AUTOMAT DE TESTARE FOLOSESTE ROBOTUL FANUC PENTRU PRELUAREA PROBELOR SI REDUCE RISCUL DE INFECTARE CU CORONAVIRUS

O companie de automatizări din Bavaria, Germania, a dezvoltat o soluție automată de testare împotriva noului Coronavirus. În locul personalului medical, acest prototip folosește camere video și un robot FANUC pentru a oferi kit-uri persoanelor și a prelua probele de la acestea. Dacă va fi implementat la scară largă, acest sistem inovator poate reduce riscul de infectare la testare și nu va necesita utilizarea de personal medical, atât de util în spitale, centre de îngrijire medicală și alte instituții medicale. 

Unitatea complet automata funcționează pe modelul “drive-in” sau “walk-in”. Persoanele care sunt suspecte de infectare și doresc să se testeze pot utiliza automatul din mașină sau stând în fața lui. Instrucțiunile video afișate de automat îi ghidează pe oameni să parcurgă pașii necesari. La început, fiecare persoană își dezinfectează mâinile și scanează actul de identitate. SIstemul acceptă și pre-înregistrarea persoanei pe baza unui cod emis în avans. Datele personale sunt înscrise pe recipientul testului prin marcarea unui cod de bare. Robotul FANUC scanează codul de bare și înmânează recipientul persoanei care va efectua autorecoltarea cu bețișorul din interior conform instrucțiunilor video transmise de automat. La final, brațul robotului preia recipientul închis și îl depozitează în interiorul automatului, pentru a fi transportat ulterior către un laborator de analize medicale. 

“Pentru a se asigura că fiecare probă de test este validă, acțiunea de autorecoltare poate fi asistată video live de către un specialist medical,” explică unul dintre antreprenorii firmei BoKa Automatisierung care a creat acest sistem. Datorită acțiunilor importante asigurate de sistemul video și de robot, un specialist medical poate monitoriza concomitent de la distanță mai multe automate de testare. În felul acesta, se reduce din presiunea pusă pe personalul medical și pe centrele tradiționale de testare. Automatul poate fi setat să ajute și la efectuarea testelor rapide. “În funcție de durata materialului video cu instrucțiuni, efectuarea unui test complet durează între 4 și 6 minute,” spune reprezentantul firmei producătoare. Pentru că unitatea este programată să permită testarea concomitentă a două persoane, un număr de aproximativ 500 de probe se poate colecta într-o zi de un automat care funcționează 24 de ore.

“Roboții FANUC sunt utili în multe arii periculoase pentru oameni sau în care sarcinile sunt repetitive, în numeroase industrii”, a declarat Tamas Mezei, Director Executiv al FANUC România. “Am fi foarte mulțumiți să vedem că roboții produși de noi vor putea ajuta în procesul de testare, făcându-l mai sigur și mai eficient în viitor. În felul acesta putem contribui la o ușurare a dificultăților cotidiene cu care ne confruntăm în această perioadă”.

Modelul de robot FANUC cu 6 axe folosit în acest automat de testare este LR Mate 200iD/7L, cu o anvergură a brațului de 911 mm. Sistemul de control al robotului este amplasat dedesubtul lui, pentru a utiliza cât mai puțin spațiu. Și pentru a avea loc suficient pentru amplasarea probelor pe tava de colectare din interior, robotul este instalat în poziție suspendată și are acces din ambele părți.

Dacă acest prototip se va dovedi util sectorului medical, unitățile automate de testare pentru Coronavirus pot deveni extrem de utilizate în viitorul apropiat. Timp de săptămâni la rând personalul medical a fost copleșit de acțiunile de testare, în multe locuri s-au creat adevărate blocate datorită volumului mare de persoane testate. În același timp, specialiștii sunt îngrijorați de un al doilea val de infectare.

www.fanuc.eu