BURGHIE SI ACCESORII DE LA ALPEN-MAYKESTAG

De ceva timp, clienții noștri au posibilitatea de a comanda din catalogul TME articole de la compania austriacă Alpen-Maykestag, liderul european în burghie specializate. Gama furnizorului constă din sute de produse, împărțite în zeci de serii. Mai jos este o prezentare generală a acestora, în care vă oferim informații de bază despre produsele disponibile, designul acestora, aplicațiile tipice, precum și datele tehnice. Clienții care caută soluții specifice sunt încurajați să viziteze catalogul.

Burghie pentru metal

Burghiele pentru metal formează nucleul gamei Alpen-Maykestag. La fel ca toate articolele producătorului, acestea fac parte dintr-o gamă destinată *profesioniștilor, atelierelor de prelucrare a metalelor (și automatizate), specialiștilor care au nevoie de accesorii durabile și precise pentru găurirea de găuri în diverse materiale, chiar și în oțel rezistent la acizi și alte aliaje dure**. Burghiele Alpen-Maykestag vor satisface cerințele celor mai exigenți utilizatori.

Articolele despre prelucrarea metalelor cuprind mai multe serii. Prima este HARDOX, care cuprinde mânere scurte cu diametre de la 2mm la 13mm concepute în principal pentru prelucrarea oțelului pentru mașini (care este tocmai HARDOX), rezistent la acizi, oțel inoxidabil etc. Un alt tip de burghiu Alpen, dedicat lucrului în condiții dificile (găuri adânci, îndepărtare dificilă a așchiilor), este HSS FORTE COBALT. Acestea se vor dovedi deosebit de utile pentru găurirea de mare viteză în oțel și în piese turnate din oțel). Lungimea părții de lucru a acestor articole este de până la 101 mm (diametre de la 1 mm la 13 mm). Seria  HSS PZ-COBALT, fabricată pentru găurire cu scule electrice portabile (rezistență sporită la rupere), are performanțe similare. Dacă viteza de lucru este un factor important într-un anumit domeniu de aplicare,  merită luată în considerare seria SPRINT MASTER. Aceste burghie sunt fabricate din oțel HSS de mare viteză, potrivit pentru forarea în aliaje de aluminiu, oțel și cupru. Sunt disponibile într-o gamă largă de diametre (0,4…20 mm).

Cea mai numeroasă serie de burghie de la Alpen este grupa Pro. Designul lor permite forarea precisă a locației, fără a fi nevoie de un marcaj sau de o urmărire prealabilă, și reduce presiunea necesară pentru o muncă eficientă. Aceste accesorii sunt disponibile într-o gamă foarte largă de dimensiuni: cu lungimi de la 34 mm la 151 mm, cu lungimi ale pieselor de lucru de la 12 mm la 101 mm și diametre de la 1 mm la 13 mm. Acest lucru înseamnă că vor satisface mai mult decât necesitățile celor mai multe aplicații tipice pentru burghie de acest tip.

Ultimul grup de produse pentru prelucrarea metalelor este o serie de burghie de la compania soră a Alpen, marca Maykestag. Acestea sunt conforme cu numeroase standarde industriale (DIN 338 RN, DIN 340 RN, DIN 6539). Sunt echipate cu suporturi pentru așa-numitele Conic Morse, adică pentru introducerea în mandrinele mașinilor-unelte, inclusiv cele complet automate. Acestea vor funcționa bine cu aluminiu, bronz, oțel (mangan, aliaj, precum și fontă și grafit). Bineînțeles, gama specifică de aplicații va depinde de articolul ales. Burghiele sunt disponibile într-o gamă largă de variante (diametre de la 0,5 mm la 40 mm). Cele mai multe sunt realizate din HSS, dar pentru unele versiuni s-a folosit carbură cimentată.

Seturi de burghie pentru metal

Trebuie remarcat faptul că multe dintre burghiele descrise mai sus sunt disponibile sub formă de kituri care conțin o selecție de componente în cele mai frecvent utilizate diametre. Cele mai multe sunt furnizate în organizatoare din plastic, în care fiecare piesă are propriul compartiment – acest lucru vă permite să mențineți ordinea, să accelerați munca și să prelungiți durata de viață a burghielor, limitând posibilitatea tocirii acestora în timpul transportului.

Burghie pentru beton și materiale dure

A doua grupă de produse Alpen reprezentată în număr mare în catalogul TME este reprezentată de mănușile pentru materiale dure, în special beton și piatră. Și în acest caz, este de remarcat repartizarea articolelor în funcție de seria lor, fiecare dintre ele fiind dedicată unor domenii de aplicare specifice.

