7 MOTIVE PENTRU FOLOSIREA TERMOGRAFIEI ÎN PARCURILE FOTOVOLTAICE

Justificarea și motivele utilizării termografiei

Detectarea calității îndoielnice de pe piață.

Datorită situației actuale, utilizarea panourilor fotovoltaice a explodat iar comenzile au curs pe bandă rulantă și inginerii au putut ține cu greu pasul cu cererea. Prin urmare, comenzile nu au fost întotdeauna onorate de experți calificați. Un număr mare de contractanți din alte domenii, insuficient instruiți, au contribuit la acoperirea cererii. Consecințele se resimt și astăzi. Erori de construcție, randamente electrice inadecvate a sistemelor, până la riscuri pentru securitate și pericole de incendiu. Primii afectați sunt operatorii instalațiilor. Cu toate acestea, o implementare de o calitate inferioară se reflectă și asupra companiei care a executat lucrarea, aceștia fiind nevoiți să plătească daune pe baza analizei termografice.

Asigurarea calității și garanția.

Folosind termografia, se poate verifica dacă celulele modulelor fotovoltaice respectă cerințele de calitate. Combinația corectă a modulelor individuale previne așa-numitele nepotriviri, în care modulele de înaltă performanță sunt afectate negativ de module „inferioare”. Cu ajutorul unei inspecții înainte de expirarea perioadei de garanție, orice revendicări în baza garanției pot fi exprimate la timp. 

Evitarea pierderilor de randament.

Un sistem fotovoltaic nou se bazează pe o analiză amplă și detaliată a randamentului și investiției. Calculele de randament se întocmesc pe o perioadă de până la 20 de ani. Cu toate acestea, calculele nu iau în considerare pierderile cauzate de instalarea defectuoasă a sistemelor. Cu ajutorul termografiei, este posibil, încă din etapa de punere în funcțiune, să se documenteze recepția lucrării și să se furnizeze o dovadă a instalării corespunzătoare, ceea ce înseamnă zero surprize neplăcute pentru clientul final și calitate garantată. 

Pentru a garanta randamentul pe termen lung este important să existe și alte verificări regulate, întrucât eficiența unui sistem termic solar depinde de temperatură. Dacă anumite module se încălzesc din cauza umbrei, celulelor sau subșirurilor defecte, adică dacă consumă energie fără a genera, eficiența scade cu 0,5% pe Kelvin. O creștere medie a temperaturii de 10 °C față de temperatura medie standard înseamnă un randament cu 5% mai mic.

Recomandările reprezintă un instrument important pentru atragerea de noi clienți după executarea unei lucrări, în special în contextul situației actuale din acest sector, deoarece doar un client mulțumit va recomanda o firmă profesionistă și de încredere.

Activitate suplimentară eficientă.

După presiunea legată de instalarea unui sistem fotovoltaic cât mai rapid posibil, atenția s-a mutat azi pe testarea și întreținerea regulată a sistemelor fotovoltaice. Contractele de service pot reprezenta o altă sursă de venit în activitatea obișnuită post-vânzare. Cu ajutorul termografiei se pot furniza servicii post-vânzare suplimentare care asigură valoarea unei instalații fotovoltaice pe termen lung.

Protecție anti-incendiu.

Protecția împotriva incendiilor are o importanță majoră. Invertoarele și componentele electrice moderne devin din ce în ce mai puternice (înalt eficiente), generând un nivel ridicat de căldură care trebuie luat în considerare. Componentele electrice instalate incorect sau răcite insuficient pot cauza rapid un risc de incendiu, în special dacă suportul de montaj este din material combustibil. Componentele electrice instalate în exterior se deteriorează foarte repede sub acțiunea condițiilor meteorologice și a radiației UV. Cablurile electrice corodate sau slăbite prezintă nereguli termice care apar pe o cameră de termoviziune.

Beneficiu: economie de timp.

Termografia este o metodă de măsurare vizuală, non-contact. Modulele solare cu suprafață mare pot fi scanate într-un timp foarte scurt. Neregulile termice sau diferențele de temperatură care afectează modulele devin imediat evidente și reprezintă o indicație inițială a unor eventuale defecțiuni. Dacă până acum toate șirurile de module erau măsurate individual, cu ajutorul termografiei ne putem concentra pe modulele și celulele vizibile termic pentru toate măsurătorile ulterioare (ex. cu un instrument de măsurare a curbei caracteristice). 

Beneficiu: acoperirea asigurării. 

Până acum, diodele bypass defecte erau foarte greu de localizat după furtuni. Termografia este un instrument facil și rapid pentru identificarea acestui tip de defecțiuni.

Costurile de remediere a defecțiunii sunt în general suportate de către societatea de asigurări.

Sistemele fotovoltaice sunt activate în timpul orelor cu lumină solară. În cazul șirurilor de module moderne, tensiunile ajung frecvent până la 1000 V, comportând un risc crescut de electrocutare. Din acest motiv, termografia este o metodă de inspecție foarte sigură, deoarece înregistrarea imaginilor termice se face întotdeauna la distanță față de obiectul măsurat. Prin urmare, cerințele privind distanța de siguranță sunt respectate cu ușurință.