Prima dintre cele trei etape ale proiectului de construcție a celei mai mari centrale solare din lume – complexul de energie solară Noor – a fost demarată în luna februarie a anului 2016. Soluțiile ingenioase, bazate pe cunoștințele globale și pe experiența diviziei BASF de Substanțe Chimice pentru Construcții sunt utilizate pentru realizarea sistemului de energie solară concentrată – un sistem mai complicat de instalat decât răspânditele panouri fotovoltaice. Astfel, BASF participă proactiv la producerea de energie suficientă pentru a alimenta peste un milion de locuințe, până în 2018, reducând, în același timp, emisiile de carbon. La finalul construcției, complexul va acoperi o suprafață de aproximativ 30 de kilometri pătrați și va produce energie în valoare de aproximativ 500 megawați.
Pentru construcția acestui proiect s-au utilizat mai multe produse BASF, precum: amestecuri de beton, glet, mortar, materiale de etanșare, materiale de etanșare rezistente la apă, pentru îmbinări.
Stabilitate structurală mai bună pentru centrala solară Noor
Cerințele pentru construcția celei mai mari centrale solare din lume au fost variate și foarte precise. Materialele utilizate trebuia să fie conforme cu specificațiile de construcție și să ofere o dezvoltare rapidă a rezistenței S-a ținut cont, de asemenea, de zona de deșert în care complexul este construit, și anume de nisip, de argilă și de temperaturile ridicate. În plus, din perspectiva siguranței, s-au impus niște criterii stricte privind rezistența și durabilitatea finală a betonului întărit. “Aceste provocări pot fi depășite foarte eficient folosind portofoliul extins de produse și soluțiile flexibile ale Master Builders Solutions, dezvoltate de Divizia de Substanțe Chimice pentru Construcții a BASF, produse care s-au dovedit a fi foarte avantajoase pentru proiectele complexe din întreaga lume”, spune Cristophe Xavier Chuche, director BASF Construction Chemicals, Maroc.
Cu soluții personalizate pentru cerințele proiectului Noor, divizia de Substanțe Chimice pentru Construcții a BASF a propus atât produse de beton cu performanțe ridicate, cât și gleturi. Superplastifiantul BASF MasterGlenium® Sky 671 oferă o nouă generație de beton, cu manevrabilitate extinsă la temperaturi ridicate, care asigură forță și stabilitate structurii de oglinzi. Datorită stabilității și rezistenței bune ale produsului la condițiile mediului exterior și a reacției la nisip, acesta păstrează peformanța mecanică ridicată a complexului de energie solară concentrată.
Soluțiile de glet BASF MasterFlow® protejează bazele panourilor solare de vibrații și de alte condiții aspre, oferind un ciment extrem de solid, rezistent la surmenaj, făcând proiectele de energie solară mai eficiente din punctul de vedere al costurilor de instalare, mai durabile și mai sigure pe parcursul întregii durate de viață.
În cooperare cu BASF, s-au realizat teste speciale pentru a selecta atât cel mai eficient tip de beton și de glet, cât și cea mai potrivită metodă de aplicare a produselor folosite în construcția complexului de energie solară. “În cazul celor mai multe proiecte de anvergură, clienții beneficiază de experiența extinsă și de schimbul de informații continuu între experții noștri din Africa și Europa și primesc un pachet cuprinzător de servicii și sfaturi. Acest demers simplifică procesul de construcție și asigură finalizarea la termenul stabilit, chiar și în cazul proiectelor