CABLURI DE TELECOMUNICATII INDUSTRIALE DE LA HELUKABEL

Marca HELUKABEL este un furnizor recunoscut de cabluri de înaltă calitate pentru diverse scopuri. Nucleul ofertei producătorului include cabluri pentru aplicații profesionale și, în consecință, industriale. Gama acestora din catalogul TME este largă și include cele mai populare standarde de transmisie utilizate în sistemele de automatizare, precum și în rețelele IT industriale. 

Acestea sunt produse cu rezistență sporită la o serie de factori, inclusiv la condițiile specifice care prevalează în industria chimică, industria grea, offshore și chiar în industria energiei nucleare – fără a exclude mediul dur la care sunt expuse cablurile instalate în aer liber. Mai jos oferim o prezentare generală a gamei industriale HELUKABEL din catalogul TME – detaliind caracteristicile specifice ale fiecărei serii și domeniul lor de aplicare. Majoritatea produselor prezentate sunt disponibile direct din depozitele noastre, ceea ce ne permite să reducem timpul de expediere către clienți cât mai mult posibil. Prin TME produsele HELUKABEL pot fi achiziționate în secțiuni (lungime minimă de 5 m).

Ethernet industrial – cabluri de comunicare de date

Ethernet industrial este un termen larg. În funcție de articol, cablurile TIC HELUKABEL îndeplinesc cerințele pentru cablarea pentru implementarea rețelei în clădiri rezidențiale, locuri de muncă, parcuri de mașini și chiar în hale de producție robotizate. Pe lângă aplicațiile industriale stricto sensu (cum ar fi Profinet), protocoalele acceptate de familia de produse HELUKAT® includ standarde audio cum ar fi CobraNet, Dante, AES10 sau EtherSound, multimedia (HDBaseT), precum și standarde mai vechi (inclusiv Token Ring). Pentru a înțelege pe deplin cât de mult pot fi utilizate cablurile furnizorului, să analizăm caracteristicile fiecărei serii.

HELUKAT® 100, 100IND

Relativ ușoare (aprox. 17 kg/km), cablurile din seria HELUKAT® 100 au un diametru de 4,5 mm și 5,3 mm cu conductoare sub formă de linii și sunt destinate implementării conexiunilor de categorie 5e (Gigabit Ethernet, Fast Ethernet, etc.). Învelișul cablului este fabricat din PVC sau din material FRNC  (Flame Retardant, Non Corrosive), adică necoroziv și autoextinghensibil. Varianta cu simbol 100IND, adică industrială, a fost echipată suplimentar cu cablu de protecție și straturi de ecranare: din folie de aluminiu și împletitură. Avantajul lor constă, de asemenea, în izolația exterioară, care se caracterizează printr-o toleranță termică mai mare (de la 40°C la 105°C) și o bună rezistență la uleiuri. Seria include cabluri cu patru fire (incompatibile cu conexiunile gigabit).

Versiunea IND are o rezistență termică și chimică mai mare.

HELUKAT® 155

Culoare de avertizare (asemănătoare cu RAL 1021) a învelișului de protecție.

Cablurile HELUKAT® 155 au performanțe similare cu cele ale seriei de mai sus, cu conductoare din cupru sub formă de sârmă. Cele 4 perechi sunt torsadate și codificate în culori standard. Și în acest caz, instalatorii pot găsi un model ecranat (folosind folie PET metalizată). Deoarece cablurile au cabluri de armare, acestea pot fi utilizate cu succes în tuneluri și platforme de cabluri. 

HELUKAT® 200

Standardul european EN 50173 (precum și ISO11801) pentru cablajul structurat IT definește trei niveluri de ochiuri de plasă. Cel de-al treilea nivel este reprezentat de cabluri pentru conexiuni de bază în interiorul clădirilor, de exemplu prize, precum și pentru crearea de patchcordów. Scopul celui de-al doilea nivel este de a conecta etajele, adică de a le suprapune în linii verticale. Cablurile descrise mai sus sunt potrivite pentru crearea unor astfel de elemente de rețea, până la categoria 5e – care, în cazul aplicațiilor care nu necesită o transmisie rapidă a datelor și create pe distanțe scurte, va fi complet suficientă. Atunci când este vorba de implementarea conexiunilor între clădiri sau de lungimi semnificative, utilizați cablaje de prim nivel, cum ar fi seria HELUKAT® 200. Acestea sunt realizate cu 4 perechi de conductoare sub formă de fir sau cablu, cu ecranare dublă sau triplă (folie metalizată sau de aluminiu și împletitură de cupru). Acestea au diametre cuprinse între 5,4 mm și 9,5 mm. Articolele selectate conforme cu cerințele Dca  în conformitate cu directiva CPR (Construction Products Regulation), ceea ce înseamnă „cabluri cu PVC de foarte bună calitate”.

