CALCULATORUL MONOPLACA UPS-P4-A10-08128 DE LA AAEON

Calculatoarele monoplacă AAEON (inclusiv UPS-P4-A10-08128) au devenit un element indispensabil al aplicaţiilor care necesită un echipament compact şi eficient cu arhitectură x86, altul decât un calculator industrial. Unitatea UPS-P4-A10-08128 este deosebit de utilă în sisteme avansate, oriunde este nevoie de o putere de calcul mare oferită de echipamente cu dimensiuni reduse. Acestea sunt cerinţele la care trebuie să răspundă tot mai adesea aplicaţiile din segmentul de automatizări industriale.

Echipamentele Internet-of-Things (IoT) care nu sunt noduri finale, de exemplu porţile de reţea care controlează fluxul de date şi asigură conversia acestora (gateway), sunt de asemenea construite pe baza unor calculatoare monoplacă. Calculatorul UPS-P4-A10-08128 (Up Square, UP2) este foarte potrivit în acest rol. Un domeniu nou de utilizare a acestuia îl reprezintă aplicaţiile legate de analiza şi prelucrarea imaginii în timp real. Calculatorul monoplacă UP2 poate funcţiona împreună cu o placă mPCI-e care conţine un circuit reprezentând un element al unei reţele neuronale (de exemplu procesorul grafic Intel® Movidius® MyriadTM). În această situaţie, puterea de calcul a acestuia creşte considerabil, permiţând analiza şi procesarea datelor direct în nodurile marginale ale reţelei (edge computing). Astfel, este scurtat timpul de procesare şi sunt minimizate costurile legate de transmiterea datelor, de închirierea şi operarea unor centre de calcul. În acest mod, calculatorul monoplacă devine o componentă cheie în sistemele de detectare a obiectelor (de exemplu, produsele unei anumite mărci în aparatele de vânzare automată sau plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor care intră în parcările păzite), de identificare a persoanelor (de exemplu a sexului şi vârstei persoanelor care vizitează un magazin într-o anumită perioadă a zilei). De asemenea, calculatorul monoplacă poate juca rolul de unitate de comandă într-un vehicul autonom, care analizează şi prelucrează imaginile de pe camerele video. Numărul de utilizări este limitat doar de inventivitatea proiectantului.

Calculatoarele monoplacă sunt utilizate adesea în producţia de serie mică, unde este necesară scurtarea timpului de proiectare până în momentul ieşirii produsului pe piaţă. În plus, datorită funcţionării cu sistemele de operare Linux şi Windows, crearea de echipamente electronice devine mai uşoară pentru programatori, care, având la dispoziţie un mare număr de biblioteci şi drivere prezente chiar în sistemul de operare, nu trebuie să se mai preocupe de aspecte legate de partea de hardware a echipamentului.

Avantaje

Principalul avantaj al calculatorului monoplacă îl constituie dimensiunile reduse ale acestuia, care influenţează şi mărimea echipamentului final.

Calculatorul UPS-P4-A10-08128 funcţionează într-un interval larg de temperaturi, iar memoria volatilă şi nevolatilă compusă din circuite integrate este rezistentă la şocuri şi vibraţii.

Un avantaj important îl reprezintă şi consumul redus de putere. Acest lucru înseamnă nu doar un necesar de energie mai mic, dar şi o mai mare durabilitate şi fiabilitate a echipamentului.

Datorită interfeţelor montate pe placă este posibil schimbul de date cu echipamentele externe.

Calculatorul monoplacă UPS-P4-A10-08128 de la AAEON va fi disponibil cel puţin până în 2024. Echipamentul este certificat CE/FCC Class A.

Parametri tehnici

– procesor x86-64 Intel® Pentium™ N4200 cu 4 nuclee, tactat la frecvenţa de 2,5GHz,

– interfață grafică Intel® Gen 9 HD care suportă codare video în formatele HEVC4, H.264, VP8, la rezoluţie 4K,

– memorie 8GB RAM şi 128GB memorie Flash integrate,

– circuit integrat Altera MAX10 FPGA,

– alimentare DC 5V@6A,

– temperatura de lucru 0-60°C,

– greutate 0,26kg,

– dimensiuni 85,6x90mm.

Interfeţe suportate şi tipuri de conectori

UP2 suportă următoarele interfeţe de comunicare:  Ethernet x2, GPIO, MIPI-CSI2, USB 2.0,  USB 3.0, eDP.

Este prevăzut cu conectori şi sloturi de expansiune în standardul 40-pin (compatibil cu Raspberry PI), DP 1.2, HDMI 1.4, RJ45 ecranate magnetic x2, SATA, USB A x3, USB B micro şi mPCI-e.