6 BENEFICII ALTE TEHNOLOGIEI LITIU-ION PENTRU SISTEMELE UPS

Bateriile cu plumb-acid (VRLA) reprezintă de mult timp alegerea de backup firească pentru sursele de alimentare neîntreruptibile (UPS) care asigură disponibilitatea centrelor de date, a echipamentelor de comunicație și a proceselor industriale.

Deși asigură puterea și fiabilitatea necesare pentru aceste aplicații, atunci când sunt susținute cu sisteme adecvate de monitorizare și întreținere, ele sunt considerate veriga slabă a sistemului. Acestea necesită un nivel de întreținere ridicat și înlocuire frecventă.

Bateriile Litiu-Ion răspund dezavantajelor bateriilor tradiționale plumb-acid care sunt în mod normal folosite pentru sistemele UPS.

“Bateriile Litiu-Ion au apărut ca o alternativă viabilă și un număr din ce în ce mai mare de utilizatori implementează această tehnologie pentru aplicațiile UPS în sistemele critice. Ca furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, Vertiv a lucrat cu o serie de clienți care considerau că bateriile Li-Ion răspund situațiilor cheie cu care se confruntă atunci când trebuie să hotărască abordarea acestei noi tehnologii. Produsele noastre pentru alimentarea, răcirea și managementul infrastructurii critice sunt destinate să îi ajute pe clienții noștri în economisirea energiei, apei și a spațiului,” a declarat Oana Ianole, AC Power & Service Sales Manager pentru Vertiv în România și Moldova.

Să analizăm în cele ce urmează beneficiile practice în cazul utilizării bateriilor Litiu-Ion pentru UPS-uri. 

Sunt mai compacte și mai ușoare

Bateriile Litiu-Ion cântăresc între 40% și 60% mai puțin și au o amprentă de carbon cu 40% mai mică decât echivalentul lor tradițional VRLA. Acest lucru se traduce într-un nivel ridicat al densității energetice, acolo unde este nevoie de un spațiu mai mic pentru a oferi aceeași cantitate de energie electrică.

Durată de viață mai mare

Bateriile Litiu-Ion au o durată de viață semnificativ mai mare – în medie de două sau trei ori mai mare decât cea a bateriilor VRLA. Comparată cu tehnologia tradițională VRLA care durează în mod obișnuit între trei și cinci ani, tehnologia Litiu-Ion oferă o durată de viață a bateriei de opt până la zece ani (sau chiar mai mult). În esență, acest lucru face ca UPS-ul să nu aibă aproape deloc nevoie de înlocuiri ale bateriilor pe parcursul duratei de viață. Spre deosebire de bateriile VRLA, bateriile Litiu-Ion oferă un ciclu de viață ridicat, fiind astfel potrivite în cazul multor aplicații în care sunt necesare cicluri frecvente de încărcare și descărcare.

Contribuie la reducerea costului total de proprietate (TCO)

În ceea ce privește costul total de proprietate (TCO), bateriile Litiu-Ion generează economii de până la 50% pe parcursul duratei de viață. Acest lucru se datorează în primul rând duratei de viață mai mari, rezistenței la temperaturi înalte, costurilor de mentenanță reduse (cu înlocuiri puține ale bateriei sau deloc) și, de asemenea, cheltuielilor de instalare reduse. Deși bateriile VRLA vă pot ajuta să economisiți într-o primă fază, pe termen lung trebuie luat în calcul TCO-ul. 

Timp de încărcare redus 

Bateriile UPS-ului au nevoie să fie încărcare cât mai rapid posibil la capacitatea maximă. În vreme ce la bateriile VRLA încărcarea poate dura peste 6 ore pentru a ajunge de la 0% la 90% din capacitatea maximă, bateriile Litiu-Ion au nevoie de aproximativ 2 ore pentru a se reîncărca. Acest lucru reduce per total riscul de a avea o întrerupere înainte ca bateriile UPS-ului să fie complet încărcate.

Tehnologia de ultimă generație a bateriilor Litiu-Ion și-a dovedit de ceva vreme avantajele în multe industrii. Prin numeroasele beneficii pe care le oferă, un UPS alimentat cu baterii Litiu-Ion este o cerință absolut necesară pentru a vă oferi siguranță în desfășurarea operațiunilor critice și pentru a vă diminua costurile de operare.

Doriți să vedeți tehnologia Litiu-Ion în acțiune? Vizitați cel mai nou UPS Vertiv™ Edge Lithium-Ion!

Rezistente la temperaturi ridicate

Bateriile Litiu-Ion pot funcționa normal la temperaturi de până la 40ºC, fără compromisuri în materie de performanță. Acesta reprezintă un avantaj clar al acestei tehnologii comparat cu bateriile VRLA, care pierd aproximativ jumătate din durata de viață la fiecare creștere cu 10ºC a temperaturii peste cea de 25ºC.

Atâta timp cât bateriile au o marjă mare de temperatură în care pot opera, devin o opțiune foarte convenabilă pentru locațiile și facilitățile netradiționale, situate în zone extreme, care nu au suficientă capacitate de răcire.

Sunt dotate cu un sistem avansat și integrat de management al bateriei (BMS)

Bateriile Litiu-Ion sunt dotate cu un sistem avansat și integrat de management al bateriei (BMS). Acest lucru oferă o imagine precisă a stării și a duratei de funcționare a bateriei și protejează celulele bateriei împotriva curentului, temperaturii și supraîncărcării sau subîncărcării.

BMS-ul ajustează continuu încărcarea bateriei pentru a profita la maximum de performanța și de durata de viață a bateriei.

Autor: Oana Ianole, AC Power & Service Sales Manager pentru Vertiv în România și Moldova

Pentru mai multe informații despre produsele Veriv, vizitați Vertiv.com sau contactați emea.ro.hello@vertiv.com