Atunci când unde producția de serie nu intră în discuție, se sudează frecvent manual. Sudorii trebuie să adopte frecvent poziții care solicită articulațiile și mușchii – de exemplu, atunci când sudează în poziții forțate. De aici rezultă accidentări, cum sunt entorsele în partea inferioară a spatelui sau ale membrelor superioare. Acestea afectează nu numai sănătatea sudorilor, ci contribuie și la reducerea productivității în compania respectivă. Din acest motiv, din ce în ce mai multe firme acordă atenție ergonomiei la sudare.
Ce se înțelege prin ergonomie?
Ergonomia are mai multe înțelesuri, dintre care unul este chiar literal: termenul derivă din cuvintele grecești „ergo” și „nomos”. „Ergo“ înseamnă lege, iar „nomos” muncă. Astfel, cuvântul ergonomie poate fi tradus ca „legea muncii”. O altă definiție semnificativă, practică, a termenului ”ergonomie” este adaptarea reciprocă a oamenilor și a condițiile lor de muncă. Specialiștii în ergonomie încearcă să proiecteze locul de muncă astfel încât să nu afecteze sănătatea fizică sau mentală a lucrătorilor.
Același lucru este valabil pentru posturile de lucru ale sudorilor. „Acestea trebuie să fie astfel concepute încât să satisfacă cerințele fizice ale sudorilor și să permită o activitate cât mai concentrată și care să nu provoace oboseală“, subliniază Peter Fronius, Head of Strategic Product Management Professional Welding Tools. „Trebuie să se țină seama, de exemplu, de înălțimea sudorului sau de anvergura brațelor. Dacă locurile de muncă nu corespund unui standard ergonomic, crește probabilitatea bolilor, accidentărilor și concediilor medicale.“ Bineînțeles că factorii de risc nu pot fi înlăturați întotdeauna și peste tot – de exemplu atunci când intră în joc pozițiile forțate. În acest caz, obiectivul nostru trebuie să fie limitarea, pe cât posibil, a timpului pe care o persoană o petrece în această situație.
Factori de risc la sudare
Cele mai multe surse de accidentări nu sunt limitate la anumite industrii specifice, ci rezultă din modelele de mișcare și comportament ale sudorilor. Tipice în acest caz sunt: întinderea repetată a corpului, răsucirea coloanei vertebrale, sprijinirea și îngenuncherea pe suprafețe dure, menținerea unei poziții statice o perioadă mai lungă de timp sau lipsa pauzelor. Dacă astfel de factori de risc apar repetat – individual sau combinat – pot apărea tulburări musculo-scheletice (TMS) profesionale. Prin acestea se înțeleg leziuni și boli care afectează mușchii, nervii, tendoanele, ligamentele, articulațiile, discurile intervertebrale, pielea, țesutul subcutanat, vasele de sânge sau oasele. Pe lângă cauzele menționate, și condițiile ambientale nefavorabile, cum sunt temperaturile extreme, pot contribui la apariția TMS. La acestea se adaugă factorii de risc personali, cum sunt condiția fizică, problemele de sănătate deja existente sau vârsta.
Tulburări musculo-scheletice profesionale la sudori
De regulă, astfel de afecțiuni se dezvoltă ca urmare a unor microtraumatisme pe care corpul le suportă în decursul timpului și care provoacă afecțiuni precum hernia de disc lombară – cea mai frecventă hernie de disc, pentru că greutatea totală a coloanei vertebrale apasă cel mai mult pe cele două discuri intervertebrale inferioare. Un astfel de disc intervertebral constă dintr-un cartilagiu flexibil, inelar, care conține gel semilichid. Dacă un sudor ridică repetat componente grele în poziții corporale incorecte, cartilagiul se poate deteriora și, cu timpul, se poate rupe. Acest lucru are ca rezultat umflarea discului intervertebral, apăsând pe un nerv spinal și provocând dureri intense.
Cele mai frecvente tulburări musculo-scheletice includ leziuni ale spatelui, bursitele, tendinitele si tenosinovitele, sindromul de tunel carpian sau sindromul de apertură toracică – o tulburare care poate apărea din cauza compresiei nervilor, arterelor sau venelor mari din zona gâtului și pieptului și care cauzează dureri intense. Acestea pot fi cauzate de sudarea frecventă peste cap.
Ergonomia și sudarea nu sunt în contradicție
În mod repetat, sudorii sunt nevoiți să adopte poziții problematice pentru tot felul de sarcini de lucru – adesea pentru perioade mai îndelungate. Adesea sudorilor le vine mai ușor să deplaseze singuri componente mari și grele decât să aducă componenta într-o poziție de sudare ideală. Este deci paradoxal să vorbim de ergonomie în cazul sudării? În niciun caz, pentru că, în ciuda adversităților, există o mulțime de modalități prin care firmele de sudare pot organiza postul de lucru și echipamentele de lucru de manieră ergonomică. Aceste eforturi sunt, în general, răsplătite cu o stare de sănătate mai bună a personalului, un moral mai ridicat, productivitate mai mare și calitate crescută a produselor. De exemplu, mesele de sudare și taburetele reglabile pe înălțime sunt mijloace consacrate pentru adaptarea înălțimii de sudare la cerințele fizice ale sudorilor.
Ideal pentru suduri lungi: Cărucioare de sudare
„În loc de a executa manual suduri lungi de metri întregi în poziția peste cap, în multe cazuri se pot utiliza cărucioare de sudare ghidate pe șine. Același lucru este valabil pentru sudurile longitudinale și circulare de dimensiuni mari, care pot fi realizate fie cu cărucioare pe șine, fie cu cărucioare de sudare magnetice. Dacă se utilizează astfel de sisteme mecanizate, în principal sudorilor nu le mai rămâne altceva de făcut decât să manevreze telecomanda – în poziție dreaptă și fără efort fizic“, explică Christian Neuhofer, Product Manager Fronius Welding Automation.
Echipamentul compact Fronius FlexTrack 45 Pro oferă un spectru larg de posibilități de utilizare. În funcție de cerință, se poate alege între trei tipuri diferite de șine. În domeniile în care geometriile suprafeței variază, de exemplu în construcțiile navale și construcția de recipiente, cărucioarele de sudare FlexTrack-45-Pro sunt ideale pentru utilizări universale.
FlexTrack 45 Pro (fronius.com)
Sudare 24/7 fără efort
În zilele noastre, celulele de sudare cu Cobot permit ca inclusiv sudarea automatizată a loturilor cu cantități mici să se realizeze de manieră economică. Datorită flexibilității lor enorme la îmbinarea diverselor componentelor, sistemul CWC-S compact de la Fronius oferă condiții ideale în acest sens. „Se poate utiliza ușor și fără cunoștințe de programare, iar efortul fizic în timpul utilizării tinde spre zero“, precizează Neuhofer în continuare „Software-ul lor își amintește succesiunea sudurilor fiecărei componente în parte, care se montează fie pe o masă pentru sudare, fie pe o masă de poziționare și rotire. Sudarea se face complet autonom într-o cabină de protecție cu protecție anti-orbire, care se închide și deschide automat și care protejează sudorii de radiația arcului electric – dacă este necesar 24/7. La cerere, CWC-S poate fi echipat și cu un dispozitiv de aspirare a fumului.“
CELULE DE SUDARE CWC-S COBOT (fronius.com)
Componentele grele ar trebui ridicate, pentru fixare, cu dispozitive de ridicare, de exemplu cu macarale de interior, pentru a menaja mușchii și coloana vertebrală. Acest lucru este valabil de fapt pentru toate activitățile de ridicare care au legătură cu sudarea. O suprasolicitare a aparatului scheletic și locomotor nu numai că periclitează pe termen lung sănătatea, dar poate duce, în cazuri individuale, direct la accidentări, ca de exemplu un sindrom lombar – numit popular lumbago.