Seria DUST EXTRACTOR SHARP face parte dintr-un grup modern de burghie dedicate lucrărilor de renovare, în primul rând găuririi de găuri în blocuri/pereți de beton. La fel ca majoritatea articolelor prezentate, acestea sunt concepute pentru fixarea în soclul SDS-Plus®. Datorită fantelor din partea de lucru a burghiului și a utilizării unui atașament de extragere a prafului și a resturilor, acestea păstrează mediul înconjurător curat. Elementele de impact F4 FORTE au vârfuri din carbură echipate cu un vârf de centrare relativ lung. Designul lor cu patru muchii facilitează forarea rapidă, deoarece ajută la drenarea eficientă a materialului concasat. Datorită durității lor, acestea pot fi utilizate pentru lucrarea betonului, a pietrei și chiar a marmurei. Un alt exemplu de soluție practică pentru lucrări de construcții dificile este seria FORCE X. Acestea au o canelură încrucișată, care reduce vibrațiile și, de asemenea, nu se blochează atunci când se întâlnesc cu bare de armătură. Acest design permite obținerea rapidă a unor rezultate precise (la adâncimi de până la 950 mm). Grupul de burghie PROFI BETON  este disponibil în diametre de la 3mm la 20mm și poate fi utilizat pentru a face găuri în cărămidă, beton, precum și în piatră (până la 140mm). Aceste articole se caracterizează prin construcția lor foarte robustă și prin utilizarea mânerului clasic SDS. 

Seturi de foraj pentru beton

Seturile de burghie și dălți pentru beton și alte materiale dure sunt disponibile în multe variante – atât ca seturi mici de mai multe piese (de la 3 bucăți), cât și ca unelte complexe furnizate cu o carcasă dedicată (până la 16 bucăți). Aceste produse fac parte din seriile F4 FORTE și LONGLIFE. 

Burghie pentru lemn

Alpen furnizează, de asemenea, o selecție de burghie de bază pentru lemn, care pot fi utilizate pentru găurirea în plăci, grinzi, precum și în panouri de parchet și plăci aglomerate/OSB. Acestea au un design clasic, cu o lamă pilot pentru a stabiliza piesa de prelucrat în gaura forată. Articolele sunt adecvate pentru prelucrare (temperaturi de lucru de până la 450°C) și sunt disponibile în lungimi de până la 151 mm. Gama producătorului includea, de asemenea, ferăstraie pentru tâmplărie (cu mânere de 8 mm și 10 mm) cu diametre de la 15 mm la 50 mm. Ca și în cazul produselor descrise mai sus, aici trebuie subliniată disponibilitatea seturilor de burghie pentru lemn. Printre acestea din urmă se numărau și clasicele  burghie cu vârf lung și adaptate la prize hexagonale de 1/4 de inch.

În plus față de grupurile de produse deja menționate, merită evidențiate grupurile de burghie specializate, cum ar fi seria PROFI MULTICUT. Acestea sunt piese cu vârf de carbură de tungsten, caracterizate prin versatilitatea lor largă: pot fi utilizate pentru a prelucra lemn, materiale din cărămidă, metal, precum și materiale plastice.  Sunt disponibile cu diametre cuprinse între 3 mm și 10 mm. Alte soluții populare disponibile în portofoliul Alpen sunt elementele conice și multietajate, adică, cele cu care o singură componentă, în funcție de adâncitură, face găuri de diferite diametre (de exemplu, în tablă, policarbonat, plastic), sunt accesorii utile în multe situații și domenii, de la hobby-uri la ateliere de reparații auto. De asemenea, atragem atenția asupra setului de freze  pregătit de Alpen pentru a fi utilizat cu unelte echipate cu un soclu de 1/4 inch. Acestea sunt fabricate din același oțel HSS de mare viteză, la fel ca majoritatea burghielor descrise și, prin urmare, sunt ideale pentru a realiza extensii de mascare (de exemplu, pentru capete de șuruburi și șuruburi conice) în metale și materiale plastice.

Filiere şi tarozi

Descrierea gamei de produse a mărcii Alpen este completată de filiere și tarozi în dimensiuni metrice de la M2 la M12. Poate fi utilizat pentru realizarea de fire traversante și oarbe. Tarozii sunt realizați pentru prize pătrate standard (2,1…7 mm). Articolele pot fi achiziționate fie individual, fie sub formă de set cu burghie de precizie pentru realizarea găurilor de ghidare cu diametrul corect (de exemplu, 6,8 mm sau 10,2 mm). Dispozitivele sunt, de asemenea, disponibile ca seturi de filiere cu matrițe de filetare. Un astfel de set este prezentat în videoclipul de mai jos.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/51316/burghie-i-accesorii-de-la-alpen-maykestag/