AUTONICS, CONTROL PRECIS AL TEMPERATURII

În zilele noastre, este greu să scapi de sentimentul că până și aparatele electrocasnice de bază au grijă de noi aproape la fiecare pas. Mașina de spălat rufe se va ocupa de rufe, robotul de bucătărie va pregăti cina, iar pompa de căldură se va ocupa de temperatură. Același lucru îl întâlnim în spitale, școli și mari uzine de producție sau în transportul public – ori de câte ori este nevoie să controlăm un proces, mașinile și echipamentele sunt echipate cu controlere electronice.

Prin intermediul acestor elemente, suflanta mașinii se pornește pentru a furniza aer cald, iar alimentatorul de cărbune alimentează șemineul cu cărbune eco-mazăre atunci când camerele încep să se răcească. Nu în ultimul rând, sunt responsabile de efectuarea tratamentelor termice cu precizie de ceasornic în fabricile de sticlă sau în oțelării, dar și de menținerea parametrilor de mediu corespunzători în laboratoarele chimice.

Soluția care combină toate aplicațiile menționate mai sus este regulatorul de temperatură.

• Autonics – soluții complete pentru automatizare 

• Regulatoare de temperatură – informații de bază

• Noutăți în oferta Autonics la TME – controlere TK și TX

• Module ARIO

Autonics, sau precizia coreeană care cucerește piețele globale

Atunci când discutăm subiectul componentelor de control al temperaturii, merită să ne uităm la o companie coreeană care a devenit un producător de top de astfel de dispozitive la nivel mondial. Autonics este un producător premiat de soluții de automatizare industrială, care a devenit un brand global care concurează cu cei mai mari giganți din industrie cu produsele sale de înaltă calitate.

Producătorul coreean și-a început istoria cu controlere încă din 1977. Interesul uriaș pentru această gamă a determinat compania să înceapă să deschidă mai multe filiale în Coreea de Sud. Succesul de pe piața internă a permis extinderea piețelor de peste hotare, inclusiv Japonia, Indonezia, SUA sau China. În prezent, compania are sucursale în 12 țări din întreaga lume, ceea ce îi permite să își aprovizioneze și să își sprijine clienții din toate colțurile lumii. 

Pe lângă controlerele menționate mai sus, Autonics are în portofoliu o gamă mult mai largă de soluții de automatizare, inclusiv senzori, sisteme de măsurare și sisteme de marcare cu laser. Vom acorda acum o atenție specială regulatoarelor de temperatură deja menționate, precum și modulelor de I/O.

Construcția și principiul de funcționare a regulatorului de temperatură

Regulatoarele de temperatură (în varianta lor cea mai simplă, cunoscute sub numele de termostate, în timp ce în varianta mai avansată sunt numite controlere de temperatură) sunt dispozitive a căror sarcină principală este de a citi și analiza temperatura și apoi de a controla în mod inteligent setările pentru a atinge o valoare stabilită. În ceea ce privește designul unui astfel de controler, acesta este, de obicei, un mic cub (de obicei, cu laturi între 50 și 100 mm lungime) echipat cu un afișaj digital LED sau LCD și o serie de butoane pentru un control manual intuitiv. Versiunile de carcasă variază în funcție de aplicație și de locul de instalare. O opțiune suplimentară cu care nu de puține ori sunt echipate controlerele avansate sunt ieșirile de alarmă. Un senzor realizat din materiale cu conductivitate și rezistență la temperaturi ridicate, cum ar fi platina, cuprul sau nichelul, este responsabil pentru măsurarea temperaturii într-un astfel de controler. Nu este greu de ghicit că, în funcție de materialul utilizat, senzorii vor fi utilizați în diferite intervale de temperatură. Temperatura de funcționare a controlerului propriu-zis este în general cuprinsă între -20°C și câteva zeci de °C. Un alt senzor utilizat în regulatoarele de temperatură sunt termocuplele, care permit măsurarea temperaturilor peste limita de 1000°C. Datorită aplicațiilor industriale ale acestor echipamente, ele sunt proiectate pentru a funcționa în condiții de atelier solicitante. Produsele de înaltă calitate sunt certificate IP65, oferind o barieră împotriva contaminanților, cum ar fi praful sau jeturile de lichid. Așa cum se cuvine dispozitivelor electronice din secolul XXI, regulatoarele de temperatură comunică perfect cu computerele, astfel încât citirile pot fi analizate și arhivate în timp real. 

În ceea ce privește principiul de funcționare, regulatorul de temperatură are sarcina de a transmite un semnal către dispozitivul de acționare (de exemplu, un aparat de încălzire sau o unitate de aer condiționat) care indică faptul că temperatura citită diferă de temperatura setată și trebuie să fie corectată. Sistemul de încălzire sau de răcire pornește apoi și funcționează până când calculatorul controlerului îi spune din nou că a fost atinsă temperatura setată. 

