BASF SI AKZONOBEL AU DEZVOLTAT O VOPSEA ALBA PENTRU MOBILIER, REZISTENTA LA CAFEA, VIN ROSU SI ALTE PETE

Mobilierul alb este, în prezent, la mare căutare; dar suprafețele de lemn deschis la culoare sunt foarte sensibile atunci când vine vorba de pete, motiv pentru care IKEA, producătorul de mobilier suedez, și producătorii de mobilier de bucătărie din Germania și-au dezvoltat propriul test: un tampon de bumbac înmuiat într-o “substanță chimică” de test (precum cafea, vin roșu sau muștar) este așezat pe o piesă de mobilier uscată, albă.

Tamponul este îndepărtat după o anumită perioadă de timp; suprafața este uscată și inspectată. La modul ideal, nu ar trebui să fie vizibilă nicio pată.

Problemele cauzate de petele de cafea, de vin roșu sau de suc care ajung pe mese sau pe alte piese de mobilier sunt, de acum, de domeniul trecutului, datorită colaborării dintre BASF și clientul său, AkzoNobel, în urma căreia cele două companii au dezvoltat o nouă vopsea pe bază de apă, rezistentă la pete.

“Acesta este testul suprem căruia vopselele pentru mobilier din ziua de azi trebuie să îi facă față”, spune Wolfgang Gaschler, Global Dispersions Development Product for Industrial Coatings, în cadrul BASF. “Problema este că astfel de vopsele trebuie să protejeze suprafețele de substanțe de colorare, precum cafeaua, dar ele însele utilizează apa, ca solvent. Astfel, cheia constă, de fapt, în liantul utilizat în producerea vopselei.”