BASF SI NORNICKEL ISI UNESC FORTELE PENTRU A APROVIZIONA PIATA MATERIALELOR PENTRU BATERII

BASF a ales orașul Harjavalta din Finlanda ca primă locație pentru producția de materiale pentru baterii, care să deservească piața europeană a autovehiculelor. Fabrica va fi construită în vecinătatea combinatului producător de nichel și cobalt deținut de Norilsk Nickel (Nornickel).

Această investiție face parte din planul de investiții în etape al companiei BASF, în valoare de 400 de milioane de euro – anunțat anul trecut – și se bazează pe producția inițială de materiale pentru baterii, care a început în Harjavalta în 2018. Startul  proiectului este prevăzut pentru finalul anului 2020, urmând ca materialele pentru baterii BASF să permită alimentarea a aproximativ 300.000 de vehicule electrice pe an. Noua fabrică din Harjavalta va utiliza surse locale de energie regenerabilă, precum apa, vântul și biomasa.

În plus, BASF și Nornickel au semnat un acord pe termen lung, pentru furnizarea de nichel și cobalt ca materii prime, din combinatul pentru metale Nornickel. Acest parteneriat va stabili o sursă locală și sigură de materii prime pentru producția de baterii din Europa.

Investiția în noua fabrică din Finlanda întărește sprijinul acordat de BASF agendei Comisiei Europene pentru un lanț de furnizare european, destinat producției de baterii. De asemenea, BASF evaluează și alte locații din Europa în care să construiască noi fabrici de producție a materialelor pentru baterii.

“Odată cu investiția din Harjavalta, BASF va fi prezent în toate regiunile majore, cu producție locală și o proximitate sporită oferită clienților, susținând, în continuare, piața de vehicule electrice aflată într-o continuă creștere “, a declarat Kenneth Lane, Președintele diviziei de Catalizatori din cadrul BASF. “Împreună cu Nornickel, creăm o platformă puternică, în măsură să alinieze eforturile liderilor din industriile furnizoare de materii prime, precum și din tehnologia și producția materialelor pentru baterii.”

“Localizarea noii fabrici BASF în apropierea combinatului metalurgic Nornickel, din Harjavalta, va permite un acces facil la o sursă locală de nichel și cobalt”, a declarat Jeffrey Lou, Vicepreședinte senior, Materiale pentru baterii, în cadrul BASF. “Materialele noastre catodice, cu conținut ridicat de nichel, sunt esențiale pentru a putea oferi clienților noștri o densitate energetică și o autonomie sporite, pentru vehicule. Cu ajutorul acestei facilități de producție de talie mondială, BASF va putea să răspundă strategiilor europene de creștere a mobilității electrice ale producătorilor de piese originale (OEM) și furnizorilor de celule pentru baterii, cu o aprovizionare sigură și o colaborare strânsă.”

Serghei Batekhin, Vicepreședinte senior, Vânzări, Achiziții și Inovație în cadrul Nornickel, a confirmat: “Suntem încântați să extindem colaborarea cu BASF, unul dintre partenerii noștri strategici pe termen lung. Acordul este un element important al strategiei mai ample a companiei Nornickel de a-și extinde prezența pe piața globală a materialelor pentru baterii și de a stabili o colaborare pe termen lung cu liderii producătorilor de materiale active catodice.”

Pentru a afla mai multe despre materialele BASF pentru baterii și despre angajamentul BASF privind mobilitatea electrică, vizitați website-ul: https://catalysts.basf.com/products-and-industries/battery-materials