BASF, IMPREUNA CU HP, OFERA ACCES LA MATERIALE PERSONALIZATE PENTRU IMPRIMAREA 3D

În multe domenii precum aviația, industria auto, modă și design sau bricolaj, imprimarea 3D a permis deja trecerea de la crearea de prototipuri la producția de serie. Acolo unde continuă să se axeze pe produse unicat, imprimarea 3D ajută specialiștii fie să salveze vieți, așa cum este cazul în medicină datorită membrelor bionice, fie să reducă semnificativ costurile de realizare a unor prototipuri ce vor fi transformate apoi în produse de serie (de ex. automobile), fie pur și simplu să ne ofere plăcere (de ex. bijuteriile complexe).

Unul dintre factorii care condiționează reușita imprimării este materialul folosit. În prezent BASF are cel mai vast portofoliu de materiale ce pot fi utilizate pentru imprimarea 3D. Printre acestea se numără o gamă largă de termoplastice pentru inginerie (de ex. în industria auto), poliuretani (de ex. în construcții), sisteme de acrilaţi (de ex. fotopolimeri), fotoiniţiatori, aditivi funcţionali, stabilizatori, pigmenţi, precum şi sisteme metalice. Aceste materii prime pot sta la baza unei plaje largi de materiale utilizate în imprimarea 3D.

Platforma deschisă HP Multi Jet Fusion

BASF a început recent o colaborare cu HP pentru a oferi aceste materiale clienților din întreaga lume. Prin intermediul Platformei deschise HP Multi Jet Fusion, clienții care dezvoltă materialele finite pot să-și selecteze furnizorul dorit, pentru a realiza împreună materiale destinate imprimării 3D. Un alt scop al platformei este acela de a accelera ciclul de învăţare privind dezvoltarea materialelor utilizate în imprimarea 3D,  pentru producţia la scară largă.

“BASF aduce o expertiză extraordinară în domeniul materialelor ce pot fi folosite pentru producţia în masă cu ajutorul imprimării 3D”, explică Tim Weber, Director Global, Materiale 3D şi aplicaţii avansate, HP. “Creând parteneriate cu companii cunoscute pentru colaborarea cu clienții din diverse industrii, ne dorim să aducem imprimarea 3D de la seriile de loturi mici la producţia industrială pe scară largă”.

Cum funcționează imprimarea 3D

Tehnologia Multi Jet Fusion de la HP este similară imprimării 2D, prin faptul că un cap de imprimare aplică agenții (materiile prime) sub forma prevăzută, pe o pulbere de polimeri. Agenţii şi pulberea sunt apoi topiți și stabilizați. Datorită conductivităţii termice specifice a agenţilor, pulberea de polimeri se topeşte doar în zonele în care capul de imprimare a aplicat fondantul (agentul de topire) şi nu se topeşte acolo unde a fost aplicat agentul de detaliere. Acest proces diferă de topirea selectivă cu laser (sinterizare) utilizată la scară largă, în care pulberea este aplicată şi apoi topită bucată cu bucată cu un laser mobil. În comparaţie cu alte tehnologii de imprimare 3D, tehnologia Multi Jet Fusion de la HP îşi propune să accelereze de până la zece ori producţia la scară largă, înjumătăţind totodată costurile.

BASF dezvoltă materiale şi substanțe ce pot fi utilizate pentru toate tehnologiile consacrate de imprimare 3D pentru plastice, piese metalice si ceramică. Un exemplu notabil este Ultrasint PA6 X028, un material lansat recent, care conferă pieselor realizate cu ajutorul acestei pulberi stabilitate mecanică superioară şi o mai mare rezistenţă la căldură, în comparaţie cu piesele fabricate cu alte poliamide.