheie ale tehnologiei Machine Vision – sau „Smart Cameras” – pentru inspecțiile produselor.

  1. Operarea continua a producției

Machine Vision este un tip de automatizare selectivă care poate face operațiunile zilnice din fabricile de producție mult mai eficiente. Stațiile de inspecție pot funcționa continuu, inclusiv noaptea și în momente în care productivitatea ar fi fost altfel scăzută. Această tehnologie ajută la diminuarea sau eliminarea muncii repetitive care dăunează din punct de vedere cognitiv pentru angajați și introduce cele mai multe erori în proces în momente de oboseală.

  1. Oportunități de recalificare pentru angajați

În același timp, trecerea la controlul automat al calității utilizând Machine Vision nu trebuie să vină în detrimentul lucrătorilor umani și al mijloacelor lor de trai. O mulțime de angajatori mici și mijlocii au investit cu succes în inspecții automate de ani de zile fără a elimina angajații. În schimb, experții în activități de inspecție sunt recalificați în lucrări mai bine plătite și chiar cu valoare mai mare pentru același angajator, în timp ce sistemele automatizate le preiau sarcinile. Cercetările abundente arată că lucrătorii apreciază angajatorii care oferă căi de creștere personală și de competențe. Machine Vision poate ajuta la crearea unora dintre aceste oportunități.

  1. Siguranță și randament mai mare

Reducerea și chiar eliminarea dependenței producției de procesele de inspecție manuală este unul dintre cele mai atractive beneficii ale acestei tehnologii. Chiar și cei mai calificați profesioniști din domeniul asigurării calității sângelui și al alimentelor se confruntă uneori cu epuizarea, iar epuizarea poate însemna pierderi ale controlului calității. Machine Vision oferă un nivel ridicat al randamentului, fără grija oboselii ochilor și a altor tipuri de epuizare fizică din îndeplinirea sarcinilor extrem de repetitive.

  1. Facilitează colectarea datelor

Datele reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente la îndemâna producătorului. Implementarea automatizării în etapa de asigurare a calității de fabricație și distribuție este o oportunitate de a colecta noi tipuri de date. După cum s-a menționat, camerele inteligente și inspecțiile automate identifică și reacționează la o varietate de condiții și atribute, cum ar fi culoarea, dimensiunea, poziția, starea și multe altele. Producătorii pot utiliza datele colectate de sistemele de viziune automată pentru:

Identificarea și urmărirea problemelor legate de procesul de fabricație direct de la sursa lor, inclusiv la piesele individuale.

Îmbunătățirea proceselor de fabricație sau alocarea de investiții pe baza datelor colectate

Reacționarea în timp real la problemele care apar în producție

Machine Vision se referă atât la mobilitatea datelor, cât și la calitatea produselor. Automatizarea proceselor binare precum Admis/Respins este benefică dar colectarea facilă a datelor relevante pentru celelalte procese din instalație duce producția și inovația la un alt nivel.

  1. Reduce costurile

După unele estimări, un sistem automat de inspecție cu noua tehnologie poate fi livrat și implementat pentru o zecime din costul unei „soluții tradiționale”. Economiile pe termen lung sunt, probabil, mai interesante pentru producătorul modern. Viziunea automată facilitează producții mari cu rate de defect aproape de zero. Acest lucru face operațiunile de fabricație mai stabile și scalabile.

Inspecția automată este, de asemenea, mai ușoară și mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât soluțiile tradiționale, deoarece acestea nu necesită un nou val de angajare, instruire suplimentară a angajaților sau adăugiri substanțiale la infrastructura instalației. Eliminarea variabilei forței de muncă din poziții cu valoare redusă și foarte repetitive se traduce prin economii de costuri și o rentabilitate mai mare.

Pentru dezvoltarea unor aplicații flexibile și ușor de integrat care să utilizeze tehnologia Machine Vision se poate utiliza gama de SBC-uri de la  Raspberry PI. Utilizând cea mai recentă și cea mai puternică placă de dezvoltare de la Raspberry, Pi4 de 8Gb, (Nr. stoc RS: 182-2098) împreună cu accesoriile dedicate pentru aplicații de procesare  video precum modulul de cameră de la DesignSpark (Nr. stoc RS: 184-3078), care poate filma cu rezoluție Full HD 1920×1080 la 30 de cadre pe secundă, sau modulul V2 de cameră  dezvoltat de Raspberry PI (Nr. stoc RS: 201-2852) se pot dezvolta eficient și rapid aplicații ce au la bază tehnologia Machine Vision pentru a îmbunătăți și spori producția. Componentele se găsesc în oferta Aurocon Compec, distribuitor RS Components cu un stoc suficient pentru a satisface nevoile clienților.

Cercetările recente sugerează că producătorii vor avea aproximativ 16,9 milioane de sisteme cu tehnologia Machine Vision în funcțiune până în 2025[1]. Aproximativ 11% din aceste sisteme instalate se vor baza pe Deep Learning (învățarea automată). În mod clar, de la costuri mai ușor de gestionat și o reputație mai sănătoasă a companiei la o mai bună siguranță și sănătate morală a angajaților, Machine Vision este un plus binevenit în lumea tehnologiei de fabricație.

Autor: Niță Emil Ionuț

 

AUROCON COMPEC SRL

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email: compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi