INDUSTRY TRENDS. TRENDURILE DIN DOMENIUL DE ACTIVITATE PIPELIFE

Pipeline produce și comercializează o gamă largă de sisteme din materiale plastice, pentru aplicații în domeniul distribuției apei, canalizărilor și gazelor naturale.

Partener interviu: Mihai Cavulea, Technical Manager la Pipelife.

Easy Engineering: Cum a fost anul 2022 pentru compania dvs., un scurt rezumat?

Mihai Cavulea: Piața construcțiilor și implicit activitatea noastră a fost plină de provocări datorită următorilor factori:

 • Războiul din Ucraina;
 • Creșterea prețului la energie și la materii prime;
 • Slabă absorbție a fondurilor europene (mai ales pe proiectele de apă canal);
 • Diminuarea investiților private;

Totuși, datorită experienței și devotamentului angajaților noștri în domeniul fabricării și comercializării sistemelor de apă, canalizare ape uzate și pluviale, gaz metan, etc. realizate din materiale plastice, am reușit să ne încadrăm în indicatorii bugetați care, din cauza factorilor enumerați, erau mai modești față de anul precedent. 

E.E: Ce produse/servicii ați lansat anul acesta?

Mihai Cavulea: Pipelife oferă soluții complete pentru următoarele:

 • Rețele de apă potabilă, canalizare exterioară și interioară (fonoabsorbantă)
 • Sisteme de retenție și de infiltrare a apelor meteorice;
 • Sistem de drenaj prin vacuum a apelor meteorice și reziduale de pe acoperișuri;
 • Sisteme de distribuție a gazelor la joasă presiune;
 • Sisteme de încălzire/ răcire prin suprafețe;
 • Stații de pompare din PP/PEHD cu diametre cuprinse între 800 mm și 3000 mm;
 • Sisteme complete de irigații (prin aspersie, picurare).

E.E: Cum s-a schimbat piața, comparativ cu anii precedenți?

M.C: Spre satisfacția noastră, constatăm în ultima vreme că și în domeniul nostru de fabricare -comercializare produse pentru construcții, se pune accent din ce în ce mai mare pe raportul calitate-preț, prin implementarea legislației Europene (de exemplu: Regulamentul 305 din 2001, adoptat prin HG 668 din 2017, referitor la comercializarea produselor pentru construcții), ceea ce asigura șanse egale pe piață furnizorilor, eliminând produsele ieftine și de calitate îndoielnică.

E.E: Care sunt noile provocări în domeniul dvs. de activitate?

M.C: Produsele pe care le comercializam fac parte din categoria produselor care nu se văd, se conștientiza existența lor doar când ceva nu funcționează, când nu se folosesc corespunzător sau atunci când nu au fost încă montate/ instalate (când există scurgeri de apă, disconfort termic, fonic în apartamente, seceta în agricultură etc.). 

E.E: Cum ați depășit aceste provocări în acest mediu mai competitiv?

M.C: Ne preocupăm în permanentă de promovarea produselor și tehnologiilor de top în domeniul nostru de activitate, prin organizarea de conferințe, prezentări de produse și de lucrări de referință.

E.E: Spuneți-ne despre inovația de produs și cum va afecta această viitorul?

M.C: În cadrul firmei Pipelife se află departamentul R&D (Research and Development), departament dedicat în permanentă inovației, îmbunătățirii produselor și proceselor. Produsele noi, performanțe din punct de vedere calitativ /tehnologic și nu în ultimul rând fabricate din materiale plastice reutilizabile, obținute din surse controlate, vor reprezenta viitorul.

E.E: Cum îi va ajută inovația de produs pe clienți?

M.C: Prin intermediul acestor sisteme edilitare, beneficiarii acestor construcții o să aibă servicii performanțe, cu durata de viață îndelungată și prietenoase cu mediul înconjurător.

E.E: Care sunt tendințele pe piețele în care sunteți activ în prezent?

M.C: Se confruntă cu : lipsa forței de muncă în domeniul construcțiilor, amânarea deciziilor în ceea ce privesc investițiile, proceduri dificile și complexe în atribuirea finală a lucrărilor pe proiectele de infrastructură.

E.E: Care credeți că vor fi tendințele anul viitor?

M.C: Noi credem că, din păcate, aceste tendințe vor persista și anul viitor.

E.E: Care sunt perspectivele pentru restul anului?

M.C: Sperăm la o stabilizare a prețurilor pe piață materiilor prime, factor care ar conduce la demararea a cât mai multor proiecte importante și strategice.

https://www.pipelife.ro