BASF VA DEZVOLTA IMPREUNA CU HEWLETT PACKARD ENTERPRISE UN SUPERCOMPUTER

BASF SE și Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) au anunțat că vor colabora pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai mari supercomputere din lume pentru cercetare chimică industrială, la sediul BASF din Ludwigshafen, în cursul acestui an. Bazat pe ultima generație de sisteme HPE Apollo 6000, noul supercomputer va conduce la digitalizarea cercetării BASF, la nivel mondial.

Noul sistem va permite obținerea de răspunsuri la întrebări complexe și reducerea timpului necesar pentru a obține rezultate, de la câteva luni, la câteva zile, în toate domeniile de cercetare. Ca parte a strategiei de digitalizare a BASF, compania intenționează să își extindă în mod semnificativ capacitatea de a derula experimente virtuale, cu ajutorul supercomputerului. Acesta va ajuta compania BASF să reducă timpul de lansare și costurile – de exemplu, prin simularea mult mai precisă a proceselor de pe suprafețele catalizatoare sau prin accelerarea proiectării de noi polimeri cu proprietăți predefinite.

“În economia de astăzi, bazată pe date, calculul de înaltă performanță joacă un rol esențial în susținerea progreselor în domenii precum explorarea spațială, biologie și inteligență artificială”, a declarat Meg Whitman, Președinte și CEO în cadrul Hewlett Packard Enterprise. “Ne așteptăm ca acest supercomputer să ajute compania BASF să efectueze calcule de necrezut, cu viteza luminii, care se vor traduce într-o gamă largă de inovații, capabile să rezolve noi probleme și să aducă un avans lumii în care trăim.”

Cu ajutorul procesoarelor Intel® Xeon®, a lățimii mare de bandă, a timpului redus de așteptare al sistemului Intel® Omni-Path și al software-ului de management HPE, supercomputerul acționează ca un singur sistem cu o performanță efectivă de peste 1 Petaflop (1 Petaflop este egal cu un cvadrilion de operații cu virgulă mobilă pe secundă). Cu această arhitectură de sistem, o multitudine de noduri pot lucra simultan pe sarcini extrem de complexe, reducând în mod semnificativ timpul de procesare.

“Clienții sunt mereu în căutarea sistemelor care oferă cele mai bune performanțe, la cel mai bun cost total de utilizare”, a declarat Barry Davis, General Manager, Accelerated Workload Group, Intel.   “Intel® Omni-Path Architecture este conceput special pentru a oferi performanțe spectaculoase, la un cost eficient, de la grupuri de calcule de înaltă performanță entry-level, până la grupuri mari, de 10.000 de noduri sau chiar mai mult – oferind, astfel, un avantaj semnificativ pentru ambele categorii.”

Dezvoltat și construit împreună cu HPE, noul supercomputer va fi format din mai multe sute de noduri de calculator. De asemenea, supercomputerul va profita de HPE Apollo Systems pentru a oferi clienților beneficii de administrare simplificate și suficientă flexibilitate pentru adaptarea soluțiilor, la volumul de muncă.