BOSCH A PREZENTAT SOLUTII INTELIGENTE IN LAS VEGAS

La CES 2018, care a avut loc în Las Vegas, în perioada 9-12 ianuarie 2018, Bosch a demonstrat că orașul inteligent conectat de mâine este deja o realitate. Furnizorul de tehnologie și servicii a prezentat soluții inovatoare și servicii pentru mobilitatea urbană și pentru un mediu de lucru conectat, precum și pentru casele și clădirile inteligente.

Scapă de grija parcărilor: Bosch a prezentat diferite soluții pentru parcarea conectată și automatizată. Parcarea comunitară permite conducătorilor auto să găsească ceea ce a devenit o raritate în zonele rezidențiale și centrele urbane: un loc liber de parcare. Pe măsură ce conduc, autoturismele recunosc și măsoară automat mărimea spaţiului dintre autoturismele parcate, transmițând datele în timp real către o hartă digitală a spațiului de parcare ce permite șoferilor să identifice locuri de parcare vacante.

Parcarea automată cu valet de la Bosch face un pas înainte – parcarea auto fără niciun efort necesar din partea conducătorului auto. Conducătorii auto își lasă vehiculul la intrarea în garaj și trimit o comandă corespunzătoare de la aplicația smartphone: mașina caută apoi un loc vacant pe cont propriu și parchează acolo fără ajutor. Un factor care face parcarea automatizată o realitate este infrastructura inteligentă de tip parcare-garaj, care se conectează la software-ul vehiculului de la bord.

Sursă de alimentare inteligentă cu microgrilele DC: Microgrilele sunt relativ mici, controlate independent de sistemele de gestionare a energiei care pot genera energie în clădiri mari. Capacitatea lor de a funcționa atât pe combustibilii tradiționali, cât și pe cei regenerabili denotă o susţinere excelentă a mediului înconjurător. Un alt avantaj major al microgrilelor este autosuficiența lor, constituind o sursă de putere fiabilă atunci când un inconvenient legat de vreme sau de securitate afectează grila mai largă. Spre deosebire de cele convenționale, microgrilele Bosch funcționează pe curent continuu (DC) în loc de curent alternativ (AC), permițând economii de energie de până la zece procente. Microgrila DC Bosch a fost dezvoltată în S.U.A. ca parte a unui proiect strategic cu scopul de a dezvolta noi oportunități de afaceri pentru companie la început de drum. Încă din 2015, Bosch a echipat o instalație existentă în Fort Bragg, Carolina de Nord, cu o soluție de microgrilă pentru clădiri inteligente, care furnizează o electricitate mai puțin costisitoare și mai ecologică.

Avertizare prealabilă de inundații: o nouă soluție Bosch oferă o avertizare prealabilă referitoare la posibile inundații prin monitorizarea digitală a nivelurilor râurilor și ale altor surse de apă aproape de orașe, în timp real. Până în prezent, nivelul apei a fost întotdeauna măsurat prin mijloace mecanice. Pot dura ore până când datele să fie disponibile pentru terțe părți. Bosch testează în prezent sistemul de monitorizare a inundațiilor într-un proiect pilot pe râul Neckar din Ludwigsburg, Germania. Acolo, sondele și camerele cu senzor ultrasonic urmăresc modificările la nivelul apei, viteza apei și debitul acesteia. Aceste date sunt trimise spre evaluare către Bosch IoT Cloud. Când pragurile critice sunt depășite, alertele prealabile sunt trimise prin SMS către persoanele, municipalitățile, rezidenții și proprietarii de afaceri afectați. Acest lucru le oferă suficient timp să ia măsuri de precauție împotriva inundațiilor sau daunelor provocate de inundații. Un număr de municipalități predispuse la inundații din India și America de Sud și-au exprimat deja interesul pentru această soluţie.

Aplicația Vivatar – un înger digital de pază: alergatul pe întuneric sau mersul acasă pe jos după ce ultimul autobuz a plecat este suficient pentru a face pe oricine să se simtă incomod. Aici își face apariția aplicația Vivatar Bosch. Oamenii o pot folosi pentru a contacta prietenii și familia și pentru a fi “escortați” digital prin intermediul GPS-ului. Utilizatorii decid singuri când vor fi însoțiți și de către cine. Versiunea Premium a Vivatar acordă utilizatorilor acces la serviciul de asistență de urgență Bosch 24 de ore din 24, o echipă de urgență instruită profesional.

Startup-urile Bosch dezvoltă soluții pentru orașe inteligente: Bosch dorește să abordeze noi domenii de afaceri rapid cu platforma start-up dezvoltată la nivel intern. În același timp, Startup-urile inovatoare care o utilizează beneficiază de infrastructura furnizată și de experiența îndelungată a unui furnizor de tehnologie și servicii cum este Bosch. La CES 2018, două start-up-uri ale acestei platforme vor prezenta soluțiile lor pentru orașul conectat. Una dintre acestea este aplicația MyScotty care le permite utilizatorilor să plătească și pentru serviciile de mobilitate comună locală de la diferiți furnizori.

O singură înregistrare este suficientă pentru a obține acces permanent la mii de mașini, biciclete și scutere. Aceasta înseamnă că sunt necesare mai puține aplicații. MyScotty a debutat în Germania la jumătatea anului 2017, iar alte țări urmează să continue demersul. O altă soluție, centrul inteligent de mobilitate BePart, se află încă în faza de dezvoltare. Este menit să permită orașelor mai mari sau mai mici să evite congestionarea prin devierea traficului în timpul orei de vârf. Navetiștii pot primi recomandări în timp real de la autoritățile locale și își pot ajusta rutele corespunzător. Scopul este de a îmbunătăți calitatea aerului în centrele de aglomerare urbană. Proiectele pilot inițiale se vor desfășura în unul sau două orașe din Germania în 2018.

Locul pilotului din generația următoare: Bosch livrează un loc al pilotului futurist pentru următoarea generație de autovehicule. Vizitatorii CES 2018 pot experimenta live un afișaj complet și un concept de control într-un vehicul demonstrativ bazat pe Cadillac Escalade. Cu cele cinci afișaje interconectate, interfața dintre șofer și vehicul (HMI) face ca șofatul sa fie o experiență mai sigură și mai puțin stresantă, și permite șoferilor să se concentreze mai bine asupra situației traficului. O cameră de pilotaj și un software de recunoaștere vocală recunoaște șoferul și încarcă automat nu numai setările lor personale pentru scaun și oglinzi, dar și melodiile lor preferate.