AGRICULTURA VIITORULUI

De-a lungul anilor s-au scris numeroase articole despre automatizarea agriculturii care s-ar dovedi extrem de valoroasă pentru toată populația planetei. Mai ales că în câțiva ani populația va atinge pragul de 10 mld de locuitori. Astfel, se creează o necesitate de maximizare a producției recoltei. Deşi nu s-a calculat cu precizie cât va valora automatizarea agriculturii, suma estimată ajunge la o valoare enormă, pe care acum cu greu ne-o putem imagina.

În prezent se încearcă dezvoltarea unor tehnologii avansate care să automatizeze anumite procese realizate până acum de oameni. Şi, bazându-se pe inovație, acești lucrători pot deveni acum mai eficienți, astfel încât cu ajutorul tehnologiei, să poată acoperi spatii mult mai mari cultivate sau ferme întregi de animale.

O echipă din SUA încearcă să dezvolte o tehnologie pentru ca monitorizarea recoltelor să se facă cu ajutorul dronelor, prin intermediul recunoașterii imaginilor, astfel încât să se identifice rapid zonele care au probleme şi unde trebuie intervenit. Acest lucru ar fi extrem de util deoarece, în loc să trimitem oameni care să meargă pe câmpuri pentru a vedea ce se întâmplă, dronele ar putea să identifice rapid problemele şi să le semnaleze fermierilor unde anume să acţioneze. Asta înseamnă economie de timp şi de bani.

Tehnologioa IoT în agricultură

Agricultura inteligentă utilizează înalta tehnologie de creștere a alimentelor și cultivare a plantelor, curat și durabil pentru populație. Agricultura inteligentă bazată pe tehnologia IoT va permite agricultorilor să reducă deșeurile și să sporească productivitatea, optimizând cantitatea de îngrășământ utilizată până la numărul de călătorii efectuate de vehiculele agricole.

În agricultura inteligentă este construit un sistem de monitorizare a culturii cu ajutorul senzorilor (lumină, umiditate, temperatură, umiditatea solului etc.) și automatizarea sistemului de irigare. Fermierii pot monitoriza condițiile de teren de oriunde. Această abordare bazată pe IoT este foarte eficientă în comparație cu abordarea convențională. Acest tip de agricultură poate fi folosit cu succes atât de marii fermieri, cât și de fermele organice sau asociațiile familiale care dețin terenuri mici.

În ceea ce privește aspectele legate de mediu, agricultura inteligentă bazată pe IoT poate oferi beneficii mari, inclusiv utilizarea mai eficientă a apei sau optimizarea fertilizărilor și a tratamentelor. Principalele aplicații ale agriculturii inteligente bazate pe IoT care revoluționează acest domeniu sunt legate de: managementul agricol, dronele agricole, monitorizarea în timp real a animalelor și serele verzi.

Astfel de aplicații agricole IoT ajută fermierii să colecteze date semnificative. Proprietarii de terenuri mari și fermierii mici trebuie să înțeleagă potențialul pieței IoT pentru agricultură prin instalarea de tehnologii inteligente pentru a spori competitivitatea și durabilitatea producțiilor lor.

În sprijinul lor, Aurocon COMPEC pune la dispoziție o gamă vastă de componente tehnice care le pot îmbunătății productivitatea. Pentru mai multe informații, accesați www.compec.ro.