INTERVIU PHOENIX CONTACT

Phoenix Contact este unu dintre liderii de piață prezent la nivel mondial, cu sediul în Germania. Grupul este sinonim cu componente, sisteme și soluții orientate spre viitor în domeniile electrotehnicii, electronicii și automatizării. O rețea globală în peste 100 de țări și 17.600 de angajați asigură o apropiere de clienții, ceea ce este deosebit de important.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

PHOENIX CONTACT: Structura companiei cuprinde 4 Business Areas :

 • Business Area Device Connectors oferă o gamă variată de produse pentru transmiterea semnalelor, datelor și energiei pentru soluții moderne de dispozitive, conținând numeroși conectori și carcase electronice. Carcasele electronice oferă protecție pentru componentele electronice ale clienților în aproape orice aplicație. Cerințele individuale sunt îndeplinite cu versiuni specifice clienților sau cu noi dezvoltări. Cu servicii personalizate individual, clienții sunt susținuți pe parcursul procesului de proiectare cu consultanță și documentație profesională, precum și cu date pentru digitalizarea proceselor.
 • Business Area Industrial Components and Electronics este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de tehnologie de conectare industrială și electronică. Oferim tot ce aveți nevoie pentru configurarea și operarea tablourilor de automatizare.

Gama cuprinde cabluri pentru senzori/actuatori, conectori industriali pentru instalare pe teren, cleme șir, dispozitive de comutare, tehnologie de interfață, surse de alimentare, protecție la supratensiune, completate cu sisteme de marcare, unelte și materiale de montare.

 • Business Area Industry Management and Automation combină experiența de produs a Phoenix Contact cu mulți ani de experiență în domeniul aplicațiilor. Lucrând îndeaproape cu clienții noștri, suntem capabili să dezvoltăm soluții inteligente și practice – în primul rând pentru industriile din domeniile energiei, industriei de proces, infrastructurii de apa si apa uzata și automatizării fabricilor. Cerințele acestora sunt reflectate în mod sistematic în gama de servicii ale Phoenix Contact.
 • Divizia de noi domenii de activitate care exploatează domenii de afaceri care apar datorită digitalizării sau altor schimbari disruptive, cum ar fi securitatea cibernetică sau printarea 3D. Divizia de Electromobilitate este un bun exemplu în acest sens. Potențialul este exploatat în mod sistematic în ceea ce privește achizițiile adecvate sau participațiile în start-up-uri inovatoare prin intermediul Phoenix Contact Innovation Ventures.

E.E: Care sunt noutățile în materie de produse noi?

PHOENIX CONTACT: Soluții pentru:

 • energie regenerabilă, cu ar fi sisteme de management ale parcurilor solare;
 • Soluții pentru încărcarea mașinilor electrice și hibrid plug-in;
 • Software de inginerie pentru fabricarea dulapurilor de automatizare;
 • Sistem de eficiență energetică;
 • PLCnext este un ecosistem de software și hardware modular orientat către IoT industrial, pe care Phoenix Contact l-a proiectat special pentru automatizarea industrială modernă, construit pentru a satisface nevoile lumii IoT;
 • Soluții pentru securitatea informațională.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

PHOENIX CONTACT: Compania dezvoltă blocuri terminale, soluții de marcare și etichetare, scule profesionale pentru electricieni, relee intermediare, soluții pentru electromobilitate, condiționatoare de semnal, surse de alimentare si UPS-uri, PLC-uri, HMI-uri, calculatoare industriale, sisteme I/O, soluții SCADA, Ethernet industrial, cablare pentru sisteme de control, blocuri terminale și conectori pentru PCB, protecții la supratensiune, switch-uri industrială și soluții de transmisie date.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

PHOENIX CONTACT: În momentul de față ne aflăm în perioada post Covid, ceea ce înseamnă o cerere foarte mare la nivel global, dar și în România. Din cauza shortage-ului de materie primă ( plastic, cupru, metal și semiconductoare) prețurile produselor sunt în continuă creștere, iar disponibilitatea produselor este din ce în ce mai redusă.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

PHOENIX CONTACT: Există interes foarte mare pentru topicuri, precum electromobilitate, cibersecurity și eficiență energetică, către soluții de eficientizare a producției în contextul lipsei forței de muncă specializată.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

PHOENIX CONTACT: Cele mai inovatoare produse sunt cele dedicate digitalizării, produse ce pot fi conectate în sisteme de control sau cloud.

Un astfel de concept este Tehnologia PLCnext – Ecosistemul pentru o automatizare fără limite.

Într-o lume în schimbare rapidă, în care sunt acum mai multe lucruri conectate în rețea decât oameni, automatizarea industrială trece, de asemenea, printr-o schimbare fundamentală: structurile de sistem clasice se transformă în sisteme fizice cibernetice, iar sistemele de automatizare orientate spre viitor trebuie să fie flexibile, deschise și conectate în rețea.

Cu tehnologia PLCnext, mai mulți dezvoltatori din generații diferite pot lucra la un program de controler independent unul de celălalt, folosind limbaje de programare diferite. Astfel, puteți dezvolta rapid aplicații complexe folosind avantajele lumii clasice a PLC-urilor și deschiderea și flexibilitatea tehnologiei PLCnext.

PLCnext Control reprezintă hardware-ul pentru ecosistemul PLCnext Technology. Acestea combină fiabilitatea și securitatea lumii clasice a PLC-urilor cu deschiderea și flexibilitatea dispozitivelor inteligente.

Prin urmare, este posibilă implementarea proiectelor de automatizare fără limitările impuse de sistemele proprietare.

 • Performanță în timp real și coerență a datelor tipice pentru PLC, de asemenea pentru limbaje de nivel înalt și coduri bazate pe modele
 • Capacitate de adaptare nelimitată prin integrarea rapidă și simplă a software-ului open-source, a aplicațiilor și a tehnologiilor viitoare
 • Rețea inteligentă prin conectarea directă la cloud și integrarea standardelor de comunicare actuale și viitoare
 • Dezvoltarea rapidă a aplicațiilor: Mai mulți dezvoltatori lucrează independent în diferite limbaje de programare

E.E: Ce estimări aveți pentru anul 2022?

PHOENIX CONTACT: Probabil cererea din acest moment se va păstra și în primul semestru al anului 2022, iar din al doilea semestru estimam o scădere a acestei cereri.