Fabrica Topanel de panouri termoizolante sandwich

TOPANEL, CEA MAI MARE COMPANIE ROMÂNEASCĂ SPECIALIZATĂ ÎN PRODUCȚIA DE PANOURI TERMOIZOLANTE

TOPANEL este principalul producător de panouri termoizolante  PUR, PIR și vată minerală, din România, ocupând o poziție importantă pe piața materialelor de construcții. Cu o experiență de peste 15 de ani, compania are capacitatea să răspundă cererii de pe piața națională și din Europa Centrală și de Est, prin intermediul propriilor echipe de vânzări și prin parteneriate strategice cu distribuitori locali și internaționali.

Partener interviu: Irina Boureanu, Commercial Director la TOPANEL.

Easy Engineering: O scurtă descriere a companiei și a activităților.

Irina Boureanu: Misiunea companiei este de a  produce și de a furniza panouri termoizolante eficiente energetic, potrivite pentru orice tip de proiect de construcții -industrial, comercial sau rezidențial, acordând o atenție sporită sustenabilității. Calitatea superioară, inovația constantă și responsabilitatea față de mediul înconjurător sunt valori pe care se sprijină producția Topanel.

Conform datelor statistice din 2022, compania a reușit să producă și să livreze peste 3 milioane mp de panouri termoizolante, demonstrând, astfel, capacitatea de a satisface cerințele pieței și de a furniza produse de înaltă calitate. 

E.E: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

I.B: Fabrica TOPANEL își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și dispune de patru linii de producție moderne și performante, automatizate. Principala linie de producție este cea de panouri termoizolante cu izolație PUR, PIR sau vată minerală pentru acoperiș și pereți. 

Linia de profile zincate la rece  produce elemente secundare și principale utilizate în structura de rezistență a construcțiilor. Sunt produse patru tipuri de profile zincate – C, U, Z și Σ. De asemenea, tot pe această linie sunt produse și structuri metalice pentru panouri fotovoltaice.

Linia de tablă cutată autoportantă oferă soluții de construcție atât pentru proiecte civile cât și pentru cele industriale, având rol de suport pentru straturile izolante, fonoizolante sau hidroizolante. 

Pentru a oferi clienților noștri soluția completă, linia de producție accesorii metalice vine în completarea celor deja amintite, pe această linie fiind fabricate toate elementele de tablă necesare închiderilor.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

I.B: În ceea ce privește portofoliul de produse, politica TOPANEL are în vedere două obiective principale. Primul obiectiv constă în îmbunătățirea și optimizarea continuă a produselor existente, asigurându-se că acestea sunt la cel mai înalt nivel de calitate și performanță. În acest sens, suntem prima fabrică de panouri termoizolante cu declarație de Mediu pentru Produs, certificare care asigură puncte importante în scoring-ul proiectelor de finanțare. De asemenea, colaborăm, prioritar, cu furnizori care au o conduită sustenabilă și utilizează în producție materiale reciclate sau ecofriendly. Exemple în acest sens sunt parteneriatele încheiate cu producători de rulouri de tablă, care integrează în procesul de producție deșeuri metalice (cunoscute și sub denumirea de “scrap”) în proporții variabile, de obicei între 20% și 30%, sau producătorii de vată minerală care utilizează peste 35% material reciclat în fabricarea produselor lor.

Al doilea obiectiv al companiei se concentrează pe diversificarea gamei de produse pentru a satisface cerințele variate ale pieței materialelor de construcții. Pentru a rămâne competitivi într-o piață în continuă schimbare, am făcut o investiție importantă în achiziționarea unei noi linii de producție complet automatizate de profile zincate. Această investiție ne va permite să dublăm capacitatea de producție și, în același timp, să diversificăm gama de produse oferite. Pe noua linie de producție, se vor fabrica profile cu înălțimi de secțiune cuprinse între 100 mm și 400 mm.

Mai nou, portofoliul TOPANEL include și produsul THERMOTOP, o placă termoizolantă cu grosime variabilă, confecționată din spumă PIR, recomandată pentru orice tip de izolare – pereți, pardoseală, terasă circulabilă/ necirculabilă sau ca învelitoare. Acest produs se remarcă prin proprietățile de conductivitate termică scăzută. Este un produs în creștere pe piața est europeană și românească, însă foarte utilizat în spațiul occidental. 

În perspectivă, avem planificată producția de panouri termoizolante cu o nouă variantă de spumă PIR produsă de BASF. Noile categorii de panouri termoizolante se evidențiază prin eficiență energetică sporită, prezentând un coeficient lambda declarat de 0,019 W/mK, și contribuind la reducerea amprentei de carbon. Eficiența energetică superioară este esențială pentru a asigura un climat interior confortabil, o izolație termică excelentă și economii semnificative de energie pe termen lung. Aceste produse pot fi utilizate în diverse proiecte, fie că sunt industriale sau rezidențiale, oferind clienților soluții avansate și ecologice în domeniul izolării termice.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

I.B: Conform celor mai recente statistici, piața materialelor de construcție înregistrează o ușoară scădere, dar activitatea noastră la TOPANEL rămâne pe un trend pozitiv pe primele 6 luni ale anului Suntem încrezători în potențialul continuu al pieței și optimiști în privința perspectivelor atingerii obiectivelor de vânzări setate pentru anul în curs. 

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

I.B: Observăm o aliniere a tendințelor pieței materialelor de construcții cu eforturile la nivel mondial de combatere a efectelor încălzirii globale și promovarea producției durabile. Aceasta se reflectă într-un trend ascendent al automatizării liniilor de producție și în modernizarea produselor în ceea ce privește eficiența energetică și adoptarea unei producții sustenabile. La TOPANEL, depunem eforturi constante în vederea dezvoltării de soluții avansate care să contribuie la reducerea impactului asupra mediului și la îmbunătățirea sustenabilității industriei construcțiilor. 

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

I.B: Dacă am face un clasament al produselor din portofoliul TOPANEL din perspectiva inovării, THERMOTOP ar ocupa un loc fruntaș. Produsul se remarcă prin capacitatea sa excelentă de izolare termică, în ciuda grosimii reduse a plăcilor. De exemplu, o placă THERMOTOP cu o grosime de doar 50 mm poate oferi aceeași performanță termică ca o placă de polistiren expandat cu o grosime de aproximativ 100 mm sau vată minerală cu o grosime de 100 mm. Aceste produse sunt fabricate în conformitate cu sistemul de management de mediu ISO 14001, iar izolația PIR Thermotop este clasificată A în Ghidul verde BRE, fapt ce atestă o conduită impecabilă în ceea ce privește protecția mediului. Este demn de menționat că sistemele termoizolante produse de noi nu conțin CFK/HCFK și au un potențial de încălzire globală (GWP) de 5 ori mai mic.

De asemenea, începând din august 2022, întreaga gamă de panouri TOPANEL a obținut Declarația de Mediu pentru Produs, o certificare cu multiple avantaje. Documentul contribuie la obținerea altor certificări de mediu prestigioase, cum ar fi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). 

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului 2023?

I.B: Până în prezent, Topanel a obținut rezultatele dorite în ceea ce privește producția și suntem optimiști în privința estimărilor pentru restul anului 2023. Anticipăm că vom atinge și, cel mai probabil, chiar depăși nivelul de producție înregistrat în anul 2022, estimând peste 3 milioane de metri pătrați de panouri termoizolante produse. Având în vedere angajamentul nostru față de calitate, inovație și satisfacerea cerințelor pieței, ne așteptăm să continuăm creșterea și să depășim performanțele avute în 2022 în industria materialelor de construcție.