BASF ESTE MEMBRU FONDATOR AL ALIANTEI GLOBALE PENTRU ELIMINAREA DESEURILOR DIN PLASTIC

BASF a devenit membru fondator al unei alianțe globale de aproape 30 de companii, care are drept obiectiv promovarea de soluții care să reducă și să elimine deșeurile de plastic din mediul înconjurător, în special din ocean. Alianța pentru eliminarea deșeurilor din plastic (AEPW) a angajat peste 1 miliard de dolari, cu scopul de a investi 1,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani, pentru a contribui la eliminarea deșeurilor din plastic din mediul înconjurător. Se vor dezvolta soluții noi, care vor fi aplicate la scară largă și vor contribui la minimizarea și la gestionarea deșeurilor din plastic. Printre acestea se numără și soluțiile privind reutilizarea materialelor plastice, pentru a ajuta la crearea unei economii circulare.

“Susținem cu tărie obiectivul de a reduce deșeurile din plastic din mediul înconjurător”, a spus dr. Martin Brudermüller, președinte al Consiliului de administrație și Chief Technology Officer al BASF SE, care a sprijinit înființarea Alianței încă de la început. “Susținem fondarea Alianței pentru eliminarea deșeurilor din plastic deoarece ne dorim să identificăm și să promovăm soluții care vor contribui în mod eficient la rezolvarea problemei globale a deșeurilor din plastic”, a explicat Brudermüller. “Plasticul este un material eficient, care poate economisi resurse și să contribuie în domeniile sănătății, siguranței și aduce beneficii societății. Toate aceste avantaje pot să se transforme, însă, în dezavantaje, dacă materialele plastice și deșeurile acestora nu sunt utilizate, eliminate și reciclate în mod responsabil.”

Cheia constă în a înțelege de unde provin deșeurile din plastic. Cercetările efectuate de Conservarea Oceanelor (Ocean Conservancy) arată că materialele plastice din ocean provin, în mod predominant, din deșeurile neadministrate corespunzător de pe uscat. Cele mai multe deșeuri din plastic sunt răspândite prin râuri – care în final pot fi restrânse la 10 cursuri de apă importante din întreaga lume, în principal din Asia și Africa. Multe dintre acestea străbat zone dens populate, care nu dispun de o infrastructură adecvată de colectare și de reciclare a deșeurilor, ceea ce conduce la o răspândire semnificativă a deșeurilor. AEPW va iniția acțiuni în zonele în care acestea sunt cel mai necesare. Acestea vor include proiecte care să contribuie cu soluții în patru domenii cheie:

  • Dezvoltarea infrastructurii pentru colectarea și gestionarea deșeurilor și pentru intensificarea reciclării;
  • Inovație pentru promovarea și extinderea noilor tehnologii, care fac reciclarea și recuperarea materialelor plastice mai ușoare și care creează valoare prin reutilizarea materialelor plastice;
  • Educarea și implicarea guvernelor, a companiilor și a comunităților pentru mobilizarea acțiunilor;
  • Curățarea zonelor cu concentrații mari de deșeuri de plastic din mediul înconjurător, în special a traiectelor principale, cum ar fi râurile, care transportă deșeuri terestre spre ocean.

“Toată lumea este de acord că locul deșeurilor de plastic nu este în oceanele noastre sau oriunde în mediul înconjurător. Aceasta este o provocare globală complexă și serioasă, care necesită acțiuni rapide și un leadership puternic. Această nouă alianță este cel mai de anvergură efort de până acum, care își propune să pună capăt deșeurilor din plastic din mediu”, a declarat David Taylor, CEO al Procter & Gamble și președinte al AEPW.

Alianța este o organizație non-profit care include companii din întregul lanț valoric global de produse plastice și de bunuri de larg consum: producători de produse chimice și de plastic, companii producătoare de bunuri de larg consum, retaileri, companii de transformare și de gestionare a deșeurilor. Alianța va colabora cu guverne, organizații inter-guvernamentale, mediul academic, organizații non-guvernamentale și societatea civilă, pentru a investi în proiecte comune pentru eliminarea deșeurilor din plastic din mediul înconjurător.