INTERVIU HAMILTON

Hamilton Central Europe și-a început activitatea în România în anul 2013, prin producția de componente destinate seringilor cu microlitru, fiind unica din tara din acest sector. Odată cu deschiderea acestui sediu, România a devenit a doua țară din Europa, după Elveția, în care Hamilton își desfășoară activități de producție. 

În prezent, în fabrica din Giarmata, Hamilton Central Europe produce instrumente de precizie ridicată, folosite în laboratoarele de analiză și cercetare (seringi de mare precizie, pompe, valve, ace, module de pipetare etc.), precum și accesorii pentru aparatura medicală.

Produsele fabricate de Hamilton Central Europe în Timiș sunt utilizate în piețele de profil din Europa, Asia și Africa de Sud, în mare parte în laboratoarele de cercetări științifice, laboratoarele de aplicații analitice și secții de terapie intensivă.

Easy Engineering: Care sunt domeniile principale de activitate ale companiei?

Hamilton: Suntem prezenți, prin produsele pe care le dezvoltăm și fabricăm, în toate industriile în care sunt necesare acuratețea și precizia în manipularea lichidelor și a gazelor. De la industria minieră, alimentară, de înfrumusețare până la cercetare aerospațială sau chiar anti-doping. 

Produsele noastre sunt utilizate ca părți componente în instrumente complexe de pregătire a probelor, diagnosticare, pipetare precisă, manipulare a lichidelor, fiind folosite în cercetare, dezvoltare, determinări, analiză și preparare de soluții.  

E.E: Care sunt noutățile in materie de produse noi?

Hamilton: În gama Hamilton General Laboratory Equipment au fost introduse o serie de produse noi precum:

Microlab 700 –  este o pompă de lichide de mare precizie, dotată cu o generație nouă a unitații de control, cu ecran tactil și propune o soluție tehnologică superioară, o interfață creată pentru a putea dilua și dispensa lichide cu mare precizie și lejeritate. Asigură o acuratețe mai mare de 99%, indiferent de  vâscozitate, presiune de vapori sau temperatură a lichidelor. Datorită elementelor inerte folosite, contaminarea probelor este redusă, iar rezistența la substanțe chimice este sporită.

Seringi cu conector PEEK – pot fi utilizate pentru pompele cu seringă în aplicații microfluidice. Conectorul de tip mamă asigură o conexiune simplă și eficientă la sistemul microfluidic.

Seringi pentru manipularea automată a lichidelor cu conector M10 – sunt compatibile cu dilutoarele și distribuitoarele pentru manipularea lichidelor în aplicații de: pregătire a probelor, diluare a probelor, reactivi și amestecare și distribuire.

Pompe de acționare a seringii de precizie (PSD) – PSD este o pompă compactă proiectată pentru a efectua toate operațiunile de manipulare a lichidelor inclusiv distribuirea, distribuirea în serie și diluarea.

ZEUS 5mL –  Hamilton ZEUS 5mL Z-Excursion este un modul de manipulare a lichidelor autonom, complet automatizat și pregătit de utilizare, pentru integrarea în instrumente care necesită pipetare la bord. ZEUS 5mL se bazează pe tehnologia revoluționară de pipetare Hamilton și utilizează tips-uri de unică folosință pentru a evita contaminarea probelor.

E.E: Care sunt gamele de produse comercializate?

Hamilton: Astăzi, alături de seringi de mare precizie, se regăsesc în portofoliu pompe de dozaj, module de pipetare și accesorii destinate laboratoarelor analitice și de cercetare.

La baza evoluției Hamilton Central Europe a stat întotdeauna ideea de creștere a portofoliului de produse, dar si de a internaliza cat mai mult producția de componente aferente produselor finite.

 „In acest sens, ne mândrim cu o divizie de prelucrări mecanice care cuprinde tehnologii de strunjire, frezare, rectificare și sudură laser, dezvoltată inițial cu scopul de a acoperi necesarul intern de subansamble și componente pentru produsele de laborator. Am investit în acest departament peste 4,5 milioane de euro, iar astăzi dispunem de 14 strunguri CNC, 5 freze în 5 axe și o freză în 3 axe.

Acum, privim această divizie ca pe un business de sine stătător și intenționăm ca în viitor să ne extindem activitatea prin cooptarea de clienți externi interesați de prelucrări mecanice de precizie ridicată, de ordinul sutimilor de milimetru și chiar a micronilor”, ne-a declarat Dl. Ciprian Ractei, General Director Hamilton Central Europe.

