INTERVIU VEKA

Grupul german VEKA este cel mai mare producător mondial de profile PVC exclusiv de Clasa A. În cei peste 50 de ani de existență, obiectului principal de business i s-au alăturat activități conexe precum suportul logistic, o rețea de distribuție globală, și mai multe centre de colectare și reciclare a ferestrelor vechi din PVC, indiferent de producătorul acestora. În momentul de față, echipa VEKA numără aproximativ 6.500 de angajați la nivel mondial, iar compania este prezentă pe 4 continente și peste 50 de țări, prin fabrici, depozite și filiale locale. 

Filiala din România și-a început activitatea în anul 2000, iar de atunci s-a dezvoltat continuu, aducând pe piața locală întreg portofoliul de produse și servicii, inovațiile VEKA și sistemul de valori ale grupului german. În cei 22 de ani de activitate, rezultatele înregistrate de VEKA România au crescut treptat, pe măsură ce piața s-a maturizat, iar consumatorii, dezvoltatorii și constructorii au început să se orienteze spre produse de calitate, durabile. În anul 2021 filiala locală a înregistrat un vârf de activitate, livrând partenerilor din toată țara un număr record de profile PVC de Clasa A, destinate producției de ferestre și uși termoizolante. 

Persoana intervievată: Gyula Takács, Director național de vânzări VEKA pentru România și Ungaria.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Gyula Takács: Principalul domeniu de activitate al VEKA îl reprezintă producția profilelor din PVC, exclusiv de Clasa A. Desigur, chiar și 50 de ani de experiență nu ar fi fost suficienți pentru a transforma grupul german în lider global, dacă activitatea de producție nu ar fi fost susținută de cercetare, inovații și o dezvoltare continuă a portofoliului de produse și servicii, aliniate cerințelor unei piețe tot mai dinamice. Pe lângă îmbunătățirea permanentă a produsului de bază, VEKA acordă o atenție deosebită accesoriilor, tehnologiilor de foliere și opțiunilor de personalizare. În continuare, grupul german și-a extins activitatea în zona de suport pentru parteneri, creând departamente dedicate soluțiilor logistice, marketing, poziționare pe piață, instruire a personalului și acomodarea cu fabricarea și montajul ferestrelor și a ușilor termoizolante realizate cu profile VEKA de Clasa A. Pentru a închide acest circuit într-un mod cât se poate de sustenabil, compania a înființat propriile centre de colectare și reciclare a PVC-ului.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

G.T: Tehnologia VEKA SPECTRAL atrage în mod constant interesul arhitecților și al clienților finali prin nuanțele deosebite și senzația unică la atingere. Drept urmare, anul acesta VEKA a decis să suplimenteze paletarul existent, care include antracit, gri, ocru închis, negru grafit, alb pur, verde închis, albastru cu reflexii de oțel și brad verde, cu 5 noi culori unice: roșu, sepia și 3 nuanțe de stejar.

O altă noutate pe care o pregătim este introducerea unei noi game de profile PVC dedicate ușilor culisante. Este vorba despre sistemul VEKAMOTION, care va înlocui treptat gama VEKASLIDE. Noul sistem este capabil să susțină suprafețe mari vitrate și pachete de geam tripan cu grosimi de până la 54mm. Suprafața de mari dimensiuni, profilul îngust și eficiența ridicată în domeniul izolării termice și fonice, permit practic înlocuirea pereților clasici, opaci, cu pereți din sticlă. Pe lângă panorama extinsă, VEKAMOTION se va integra fără piedici în peisajul locuințelor, fiind un sistem lift & slide cu prag în același plan cu cel al pardoselii.

A treia, și poate cea mai interesantă lansare pe piața locală, pe care o pregătim anul acesta, este cea a profilului VEKA AluConnect. Noua soluție reprezintă un sistem hibrid ce combină principalele avantaje pe care le oferă PVC-ul și aluminiul. Astfel, miezul din PVC cu eficiență energetică superioară va fi acoperit direct pe linia de producție cu o suprafață de aluminiu, perfect integrată. Profilele AluConnect vor fi produse și livrate pe bază de comandă, cu garnituri de etanșare preinstalate și personalizate cu nuanța aleasă de client.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

G.T: În prezent, nucleul ofertei VEKA este format de sistemele SOFTLINE 82, SOFTLINE 76MD, SOFTLINE 70AD – pentru ferestre, și profilele VEKASLIDE 70/82, VEKAMOTION, SOFTLINE 82, SOFTLINE 70AD pentru uși. În jurul acestui nucleu, se conturează oferta de produse conexe, precum accesoriile pentru ferestre și uși, personalizarea prin foliere și placarea cu aluminiu a profilelor PVC.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

G.T: Suntem de părere că piața s-a maturizat foarte mult în ultimii ani. Ne-am format această opinie pe baza rezultatelor înregistrate și interesului crescut al clienților pentru produse de calitate superioară, durabile, realizate și montate de profesioniști certificați. Observăm cum se formează o masă compactă care are în vedere confortul, eficiența și durabilitatea și care adună în mod constant noi membri care evită selecția bazată doar pe preț ori cel mai ieftin produs disponibil.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

G.T: Sperăm ca tensiunile geopolitice și creșterea accelerată a prețurilor să nu stopeze evoluția pozitivă în ceea ce privește rafinarea obiceiurilor de consum. Ne așteptăm să crească apetitul clienților pentru produse sustenabile, realizate de companii responsabile și care eficientizează consumul de energie. Un trend care ne bucură în mod deosebit este cel de creștere a numărului de comenzi internaționale onorate de partenerii noștri din România. Această tendință permite clienților din afara țării să descopere calitatea produselor și a serviciilor furnizate de producătorii locali de tâmplărie PVC, iar acestora din urmă le oferă șansa de a intra în contact cu dinamica piețelor internaționale. Într-o anumită măsură, considerăm că reputația globală de care se bucură profilele VEKA de Clasa A, a contribuit la nașterea acestui trend și ne dorim să fim în continuare liantul care face legătura între cererea globală și producătorii români de ferestre și uși cu profil din PVC.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

G.T: Raportându-ne strict la produse aflate în oferta curentă și care au avut cel puțin câteva luni la dispoziție pentru a-și dovedi calitățile și performanța, considerăm că cele mai inovatoare produse VEKA sunt tehnologia VEKA SPECTRAL și profilul SOFTLINE 82. Tehnica de realizare a profilelor PVC VEKA SPECTRAL conferă acestora un aspect unic în domeniu, catifelare și un plus de protecție, în timp ce profilul PVC SOFTLINE 82 este unul dintre puținele disponibile pe piață care poate răspunde cerințelor emise de casele pasive.

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2022?

G.T: Ca de obicei, preferăm să fim rezervați în privința estimărilor și să lăsăm rezultatele să vorbească de la sine. În plus, contextul geopolitic actual dominat de inflație, incertitudine și scumpiri, ne împiedică să ne așteptăm la previziuni cu probabilitate mare sau foarte mare. Privim cu optimism evoluția locală a industriei de construcții și suntem încrezători că putem depăși orice impediment prin efort, profesionalism și abordare calmă.