INTERVIU RITTAL

Easy Engineering: O scurta descriere a companiei si a activitatilor.

RITTAL: Rittal Romania este subsidiara Rittal GmbH & Co. KG din Herborn, Hesse, Germania, lider mondial in furnizarea de sisteme pentru dulapuri, solutii de distributie a energiei electrice, servicii si produse software asociate acestora. Solutiile Rittal pot fi gasite in peste 90% din toate sectoarele industriale din intreaga lume.

Rittal GmbH & Co. KG a fost fondata in Herborn in 1961, iar acum are peste 10.000 de angajati si 58 de filiale in toata lumea. Este cea mai mare companie din grupul Friedhelm Loh.

E.E: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

RITTAL: Sistemele realizate de Rittal sunt implementate intr-o varietate de aplicatii industriale, inclusiv sectoare precum industria transporturilor, generarea de energie electrica, inginerie mecanica si instalatii, infrastructura si telecomunicatii. Furnizorii de programe de top Eplan si Cideon completeaza lantul valoric al ciclului de productie, oferind solutii interdisciplinare de inginerie, in timp ce Rittal Automation Systems ofera sisteme de automatizare pentru constructia de echipamente.

E.E: Care sunt noutatile pentru anul 2021 in materie de produse noi?

RITTAL: Pentru domeniul industrial, Rittal a lansat noua gama de tablouri electrice compacte AX si cutii mici KX.  Acestea raspund provocarii de digitalizare si automatizare a proceselor de productie si, impreuna cu sistemul de dulapuri VX si echipamentele de control a temperaturii tip Blue e+ intregesc raspunsul RITTAL la intrarea in era Industry 4.0.

Intucat credem in puterea simplitatii, noul sistem de dulapuri independente 𝐕𝐗 𝐒𝐄 este o combinatie inteligenta de modularitate, compatibilitate si abordare autonoma – cu puncte forte care permit companiilor din domeniul ingineriei sa isi creasca productivitatea. Tehnologia noua din sistemul de dulapuri independente 𝐕𝐗 𝐒𝐄 reprezinta solutia eficienta pentru situatiile in care o cutie compacta AX nu este suficient de mare, insa nu aveti nevoie nici de un sistem de dulapuri inserabile VX 25.

In domeniul IT, noua platforma Rittal de rack-uri de retea TX CableNet reprezinta o inovatie in organizarea profesionala a cablurilor. Specialistii IT resimt din ce in ce mai mult nevoia de a gestiona sisteme complexe intr-un timp cat mai scurt. Cu noua platforma de rack-uri TX CableNet, RITTAL reduce timpul necesar cablarilor de retea profesionale. Astfel chiar si cantitati mari de cabluri cu posibilitati limitate de indoire sunt inserate cu usurinta, iar cu ajutorul cascadarii se obtin forme perfecte de cabluri. Designul open-frame-ului are acelasi pas patentat pentru toate accesoriile RITTAL asigurand astfel o asamblare rapida si o mentenanta facila.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

RITTAL: Cutii compacte si mici – Fiti cu un pas inaintea concurentei prin sistemul nostru de cutii compacte si mici, care se remarca prin simplitate, usurinta in asamblare si functii versatile.

Sisteme de dulapuri industriale – Sistemele de dulapuri inserabile VX25 si TS 8 si dulapurile individuale SE prezinta o sectiune de cadru proiectata inteligent. Instalarea interioara poate fi implementata pe doua niveluri de montare pentru a maximiza utilizarea spatiului din incinta. Sistemul de dulapuri inserabile VX 25 se distinge, de asemenea, prin sectiunea de cadru complet simetrica si complexitatea redusa semnificativ, beneficiind de o tehnologie simplificata, pentru a se potrivi tuturor aplicatiilor.

Solutii pentru interfata om-masina – Accesorii de sistem pentru panouri de comanda si control si accesorii externe de montare pentru incinte: Asamblare frontala a panourilor de comanda, monitoare, manere, suporturi si sertare pentru tastatura si mousse, clapete de interfata, stalpi de semnalizare.

Cutii de exterior – Cutiile destinate utilizarii in spatii exterioare imbina tehnologia complexa si inovatoare cu materialele extrem de rezistente. Ele protejeaza componentele electrice chiar si in medii foarte dure, cum este mediul exterior.

