INTERVIU SCANDO TRADING

Scando Trading Bucureşti este lider naţional în furnizarea de materiale, componente şi echipamente pentru transformatoare de putere, instalaţii de tratare online şi offline a uleiului de transformator, instalaţii de regenerare a uleiului de transformator şi alte echipamente pentru industria energetică românească.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Scando Trading: În acord cu nevoia acută de pe piaţa românească de servicii complete de proiectare pentru transformatoarele de putere, în anul 2016, asociaţii companiei Scando Trading au hotărât suplimentarea obiectului de activitate și au înființat o divizie de proiectare transformatoare de putere. Am reuşit astfel asocierea cercetării, proiectării, aprovizionării şi distribuţiei, într-un pachet complet la dispoziţia producătorilor români de transformatoare de putere , a firmelor de servicii destinate stațiilor de transformare şi a atelierelor de reparat transformatoare de putere

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

Scando Trading: Începând cu anul 2020, Scando Trading a devenit furnizorul numarul 1 în România pentru instalații de prevenire a exploziei și a incendiului la transformatoarele de putere utilizând instalații de tip golire ulei – injecție de azot.

Aceasta este una din principalele metode de protecție tehnologică împotriva aprinderii uleiului de transformator.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Scando Trading: Susţinerea producţiei interne de transformatoare de putere, prin promovarea celor mai noi materiale, componente şi accesorii, precum şi a echipamentelor pentru laboratoarele de testare.

Modernizarea staţiilor electrice prin furnizarea de aparataj electric de ultimă generaţie (bobine stingere arc fără piese în mişcare, transformatoare de măsură combinate, transformatoare de distribuţie în răşină).

Consultanţă şi servicii complete de proiectare şi suport tehnic de specialitate în domeniul reparaţiei şi a modernizării transformatoarelor din România.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

Scando Trading: Din păcate, piața se confruntă cu o acută lipsa a investițiilor, clienții finali (în speță companiile de transport și distribuție a energiei) luptând să supraviețuiască în condițiile scumpirii costului cu energia și a plafonării prețului la clienți. Din fericire, firma noastră a reușit să găsească tot timpul nișe și oportunități în piață , una din acestea constând în orientarea către servicii de mentenanță și asistență tehnică la lucrările din stație, aferente reparației și reviziilor transformatoarelor de putere. 

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

Scando Trading: Având în vedere țintele impuse de Uniunea Europeană, precum și prețul mare al energiei electrice, există o tendință de reorientare a eforturilor de investiții către producerea de energie din surse regenerabile. Din păcate, atât pentru sursele regenerabile, cât și pentru sectoarele de transmisie și distribuitei, proiectele de investiții au mari întârzieri datorate situației actuale de creștere a prețului la materiale si componente. Această creștere face ca bugetele deja alocate pentru diverse proiecte de investiții să fie depășite, acest lucru ducând la anularea licitațiilor aferente acestora. Reluarea licitațiilor presupune estimarea unui nou buget care are șanse bune sa fie din nou depășit. Prețul tablei silicioase, de exemplu , s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul cuprului a explodat, mai ales din prisma scumpirii dolarului, exemplele putând continua.

În acest context, producătorii de transformatoare , în dorința de a nu risca, cresc prețul la unitățile de transformare și din prisma luării în considerare de cheltuieli neprevăzute. De asemenea, clienții finali , în speță companiile de transport și distribuție energie se confruntă cu cheltuieli mari aferente costului CPT (Pierderile tehnologice de energie – pierderi prin efect Joule în echipamente sau furturi de energie), cheltuieli care se fac la prețul majorat al energiei și care vor pune la grea încercare însuși rezultatul financiar al acestor companii , chiar dacă în final statul va compensa prețul energiei distribuite la clientul final. 

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Scando Trading: Cele mai inovator produs comercializat sunt Instalațiile de prevenire a exploziei și incendiului la cuvele transformatoarelor de putere, produs proiectat, dezvoltat și comercializat de către firma noastră cu ajutorul unor producători pe orizontală specializați în instalații electrice și de automatizări.

Pe locul doi se află un produs importat din Germania, destinat monitorizării gazelor dizolvate în uleiul de transformator în vederea prevenirii unei defecțiuni majore în sistemul de izolație .

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului 2022?

Scando Trading: Din punct de vedere al activității firmei noastre sperăm să terminăm anul pozitiv din punct de vedere al profitului operațional, concentrându-ne pe lucrările de service și montaj transformatoare de putere și pe proiectele de transformatoare de putere pe care le întocmim pentru producătorii români rămași activi în piață.