Aplicațiile regulatoarelor de temperatură

Regulatoarele simple de temperatură, așa cum am menționat la începutul articolului, se găsesc în multe dispozitive de zi cu zi. Autonics, pe de altă parte, în calitate de producător de top cu mulți ani de experiență, oferă controlere care sunt utilizate în sisteme mult mai responsabile. Importanța muncii lor se poate vedea din faptul că fabrici uriașe, cum ar fi fabricile de sticlă și oțel, fabricile de ciment, dar și centralele electrice convenționale sau nucleare uriașe nu ar putea funcționa fără ele. În principiu, oriunde este necesară menținerea sau reglarea continuă a temperaturii, regulatoarele de temperatură își găsesc aplicația. 

Regulatoare de temperatură seriile TK și TX

Autonics are în portofoliu o serie de modele de regulatoare de temperatură. Mai jos sunt prezentate două serii care sunt noi în catalogul TME:

Regulatoarele seria TK sunt controlere PID de înaltă calitate, caracterizate de un ciclu de eșantionare foarte rapid (până la 50 ms) cu o precizie de ± 0,3%. Cu un astfel de regulator, pot fi implementate atât procese de încălzire, cât și de răcire. Regulatorul poate fi programat fie prin intermediul panoului de control de pe carcasă, fie prin intermediul unei conexiuni prin cablu USB de la un PC. Este foarte convenabil să puteți modifica setările prin intermediul software-ului gratuit DAQ Master. Afișajul mare cu retroiluminare cu LED-uri permite citirea și controlul unității chiar și în încăperi întunecate. Designul compact înseamnă că regulatorul își va găsi locul în spațiul limitat al oricărui dulap de control. 

Soluțiile din seria TK au redus dimensiunea cu 38% față de modelele anterioare, îmbunătățind în același timp viteza ciclurilor de eșantionare. Dispozitivele sunt disponibile în mai multe versiuni de carcasă, permițând aplicarea în aproape orice configurație. Modelele din seria TK protejează utilizatorul în cazul în care încălzitorul se arde printr-o alarmă preprogramată. De asemenea, trebuie remarcat faptul că regulatorul permite atât funcționarea manuală, cât și automată. Produsul este echipat cu ieșiri de releu/SSR/analogice. 

Regulatoarele din seria TX, similare celor cu simbolul TK, au un ciclu de eșantionare de 50 ms și o precizie la fel de ridicată de ± 0,3%. Afișajul mare, ușor de citit și carcasa subțire (partea din spate a controlerului a fost scurtată cu 30%) sunt avantaje incontestabile ale dispozitivului. Când vine vorba de programarea controlerului, din seria TX nu a lipsit nici capacitatea de a utiliza DAQ Master. Controlerul compact este echipat cu cele mai importante butoane pentru controlul unității, ceea ce face ca operarea să fie extrem de intuitivă.

Module ARIO de la Autonics

După cum s-a menționat deja în acest text, Autonics este renumită pentru numeroasele sale soluții interesante pentru automatizare, iar procesul de cercetare continuă înseamnă că firma aduce în mod regulat produse noi pe piață. Printre acestea, merită menționate nu numai controlerele deja discutate, ci și modulele de intrare/ieșire din seria ARIO. 

De ce merită să vă uitați la modulele I/O de la Autonics? Ei bine, dispozitivul este compatibil cu DAQ Master menționat mai sus, astfel încât un singur software este suficient pentru a gestiona atât modulele în cauză, cât și restul componentelor electronice care poartă sigla Autonics. Modulele sunt controlate prin intermediul comunicației industriale Ethernet/Fieldbus, folosind un PC industrial sau un PLC. Seria ARIO constă într-o gamă de module de intrare/ieșire, alimentare, alimentare și temperatură. Pentru aplicații mai solicitante, producătorul a prevăzut posibilitatea de extindere până la 64 de unități modulare. 

Utilizarea unui sistem de înlocuire la cald permite înlocuirea componentelor modulelor active în timpul funcționării, fără a reporni sau opri dispozitivul. Cu siguranță, nimeni nu va fi surprins de posibilitatea urmăririi parametrilor în timp real și de diagnosticarea în timp real a semnalelor de intrare și de ieșire. Manopera robustă și un design solid și compact înseamnă că modulele de I/O oferite de Autonics nu vor ceda chiar și după mulți ani de funcționare în condiții nefavorabile.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/56838/produse-noi-de-la-autonics-control-precis-al-temperaturii/