BOSCH RIDICA STACHETA CU PRIVIRE LA INTELIGENTA ARTIFICIALA

Fie că este legată de conducerea automatizată, casa inteligentă sau producție: inteligența artificială (IA) a devenit o parte integrantă din viața de zi cu zi. Bosch utilizează IA și Internetul lucrurilor (IoT) pentru a face viața oamenilor mai ușoară și mai sigură. Aici, sloganul „Avantajul IA. Construim încrederea împreună” reprezintă abordarea companiei în materie de tehnologie și servicii. Accentul este pus pe inteligența artificială sigură și robustă pentru fabricarea produselor inteligente, pe care Bosch le va prezenta în cadrul ediției CES din acest an. Unul dintre aceste produse este Parasolarul Virtual: un parasolar auto digital pe bază de IA, care își va face debutul în cadrul celui mai mare târg de produse electronice din lume. Produsul a câștigat și Premiul pentru Inovație al CES®, alături de afișajul auto 3D al Bosch.

Alte utilizări importante ale IA Bosch din cadrul târgului includ o aplicație pentru întreținere predictivă pentru Stația Spațială Internațională, un sistem pentru monitorizarea interiorului autovehiculelor și o platformă inteligentă pentru diagnosticarea medicală. „Soluțiile pe care le prezentăm în cadrul CES arată clar faptul că Bosch intenționează să devină un lider în inovație și în domeniul IA”, declară Michael Bolle, membru al Consiliul de administrație al Bosch. „Începând din 2025, toate produsele Bosch fie vor include inteligența artificială, fie vor fi dezvoltate sau produse cu ajutorul inteligenței artificiale”. Se preconizează că volumul pieței globale pentru aplicații IA va ajunge la aproximativ 120 de miliarde de dolari de-a lungul aceleiași perioade, un nivel de douăsprezece ori mai mare decât cel din 2018 (sursă: Tractica). Bosch dorește să valorifice acest potențial: compania investește deja 3,7 miliarde de euro pe an în dezvoltarea de software, are în prezent peste 30.000 de ingineri programatori și 1.000 de angajați care lucrează pentru IA.

Expertiza salvează vieți

În viitor, Bosch consideră că unul dintre domeniile de expertiză de bază va fi reprezentat de utilizarea inteligenței artificiale la nivel industrial. „Dorim să exploatăm puterea inteligenței artificiale, nu în scopul creării de modele de comportamente umane, ci în vederea îmbunătățirii tehnologiei în folosul oamenilor”, a declarat Bolle. „Din acest motiv, IA industrială trebuie să fie sigură, robustă și explicabilă.” În viziunea Bosch, acest lucru înseamnă că oamenii trebuie să mențină constant controlul, fie că se află pe stradă, acasă sau în unitatea de producție.

Fiind un pionier în dezvoltarea sistemelor vitale de siguranță a șoferului, precum ABS, ESP și unități de control al airbagurilor, compania a dovedit deja în trecut faptul că oamenii beneficiază de echipamente de încredere. IA poate, de asemenea, să îmbunătățească atât eficiența cât și inteligența sistemelor de asistență pentru șofer: când camera video Bosch cu IA pentru conducerea automatizată identifică pietoni parțial ascunși, de exemplu, sistemul de frânare automată de urgență poate reacționa cu și mai multă fiabilitate. Bosch creează tehnologia de învățare care reprezintă „Tehnică pentru o viață”.

 

IA Bosch utilizată în spațiu și medicină

Compania a stabilit obiective înalte pentru sistemul de senzori SoundSee, care a fost lansat în spațiu la sfârșitul anului 2019. Fiind instalat pe robotul zburător autonom al NASA, Astrobee, SoundSee va izola sunete neobișnuite de pe Stația Spațială Internațională, va analiza materialul audio cu ajutorul unei analize realizate de IA și va indica momentele în care sunt necesare activitățile de întreținere. Începând cu prima parte a anului 2020, datele audio înregistrate de SoundSee vor fi transmise către o unitate de control de la sol, configurată conform specificațiilor NASA și integrată în Centrul de Cercetare Bosch din Pittsburgh, PA. Sistemul, care nu depășește dimensiunile unei cutii de alimente, a fost dezvoltat în SUA alături de Astrobotic, în cadrul unei colaborări pe probleme de cercetare cu NASA.