BASF PREZINTA CAPSULELE SI EXPRESOARELE DE CAFEA CU ULTRADUR SI ULTRAFORM

Cafeaua este cea mai populară băutură de pe Glob: peste 400 de miliarde de cești consumate în fiecare an. Odată cu apariția pe piață a expresoarelor de uz casnic, mulți consumatori au înlocuit filtrele cu noile mașini, devenind în același timp mai exigenți cu privire la experiența pe care le-o oferă pregătirea și savurarea unei cafele. Iar numărul acestor consumatori este în creștere.

Cafeaua nu este însă doar apă aromată, ci un amestec complex de substanțe: cafeină, uleiuri esențiale, acizi, rășini și peste 700 constituenți aromatici diferiți. Când acest amestec de substanțe este extras din cafeaua măcinată la aproximativ 93ºC și la o presiune de 15 bar, materialul din care este confecționată unitatea brewing este supus unor solicitări mecanice ridicate și acțiunii diferitelor substanțe chimice. De aceea ar putea părea că aceste dispozitive, complexe din punct de vedere tehnic, trebuie să conțină la interior – acolo unde cafeaua măcinată este transformată într-o experiență aromată – în principal metal.

Cu toate acestea prima opțiune a fabricanților de unități brewing este plasticul, iar BASF, cu o experiență îndelungată în producția și utilizarea materialelor plastice oferă, prin gama Aqua®, o suită de plastice tehnice optimizate pentru componente care intră în contact cu apa potabilă și alimentele. Gama include materiale aprobate pentru contactul cu apa rece, caldă sau fierbinte. Cerințele speciale pentru ca aceste materiale plastice să fie aprobate includ: valori mici de migrare, interacțiune infimă cu gustul final al cafelei (neutralitate), precum și confirmarea faptului că un contact îndelungat al plasticului cu apa nu va cauza o creștere accelerată a microorganismelor din vas. Gama Aqua® cuprinde mărcile Ultramid® (poliamidă, PA), Ultradur® (polibutilen tereftalat, PBT), Ultraform® (polioximetilen, POM) și Ultrason® (polifenilsulfone, PPSU). În plus față de respectarea cerințelor pentru contactul cu apa potabilă, aceste materiale plastice sunt totodată aprobate pentru contact cu alimentele (FC – food contact) și sunt produse în conformitate cu standardele de calitate de fabricație (GMP).

Materialul Ultraform®, este utilizat în fabricarea unităților brewing de peste 20 de ani și continuă să fie materialul perfect pentru această aplicație: nici presiunea, nici apa fierbinte nu îi pot afecta forma și, chiar după mai mult de 150.000 cafele preparate, suprafața de plastic nu este corodată sau dizolvată de acizi sau alte substanțe din cafea. Nici calcarul, probabil cel mai de temut inamic al expresoarelor, nu se depune pe suprafața Ultraform®. În plus, reziduurile grase ale cafelei care ar putea râncezi, afectând astfel gustul cafelei, sunt ușor de îndepărtat. Ultraform® este compatibil cu agenții de curățare, iar la anumite modele de expresoare unitatea brewing poate fi scoasă – trebuie doar clătită sub jet de apă și va fi din nou gata de folosire.

Capsulele de cafea

Ultradur® B1520 FC (FC, food contact) este un sortiment special de PBT optimizat pentru producția de capsule de cafea ermetice ce rețin aroma. În plus, Ultradur® acționează ca o barieră împotriva umidității și oxigenului în timp ce, mai presus de orice, previne migrarea aromei din capsule, fără a necesita un înveliș complex adițional. Aceasta deosebește capsulele făcute din Ultradur® de versiunile din polipropilenă injectată, care de obicei sunt ambalate

individual, sau de capsulele termorigide multistratificate. Procesarea prin injecție este tehnologia adecvată pentru producția capsulelor de cafea care trebuie să respecte standarde înalte de stabilitate dimensională și termică, precum și de rezistență chimică și la presiune. În plus, datorită rigidității materialului Ultradur®, pereții capsulei pot fi foarte subțiri, economisind astfel materie primă și costuri de producție.

“În afară de plasticele tehnice din gama Ultradur®, BASF oferă și produse care răspund unor cerințe speciale, cum ar fi materialul Ecovio® IA 1652, care este certificat compostabil și care poate fi utilizat pentru producerea de capsule de cafea biodegradabile” menționează Daniel Ramba, Account Manager, Performance Materials Europe la BASF.

Acest sortiment de PBT este potrivit nu numai pentru capsulele de cafea, ci și pentru alte tipuri de ambalaje rigide, cu pereți subțiri, obținute prin injecție, pentru produse cosmetice și produse alimentare, inclusiv ambalajele care pot fi expuse la microunde.