Unitati de climatizare – Unitatile de racire mentin temperatura interna a dulapului la un nivel constant, care este independent de temperatura din exterior. Doua circuite separate impiedica patrunderea prafului in incinta.

Sisteme de filtrare si ventilatie  – Sisteme complete de filtrare si ventilatie pentru instalarea fara scule pe suprafete. Incinta este racita prin expulzarea sau extragerea caldurii din interiorul ei.

Rezistente de incalzire – Rezistentele de incalzire asigura disponibilitatea unei puteri termice potrivite pentru a preveni condensul, in special in cazul amplasarii in aer liber.

Schimbatoare de caldura aer/apa – Pentru montare pe perete sau pe orice suprafata suficient de mare. Putere de racire de pana la 7 kW. Categoria de protectie IP 55 ca standard. 

Unitati de racire – Sistem de racire centralizat si eficient din punct de vedere energetic. Sunt utilizate pentru degajari de caldura deosebit de mari. 

Sisteme de automatizare, terminale pentru cabluri, scule si unelte – Gama noastra de solutii, de la scule manuale pana la tehnologia complet automatizata a masinilor, va va accelera semnificativ procesele de fabricatie.

E.E: In ce stadiu se afla piata in care activati, la momentul actual?

RITTAL: Observam o stabilizare in sectoarele economiei fata de asteptarile pe care pandemia COVID-19 le oferea. Companiile au reusit sa se adapteze cu success la situatia de  incertitudine si isi construiasca planuri de previziune pentru a face fata unui mediu nou. Modelele de lucru in regim hibrid, teleconferintele, digitalizarea procedurilor de back-office dar si a evenimentelor si targurilor comerciale, noile modele de business – toate acestea au contribuit la aplanarea impactului negativ pe care pandemia l-a avut in majoritatea sectoarelor industriale. 

E.E: Ce ne puteti spune despre tendintele pietei?

RITTAL: Potrivit raportului realizat de Skanska si SpotData, Romania ar putea fi tara din CEE cu cea mai rapida crestere economica in 2021. Se asteapta o crestere de 6% in acest an, dupa scaderea la 3.9% in 2020. In sectorul IT Romania reprezinta o piata deosebit de atractiva, situandu-se pe locul 2 in topul tarilor din CEE, cu 120.000 de angajati in sectorul bussines incepand cu 2018. Tara noastra este atractiva in mod special pentru companiile IT, partial pentru ca ofera stimulente fiscale generoase specialistilor din acest domeniu. Cresterea cunostintelor in domeniu si digitalizarea proceselor de productie conduc la un boom al industriei de software in Romania, crescand de la 1,7% la 3,6% (cel mai mare procent din regiune) in 2018. Aceasta tendinta a continuat si in 2019, cand cifra a crescut la 4,2%.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

RITTAL: Rittal sustine transformarea bazata pe o infrastructura IT inovatoare prin noua sa generatie de rack-uri la putere. Ani de experienta si expertiza in infrastructura de retea reuniti in solutii IT extraordinare: VX IT ca si componenta cheie a RiMatrix NG – urmatoarea generatie de infrastructura IT, TX CableNet – care duce organizarea profesionala a cablurilor la un nivel cu totul nou, noua generatie de unitati de distributie a energiei electrice care, datorita constructiei lor compacte, asigura ca orice rack IT poate fi echipat cu o distributie profesionala a energiei electrice, rapid si usor. Rezultatul tuturor acestor solutii testate reprezinta o combinatie imbatabila.

Seria Blue e+ este o generatie de unitati de climatizare pentru racirea eficienta a spatiilor delimitate in medii de interior, unde unitatile de racire cu compresor reprezinta solutia ideala. Sistemul hibrid de conducta de caldura si compresor controlat cu viteza are un efect benefic enorm asupra consumului de energie. Ultimele rezultate ale testelor din industria auto confirma economisirea de energie cu pana la 75% fata de sistemele de racire anterioare ale Rittal.

E.E: Ce estimari aveti pentru anul 2021?

RITTAL: La nivel de industrii, ne asteptam la o crestere mai putin semnificativa in domeniul comercial si o prognoza mai buna pentru agricultura si alimentatie, dar si pentru industria farmaceutica si de sanatate. Din punct de vedere strategic, activitatile companiei noastre se vor axa pe eficientizarea portofoliului de produse si servicii si a canalelor de vanzare, precum si pe imbunatatirea relatiilor cu partenerii si loializarea clientilor.