Ecranarea dublă asigură imunitate EMC și mecanică.

HELUKAT® 500, 500IND, 500S

Ecranarea perechilor individuale asigură parametrii de transmisie excelenți.

Cablurile HELUKABEL din seria 500 sunt primele dintre soluțiile descrise care asigură comunicarea cu viteze de categorie 6a (și augmented, categorie extinsă), adică 10Gb/s. Construcția acestora diferă de modelele descrise mai sus pentru a asigura conformitatea cablurilor cu IEC 61156-5. Seria de bază HELUKAT® 500 are o izolație din poliuretan (rezistentă la UV), 4 perechi de conductoare din construcția cablului și un conductor de protecție – fiecare pereche este protejată de un ecran din folie de aluminiu, la fel ca întregul cablu, care este protejat suplimentar de o împletitură de cupru. În varianta 500IND, conductoarele au un înveliș din PVC (Eca conform CPR). Aceste articole au rezistență la flacără și un diametru mai mare (9,6 mm). Varianta cea mai robustă din punct de vedere mecanic sunt articolele 500S adaptate pentru aplicații de ghidare a lanțului. Perechile de conductoare au fost separate suplimentar printr-un separator transversal, iar întregul cablu, cu un diametru de 7,8 mm sau 8,7 mm, este caracterizat de o flexibilitate ridicată.

HELUKAT® 600, 600A, 600IND

Cablurile din seria HELUKABEL 600 aparțin elementelor unei rețele din categoria 7, care oferă parametri de transmisie similari cu cei din categoria 6a, însă pe distanțe mai mari – cu minimizarea riscului de diafonie (utilizarea de conductoare cu perechi torsadate și ecranarea perechilor individuale este o cerință standard în acest caz). HELUKAT® 600 este conceput în principal pentru nivelul 2 și 3, adică Infrastructura TIC în clădiri. HELUKAT® 600A este o variantă consolidată a acestor soluții, realizată pentru montarea în pereți (atât cu conducte, cât și în construcții cu cadre)). Datorită utilizării unui înveliș dublu din PVC, produsele pot fi utilizate și în exterior, de exemplu, în conducte. Versiunea industrială a seriei, HELUKAT® 600IND, a fost protejată cu un strat de poliuretan, astfel încât prezintă rezistență la uleiuri, unsori și chiar la lichide de răcire, microbi și hidroliză. În plus, articolele din această grupă se caracterizează prin emisie redusă de interferențe electromagnetice (clasa B conform EN55022) și rezistență ridicată la astfel de interferențe, ceea ce le permite să fie utilizate în linii de cablu dens populate.

Cablurile de categoria 7 asigură o transmisie de mare viteză pe distanțe relativ lungi.

HELUKAT® 1000IND

Învelișul din poliuretan face parte din categoria materialelor fără halogen.

Cablajul HELUKAT® 1000IND (parte a grupului ROBUSTFLEX) este fabricat pentru utilizare în aplicații industriale. După cum sugerează și numele, se caracterizează printr-o flexibilitate bună (rază de curbură de 50 mm) și o rezistență ridicată, inclusiv rezistență la majoritatea uleiurilor și la condiții termice dure: poate funcționa la temperaturi cuprinse între 25°C și 80°C. Datorită învelișului din poliuretan întărit (PUR), cablurile sunt clasificate ca fiind fără halogeni în conformitate cu IEC 60754-1, adică emit vapori cu nocivitate limitată atunci când sunt expuse la flacără. De asemenea, acestea se numără printre conductoarele cu autoextincție.

HELUKAT® 1200, 1200IND

Cablurile din seria 1200, 1200IND sunt utilizate pentru transmisia la 10Gbps (categoriile 7 și 7a), menținând în același timp diametre relativ mici (respectiv: 7,7 mm și 7,8 mm), astfel încât pot fi plasate în canale înguste. Conductoarele lor sunt confecționate sub formă de fire, iar sub învelișul foarte rezistent la foc se află o împletitură de cupru. În versiunea industrială, cablurile sunt, de asemenea, fără halogen și rezistente la agenți chimici (inclusiv uleiuri minerale și lubrifianți). 

Învelișul cablului nu răspândește flacăra și are o emisie redusă de fum.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

The original source of text: https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/45579/cabluri-de-telecomunicatii-industriale-de-la-helukabel/