Sistemele de sudare orbitale ușurează coloana vertebrală
În industria alimentelor sau în construcția de centrale electrice se utilizează frecvent conducte care trebuie sudate orbital – ghidând pistoletul în jurul conductei. Adesea acestea trebuie îmbinate stând în poziții defavorabile, care pot avea consecințe negative asupra spatelui sudorilor. În acest caz, soluția o constituie sistemele orbitale, cum sunt capetele de sudare deschise și închise de la Fronius. Dacă țeava care trebuie sudată este fixă, pistoletul se mișcă automat în jurul componentei și realizează suduri de calitate ridicată constantă.
Ergonomia la Fronius
Produsele pionierului tehnologic austriac și-au făcut un nume nu numai datorită fineții lor tehnologice, ci și datorită ușurinței în utilizare. Toate pistoletele de sudare – pentru a menționa un exemplu – se disting printr-o greutate redusă, prin mânere confortabile și prin interfețele-utilizator adaptate aplicațiilor de sudare. Mânerele ergonomice cu componente antiderapante stau bine în mână în timpul sudării. Acestea permit o ghidare simplă și sigură a pistoletului, articulațiile cu bilă facilitând poziționarea optimă a acestuia. La acestea se adaugă o distribuție echilibrată a greutății tuturor componentelor pistoletului, ceea ce face posibilă sudarea fără ca sudorul să obosească. Cu opțiuni cum sunt mânerul de tip pistol, extinderea tastelor sau scutul termic, pistoletele noastre pot fi adaptate necesităților personale de utilizare și siguranță ale sudorilor.
Aparate și sisteme de sudare Fronius
Fronius are în vedere în permanență utilitatea, inclusiv în cazul aparatelor de sudare. Astfel, la toate aparatele compacte, dispozitivul de avans sârmă este integrat direct în carcasa aparatului de sudare. Acest lucru face aparatele mai ușoare și mai ușor de manevrat, în mod special pentru aplicațiile de sudare manuală.
Modularitatea, combinată cu configurarea individuală și procesele de intuitive – acestea sunt cuvintele-cheie pe care le avem tot timpul în centrul atenției când este vorba despre sistemele noastre de sudură. Cu cât sunt mai ușor de utilizat, cu atât mai bine se pot concentra sudorii asupra operației de sudură, ținând riscul de accidentare la nivel foarte scăzut. Exemple-model în acest sens sunt aparatele din seriile TPS/i, TransSteel sau iWave, ale căror ecrane și roți de reglare tactile sunt nu doar intuitive, ci și ușor de manevrat, inclusiv cu mănușile de sudură.
Bineînțeles că și coloana vertebrală și mușchii lucrătorilor trebuie menajați. Din acest motiv, pentru sistemele de sudare Fronius sunt disponibile cărucioare de transport perfect adaptate, pe care se pot monta sursa de sudare, sistemul de răcire, dispozitivul de avans sârmă și butelia de gaz. Ușor de deplasat, se pretează mai degrabă pentru împins decât pentru tras, pentru că trasul permanent are efect negativ asupra musculaturii scheletului.
Sudarea poate fi învățată fără risc de rănire
Cu Fronius Welducation Simulator, ucenicii se pot familiariza cu sudarea fără niciun fel de risc de accidentare. Pot executa diverse suduri, fără să se pună în pericol din cauza radiației arcului electric și a fumului de la sudare – folosind pistolete ergonomice și în diverse poziții de sudare, inclusiv în poziții forțate. Componentele utilizate pentru diverse simulări sunt nu numai ușor de mânuit, dar și din material plastic ușor, care menajează mușchii și coloana vertebrală a viitorilor experți în sudură.
În concluzie, se oferă multe posibilități de a organiza mediul de lucru al sudorilor cât mai sigur și mai ergonomic cu putință și, implicit, de a influența pozitiv atât condițiile de lucru și motivarea angajaților, cât și situația economică a companiilor – și, prin aceasta, inclusiv percepția publică.
Welducation Simulator (fronius.com)