Kiturile de dezvoltare și plăcile de evaluare oferă o cale simplă de a învăța și dezvolta cu produse semiconductoare nefamiliare, fără a fi necesară realizarea unei plăci de circuit integrat particularizate. Vă sunt oferite numeroase tipuri de astfel de dispozitive hardware, dar și unelte software. Între acestea, o categorie importantă este constituită din așa numitele module senzoriale, plăci ce permit dezvoltarea de aplicații de monitorizare uzuală: gaz, ultrasonic, temperatură, umiditate.
Nr. stoc RS 193-2013 – Marca TE Connectivity – Cod de producător 2314277-1
Modulele senzoriale AmbiMate, seria MS4, de la TE Connectivity, oferă un set de senzori specific pentru aplicații uzuale, pe o placă de circuit imprimat PCB gata de atașat și integrat în produsul gazdă. Resursele de proiectare nu mai sunt necesare, iar timpul până la lansarea pe piață este diminuat prin integrarea rapidă a seriei MS4 cu cele patru nuclee senzoriale de bază pentru detecția mișcării, luminii, temperaturii și umidității. Unele module din seria menționată includ și determinarea compușilor organici volatili (VOC), echivalent dioxid de carbon (eCO2) și detecția sunetului. Toate modulele senzoriale ale seriei MS4 oferă flexibilitatea de a partaja o conexiune comună cu șapte poziții. Acest lucru permite proiectantului să utilizeze o singură amprentă PCB pentru toate configurațiile senzoriale disponibile pentru producție.
Patru capabilități de detecție de bază: mișcare (PIR); lumină; temperatură; umiditate. Performanțele oferite sunt:
- Temperatură: de la 5˚C la +50˚C cu precizie de 1˚C și o viteză de achiziție de 1 secundă
- Umiditate relativă de la 5% la 95% RH, precizie de 3% și o viteză de achiziție de 1 secundă
- Mișcare bazată pe întreruperi
- Nivel de lumină ambientală la 1 secundă de la 0-1024 Lux
- Capabilități opționale (alte versiuni din serie): VOC; eCO2; sunet (microfon).
Printre aplicațiile în care pot fi utilizate cu succes modulele senzoriale seria MS4, se numără: iluminare interioară, automatizarea clădirilor, sisteme de case conectate, sisteme privitoare la calitatea aerului, dispozitive de management energetic, confortul spațiului de lucru, sisteme de control zonal mediu.
Avantajele pe care le oferă modulele senzoriale se referă la accelerarea lansării pe piață a produselor, simplitatea protocolului de comunicare I2C, pin de ieșire pentru detectarea mișcării în timp real, economie de spațiu prin designul compact, metode multiple de atașare la produsul gazdă, o singură amprentă pentru multiple configurații (flexibilitate).
Din punct de vedere electric, modulele necesită o alimentare de 3,3VDC, oferă o ieșire I2C (max. 100 kBaud). De asemenea pentru detecția mișcării este oferit un pin de comandă prin întreruperi. Designul este optimizat pentru o durată de viață maximă a bateriei.
Considerații de proiectare: se pot monta pe tavane, pe pereți, iar PIR necesită lentile Fresnel. Carcasa trebuie să permită mișcarea liberă a aerului peste senzori.
Sperăm că flexibilitatea dispozitivului prezentat v-a stârnit interesul. Alături de tipurile de module senzoriale, vă sunt oferite kituri de dezvoltare cu microcontrolere, soluții de control motoare, de temporizare, de afișare grafică, de management energetic și multe altele. Pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente informații sau pentru a accesa întreaga gamă de produse de kituri de dezvoltare, vă invităm pe site-ul ro.rsdelivers.com
Autor: Grămescu Bogdan
Aurocon COMPEC SRL
Tel: 021 304 62 33
Fax: 021 304 62 34
Email: compec@compec.ro
Site: www.compec.ro
Parteneri: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi