REUTILIZAREA CREATIVA IN APLICATIILE INDUSTRIALE. REPARAREA PIESELOR UZATE CU METAL PLASTIC

Metalele plastice produse de WEICON există în gamă încă de la începutul activității companiei. Deși aceste materiale extrem de versatile sunt cunoscute și apreciate de experții din domeniul industrial, ele ridică printre „profani” numeroase semne de întrebare: „ Cum adică metal plastic, înseamnă că metalul este de fapt din plastic și daca da, cum funcționează?” La ce ar putea fi utilizat?” În căutarea unor răspunsuri am discutat cu Hannes Kilian.

Hannes, te rugăm să ne spui câteva cuvinte despre tine și rolul tău la WEICON 

Hannes Kilian: Numele meu este Hannes Kilian și lucrez pentru WEICON de la începutul anului 2020 ca și Responsabil dezvoltare afacere în Dubai.

Care sunt mai exact atribuțiile tale?

H. K: Sunt solicitat zilnic telefonic de reprezentanți de vânzări ai WEICON din întreaga lume pentru a discuta despre posibile aplicații ale metalelor plastice pentru clienții lor.  Sarcina mea este de a le oferi consiliere în alegerea produselor potrivite pentru reparațiile care se doresc a se realiza precum și în calcularea cantității de material necesare.  Aici, în Dubai efectuez și eu vizite la clienți, le ofer asistență în identificarea posibilelor utilizări ale Metalului plastic în companiile lor și supervizez aplicațiile la locul de desfășurare al acestora.  Deci în aceste cazuri, nu sunt numai responsabil pentru furnizarea informațiilor teoretice, sunt și direct implicat în punerea în operă a proiectelor.  Și vă pot spune un lucru: Metalul plastic are o aderență foarte bună, dar nu numai la suprafețele pe care este aplicat, ci din nefericire și la hainele mele bune.  Dar și asta face parte din munca mea!

Munca mea zilnică se învârte aproape în întregime în jurul metalelor plastice.

Deci se poate spune că ești „expert în metale plastice”?

H. K: Da, cred că da. Munca mea zilnică se învârte aproape în întregime în jurul utilizării metalelor plastice. Lucrez de foarte multă vreme cu metalele plastice, parțial datorită muncii din perioada când eram liber profesionist, în urma unor training-uri de produse exhaustive și a efectuării unor teste variate.   Astfel am reușit să ating un înalt nivel de cunoștințe de specialitate.

În termeni foarte generali, ce este un metal plastic? 

H. K: Metalul plastic este un material pentru recondiționarea plăcilor de oțel uzate, a conductelor, precum și a multor piese uzate utilizate în industrie.  În funcție de tipul metalului plastic, acesta poate fi cu pulbere de oțel, aluminiu sau ceramică.  Metalul plastic WEICON este un sistem de rășini epoxidice bicomponente, ceea ce înseamnă că este compus dintr-un component rășină și un alt component întăritor.  După amestecare ambelor componente, metalul plastic se întărește ca urmare a unei reacții exotermice și formează o suprafață rezistență la abraziune.

Metalele plastice se pretează la numeroase întrebuințări. 

În ce domenii și pentru ce aplicații este recomandată utilizarea metalelor plastice?

H. K: În general metalele plastice se pot utiliza în multiple domenii industriale.  De la ingineria mecanică la industria maritimă sau navală până la industria constructoare de mașini- peste tot Metalele plastice se pretează la numeroase întrebuințări. Piesele industriale foarte supuse la solicitări și uzate pot fi recondiționate și reparate.  De exemplu, metalele plastice se folosesc pentru acoperirea, etanșarea și repararea pompelor industriale, a conductelor, rezervoarelor și pieselor de mașini.  O acoperire cu metal plastic conferă pieselor industriale o protecție foarte bună la uzură și solicitări ulterioare. 

Există oare un metal plastic extrem de versatil care să poată fi utilizat pentru majoritatea aplicațiilor?

H. K: Nu, există mai multe variații de produs ale metalelor plastice.  Produsele pot varia în funcție de vâscozitate și materialele de umplutură.  Ele au de asemenea rezistențe diferite la temperatură și la agenți chimici. La alegerea produsului potrivit trebuie ținut cont de cerințele clientului precum și de domeniul de aplicare.  De exemplu, dacă materialul trebuie aplicat deasupra capului se poate utiliza doar un tip de metal plastic cu vâscozitate ridicată.  Acesta nu picură sau nu se scurge.  În al doilea rând, sunt cazuri în care trebuie să vă asigurați că unele substanțe nu reacționează cu altele.  De exemplu, o rășină epoxidică cu pulbere de oțel nu poate fi aplicată pe o suprafață de inox pentru că ar cauza coroziune bimetalică. În acest caz, metalul plastic și-ar pierde și puterea de aderență. De aceea există tipuri de metal plastic diferite care să răspundă cerințelor specifice ale diverselor aplicații.

Din punct de vedere al eficienței financiare și al efortului, reparațiile cu Metal plastic sunt evident mai avantajoase față de achiziția unor noi componente.

Care sunt avantajele metalului plastic?

H. K: Atunci când o piesă se defectează sau se uzează avem de ales între a cumpăra una nouă sau a o repara pe cea veche. Dacă vrem să înlocuim ceva, atunci este necesară producția unei noi piese ceea ce implică consum de timp și de resurse.  Astfel turnarea unei noi pompe poate dura până la doi ani de zile.  Și adesea nici nu este posibilă înlocuirea pieselor uzate- de exemplu dacă acestea sunt permanent încastrate în beton. Deci înlocuirea poate fi un proces foarte complex și costisitor.  Iar acesta este cel mai mare avantaj pe care îl oferă metalele plastice:  Repararea și refacerea acoperirii cu metale plastice le oferă o nouă viață. De exemplu, o placă din oțel supusă la solicitări mari din cauza abraziunii naturale nu trebuie înlocuită iarăși și iarăși pentru că poate fi acoperită cu metal plastic în mod regulat.  Astfel, din punct de vedere al eficienței financiare și al efortului, reparațiile cu metal plastic sunt evident mai avantajoase față de achiziția unor noi componente.

Exisă și alte metode de reparații care sunt comparabile cu metalele plastice?

H. K: De fapt, pentru aplicațiile pe care le-am menționat mai devreme nu există metode de reparații care să se apropie de rezultatul pe care îl obținem cu Metalele plastice. Piesele rupte din oțel, de exemplu, ar putea avea ca și soluție tehnică reparația prin sudură.  În practică însă utilizarea energiei termice este adesea problematică și prea periculoasă pentru a fi folosită în anumite industrii. De exemplu, sudura poate cauza deformări ceea ce înseamnă că piesele pot să nu se mai potrivească.  Iar produsele turnate de exemplu, nu pot fi sudate sau în orice caz sudura lor ar fi o sarcină foarte dificilă.  Și aici ne vine în ajutor metalul plastic care permite o reparație „la rece”- chiar și în domeniile industriale sensibile. Nici o altă metodă de reparații nu vă oferă acest lucru.

Cât de durabile sunt reparațiile cu metal plastic?

H. K: Intemperiile, fluctuațiile de temperatură, expunerea la solicitări variate și contactul cu diverse substanțe, toate pot influența rezistența în timp.  De aceea, durabilitatea unui Metal Plastic depinde întotdeauna de condițiile specifice.  Cu toate acestea însă reparațiile rezistă practic pentru o perioadă cuprinsă între trei și zece ani, deși în unele cazuri pot ajunge până la 15-20 de ani. Deoarece WEICON utilizează un sistem bazat pe aplicarea a două straturi de metal plastic, acoperirile pot di reparate întotdeauna la timp, de îndată ce primul strat începe să se uzeze.   În locul înlocuirii întregului strat de acoperire cu metal plastic după șase ani de exemplu, se poate înlocui  după un an sau doi numai stratul superior  În acest fel costurile și efortul depus sunt minime iar reparația durabilă.

Produsele necesită numeroase explicații.

Care este cea mai mare provocare a job-ului tău?

H. K: Adesea clienții nu au auzit niciodată de Metale plastice.  În aceste situații îmi revine sarcina de a le prezenta materialele disponibile precum și multiplele avantaje ale metalelor plastice.  Apoi trebuie să stabilesc care este cea mai bună opțiune de reparație pentru aplicația clientului și să îi recomand cele mai potrivite produse. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece multe dintre produse necesită numeroase explicații

Să înțelegem deci că procesul de aplicare al metalului plastic poate să fie un eșec?

H. K: Bineînțeles. Poate decurge foarte bine, dar de asemenea pot fi situații în care să nu fie un succes. Este important ca aplicația să fie planificată în detaliu împreună cu clientul. Acest lucru presupune să cunosc dinainte și cu exactitate care sunt temperaturile, agenții chimici și condițiile de mediu la care va fi expusă partea ce urmează să fie reparată.  Este singurul mod prin care pot alege Metalul plastic potrivit pentru aplicație și de asemenea pot oferi sfaturi clienților referitoare la cel mai potrivit tratament de suprafață al cărui aport este de 90 la sută în asigurarea succesului unei aplicații. Prin urmare comunicarea cu clientul și planificarea împreună cu acesta sunt foarte importante pentru succesul aplicării metalelor plastice.