FESTO – PLANURILE DE BUSINESS PENTRU 2021

Easy Engineering: Cum a fost 2020 pentru compania dvs., un scurt rezumat?

FESTO: Pentru noi toți, anul 2020 a fost unul plin de provocări.  Situația epidemiologică extrem de complicată dar și seriile de restricții impuse au făcut ca „business as usual” să fie doar o amintire.

Pentru Festo, cele 9-10 luni sub semnul pandemiei au reprezentat un examen de maturitate și eficiență pe care compania l-a depășit, spunem noi, cu succes. Din punct de vedere al echipei, am reușit să descoperim împreună metode noi de comunicare eficientă, în ciuda situației extrem de agitate. Am organizat o nouă rutină care a inclus întâlniri periodice dar și sesiuni informative mult mai frecvente decât în anii precedenți. Iar în relația cu partenerii noștri de afaceri, am reușit să păstrăm și chiar să îmbunătățim canalele de comunicare, dovedindu-le că suntem alături de ei indiferent de circumstanțe.

E.E: Ce produse / servicii noi vor fi lansate anul acesta?

FESTO: Conform tradiției, Festo lansează și în 2021 o serie de produse inovatoare, dedicate eficientizării activităților partenerilor din industrie și învățământul vocațional. Chiar dacă nu putem respecta tradiția lansării acestora în cadrul târgului de la Hanovra, o serie de expoziții în mediul virtual va compensa această absență și va oferi o nouă perspectivă asupra modului de promovare în condiții de pandemie.

Festo continuă dezvoltarea seriei de produse “Stars of pneumatics” și în 2021. Această serie este concepută să acopere întreaga gamă de echipamente dintr-o schemă pneumatică, cu o disponibilitate sporită, chiar în volume mari și la un preț mult optimizat, datorită noilor noastre facilități și tehnologii de producție. Menționăm aici o nouă gamă de cilindri compacți ADN-S, o serie nouă de grupuri de preparare a aerului comprimat MS-B, două noi serii de senzori, dar și alte produse noi, care își așteaptă debutul pe piața automatizărilor industriale.

În viitorul apropiat și mediu vom pune accent din ce în ce mai mult pe soluțiile oferite partenerilor industriali, pentru digitalizarea proceselor, fie că discutăm de achiziție, de producție sau de mentenanță. Vedeta următoarei perioade va fi dezvoltarea platformei Festo AX, platforma ce introduce inteligența artificială în procesul decizional și monitorizarea consumurilor din producție.

De asemenea, tot în vederea minimizării efortului depus de partenerii noștri, Festo va înlocui deja clasicul software de dimensionare a axelor electrice cu o variantă mult îmbunătățită și actualizată, conform cerințelor actuale și luând în calcul portofoliul de produse, din ce în ce mai extins.

În ceea ce privește rolul de lider pe care Festo îl are în susținerea educației tehnice, avem concepute o serie de surprize ce cuprinde atât webinarii cu teme diverse cât și cursuri speciale în domenii esențiale legate de producție. Așa cum i-am obișnuit pe partenerii noștri, sesiunile de webinar sunt deschise pentru publicul larg iar participarea nu presupune costuri.

E.E: Cum s-a schimbat piața în ultimul an?

FESTO: Un an atât de neobișnuit precum 2020 nu putea să lase piața indiferentă. Am observat o ușoară reducere a activității industriale din anumite domenii precum cele legate de producția de autovehicule, în timp ce industrii precum cea producătoare de electrocasnice sau cea alimentară, înregistrau creșteri pe fondul crizei. Până la urmă, piața s-a adaptat noilor realități iar produsele cu cel mai mare succes au fost cele care au făcut viața de „acasă” mai ușoară.

E.E: Care au fost cele mai bine vândute produse din 2020?

FESTO: Portofoliul Festo este unul extrem de variat și acoperă diverse ramuri industriale. De aceea o astfel de clasificare este dificil de realizat fără a o pune în contextul potrivit.

În domeniul pneumatic, insulele de ventile inteligente precum și multiple clase de cilindri, cu accesoriile aferente, au înregistrat cele mai importante vânzări. Dar rezultatele menționate nu reprezintă o surpriză, Festo fiind lider mondial și inovator absolut în ceea ce privește aceste produse.  

În domeniul acționărilor electrice oferta noastră de axe dar și de controllere a convins, de asemenea, foarte mulți clienți să aleagă automatizarea electrică de la Festo. Ușurința în utilizare și configurare, precum și o fiabilitate excepțională dovedită deja, au reprezentat, ca de obicei, cheia succesului și garanția unei viitoare noi colaborări.

Nu putem lăsa neremarcate produsele din domeniul automatizărilor de proces, unde am reușit o creștere semnificativă față de anul 2019 prin vanele și actuatoarele oferite. Acestea își găsesc din ce în ce mai des drumul spre instalațiile partenerilor noștri, semn clar ca ele sunt apreciate și reprezintă o soluție eficientă și durabilă.   

E.E: Ce sector de afaceri credeți că se așteaptă să crească în acest an?

FESTO: Suntem destul de optimiști în ceea ce privește anul 2021 și ne așteptăm ca piața să cunoască o creștere în ansamblul ei. Estimăm că domeniile care au suferit în ultimii doi ani, precum producția de autovehicule, să își revină ușor, iar cele care au performat în anul 2020 să își continue parcursul bun.

În funcție de evoluția pandemiei și de succesul campaniei de vaccinare la nivel european (dar și local), revenirea poate fi mai abruptă sau mai lentă. Sunt însă aspecte, pe care noi, Festo, nu le putem controla sau influența, așa că ne vom concentra eforturile spre a răspunde cu profesionalism provocărilor noului an, indiferent de natura acestora.

E.E: Ce estimări aveți pentru 2021?

FESTO: Propriile noastre evaluări precum și începutul de an ne fac sa avem un orizont anticipativ destul de optimist în ceea ce privește 2021. Dacă discutăm de cifre, probabil o creștere în jurul valorii de 10% comparativ cu anul 2019 este o valoare rezonabilă. În același timp, însă, discutăm de rate de creștere diferite în funcție de gamele de produse analizate, estimând valori mai mari pentru echipamentele electrice dar și pentru ofertele de software care includ, mai nou, și inteligența artificială.

E.E: Un scurt mesaj pentru colaboratori, pentru începutul anului.

FESTO: Partenerilor noștri am dori să le transmitem o încurajare: optimismul,  încrederea în competențele dovedite și capacitatea de adaptare la schimbări, ne vor asigura succesul. După un an marcat de pandemie, după provocările și restricțiile întâmpinate și depășite împreună, din această primăvară putem avea încredere că totul va fi bine. Oriunde vă desfășurați activitatea, Festo este alături de dumneavoastră. Împreună, suntem mai puternici! Împreună, găsim astăzi soluții pentru un mâine mai bun!

 

FESTO ROMANIA

Website: www.festo.ro

LinkedIn: Festo Romania: Overview | LinkedIn

Facebook: Festo Romania (facebook.com)

YouTube: Festo Romania – YouTube