După implementarea cu succes a diviziei de prelucrări mecanice, am identificat oportunitatea de a internaliza și producția de componente din tablă. În acest scop, compania noastră este în curs de organizare a unui departament care poate asigura producția completă de componente din tablă prin tăiere cu laser, îndoire, ștanțare, sudare și aplicarea de inserții prin presare sau nituire. 

Un alt segment în care au fost investite resurse și tehnologie este producția de ansambluri de cabluri speciale și complexe, altele decât cele la care, în general, prețul este elementul definitoriu. Compania deține capacitatea de a dezvolta și produce cabluri personalizate, în conformitate cu desenul și specificațiile clientului, precum cabluri hibride care permit alimentarea cu energie, transmisia de date și semnale de la sursă către panoul de comandă, în timp ce se efectuează teste specifice. În acest caz, producția se focusează pe cabluri folosite în medii speciale (corozive, submersibile, saline etc.) din diverse industrii, precum: industria alimentară, industria farmaceutică, industria petro-chimică și minieră. Aceste cabluri se pot încorpora în instrumente de laborator, diagnoză, roboți industriali și dispozitive medicale dezvoltate de companii de top.

De ceva timp, activitatea companiei se focusează și pe un segment relativ nou de activitate, de tipul intercompany business. În această arie, compania se poziționează ca furnizor al Hamilton Medical din Elveția, pentru care produce consumabile folosite în aparatura de asistență respiratorie.

E.E: În ce stadiu se află piața în care activați, la momentul actual?

Hamilton: Piața țintă a companiei prezinta un potențial ridicat de inițiere și dezvoltare a numeroase proiecte de cercetare colaborative și alte inițiative similare care să stimuleze achiziționarea și adoptarea de instrumente pentru activitățile zilnice din laboratoarele de cercetare și institutele academice. Se preconizează că acest lucru va oferi oportunități de creștere potențială pentru jucătorii de pe piață în următorii ani.

E.E: Ce ne puteți spune despre tendințele pieței?

Hamilton: Creșterea acestei piețe este determinată în primul rând de creșterea activităților de cercetare în industria farmaceutică și biotehnologică. Majoritatea laboratoarelor de cercetare și centrelor de dezvoltare tind să eficientizeze partea de manipulare a mostrelor și soluțiilor folosite în aplicațiile pe care le gestionează. Se dorește eliminarea factorului uman pentru o trasabilitate și siguranță mai bună a investigațiilor, cât și pentru a câștiga timp prețios înspre însărcinarea cercetătorilor și laboranților cu responsabilități de o importanță mai mare. O mare parte dintre laboratoare sunt deja conectate la sisteme de stocare date în Cloud, pot urmări și comanda în timp real de la distanță anumite procese din laboratoare prin soluțiile oferite de furnizorii de echipamente.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

Hamilton: Microlab 700 – o nouă generație de pompe semi-automate pentru prepararea probelor și/sau dispensarea cu mare precizie a diverselor lichide întâlnite în laboratoare și nu numai – destinat industriilor precum: farmaceutică, biotehnologică, In-Vitro, alimentară, minieră, textilă.

Prin Microlab 700, Hamilton oferă o soluție tehnologică inovatoare în conformitate cu principiile de digitalizare. Prin faptul că permite programarea personalizată a metodelor și implementarea lor pe orice echipament din rețea, de oriunde din lume, asigură un control exact al procesului. Controlerul lui Microlab 700 are un procesor rapid și un ecran tactil mare, iar multiplele opțiuni de conectivitate și posibilitatea de a stoca toate datele pe un server online fac din acest produs o soluție versatilă.

De asemenea, Microlab 700 dispune de o serie de accesorii opționale precum: imprimanta pentru etichete, cititor RFID, scaner digital, accesorii menite să asigure o experiență de utilizare completă și unică în domeniu.

E.E: Ce estimări aveți pentru restul anului 2022?

Hamilton: Strategia de marketing a Hamilton Central Europe este de a ne poziționa produsele din categoria General Laboratory Equipment, astfel încât sa fie cat mai vizibile pentru marea majoritate a clienților/grupurilor țintă.

Răspunsurile primite de la clienții actuali indică faptul că gama noastră de produse se bucură de o reputație excelentă și cererile de informații din partea potențialilor clienți sugerează că există o cerere considerabilă pentru produsele Hamilton.