Inteligența artificială este, probabil, cel mai interesant domeniu din robotică. Este, cu siguranță, și cel mai controversat, toată lumea fiind de acord că roboții pot lucra într-o linie de asamblare, însă nu există niciun consens că un robot poate fi vreodată inteligent. Precum termenul de „robot”, inteligența artificială este greu de definit. O ultimă inteligență artificială ar putea fi o copie a procesului uman de gândire – o mașină cu chip de om și cu abilitățile noastre intelectuale.
Acest lucru ar include abilitatea de a învăța aproape orice, rațiunea, limbajul și abilitatea de a formula idei originale. Specialiștii în robotică sunt departe de atingerea nivelului maxim de inteligență artificială, însă au făcut destul de mult progres. Astăzi, mașinile cu inteligență artificială pot reproduce anumite elemente specifice ale capacității intelectuale.
Calculatoarele pot rezolva deja problemele din domeniile limitate. Ideea de bază a rezolvării problemei inteligenței artificiale este foarte simplă, deși punerea în funcțiune a acesteia este complicată. În primul rând, robotul sau calculatorul cu inteligență artificială adună fapte legate de o anumită situație prin senzori sau cu ajutorul oamenilor.
Calculatorul compară această informație din datele de stocare și decide ce semnifică informația. Calculatorul trece prin diverse acțiuni posibile și prezice ce acțiune va fi de succes bazându-se pe informațiile adunate. Desigur, calculatorul poate rezolva numai problemele pentru care este programat, el nu are o abilitate analitică generalizată. Calculatoarele pentru șah sunt un exemplu al acestui gen de mașinărie. Anumiți roboți moderni au, de asemenea, abilitatea de a învăța într-o capacitate limitată. Roboții care învață pot recunoaște daca o anumită acțiune (mișcarea picioarelor într-o anumită direcție, de exemplu) a atins rezultatul dorit (depășirea unui obstacol). Robotul înmagazinează această informație și încearcă acțiunea de succes data viitoare când va întâmpina aceeași situație. Aceștia nu pot absorbi niciun fel de informație așa cum o fac oamenii. Unii dintre roboți pot învăța prin mimarea acțiunilor oamenilor. În Japonia, specialiștii în robotică au învățat un robot să danseze prin demonstrarea însăși a mișcărilor.
Cum funcționează roboții?
Joseph Engelberger, un pionier în robotica industrială, a afirmat odată „eu nu pot defini un robot, însă recunosc unul atunci când îl văd”. Dacă luăm în considerare toate mașinăriile diferite pe care oamenii le numesc roboți, putem vedea că este aproape imposibil să vii cu o definiție completă. Toată lumea are o idee diferită a ceea ce constituie un robot.
Prin această definiție, roboții sunt diferiți de celelalte mașinării mobile, precum mașinile, din cauza computerului lor. Multe mașini noi au computer de bord, însă este acolo doar pentru a face mici ajustări. Putem controla cele mai multe funcții din mașină direct prin intermediul diferitelor dispozitive mecanice. Roboții sunt diferiți de computerele obișnuite în natura lor fizică – computerele normale nu au un corp fizic atașat de ele.
Vor distruge roboții omenirea, în cele din urmă?
Una dintre cele mai mari dileme legate de roboți până acum este faptul că în timp ce au puteri supraomenești, sunt în general limitați. Este foarte satisfăcător să împingi câțiva roboți care stau să aștepte să le ordoni să ridice o cutie sau să alerge pe loc. Noi, oamenii, am avut noroc cu creierele noastre mari.
Motiv pentru care găsim un studiu care se bazează pe fapte îngrijorătoare. A avut loc un experiment care a folosit roboții dirijați de rețele digitale neuronale, fapt ce le permite să învețe. Ceea ce au învățat roboții a fost cum să se uite numai pentru numărul unu.
Cercetătorii implicați în studiu au folosit două zone colorate într-o arenă în care roboții au fost programați ori să caute (zona cu „hrană”) și să evite (zona cu „otravă”). Acești roboți au fost învățați că vor fi recompensați cu puncte adunate în zona produselor alimentare unde fiecare din fiecare grup au fost selectați în mod natural să servească ca precursori pentru rețeaua neuronală a următorului grup. Așadar, cercetătorii au accelerat, în esență, un model de evoluție pentru roboți, cei mai deștepți dintre ei. În concluzie, într-un viitor apropiat, roboții ar putea învăța obiceiurile naturale ale oamenilor și ar putea evolua mai mult și chiar mai rapid decât omenirea. În alte cuvinte, un scenariu apocaliptic, în care roboții vor cucerii lumea este foarte posibil.
Roboții autonomi
Acest tip de roboți pot acționa pe cont propriu, independent de orice modalitate de control. Ideea de bază este de a-i programa să răspundă într-un anumit mod la stimuli. Cel mai simplu exemplu de robot, bazat pe această idee este o ilustrație bună a modului în care funcționează acest lucru. Acest tip de robot are un senzor de detectare a obstacolelor. Atunci când pornești robotul, energia intră în acesta în linie dreaptă. Când va atinge, în cele din urmă, un obstacol, impactul împinge senzorul barei de protecție. Programarea robotului îi spune acestuia să facă un back-up, să se întoarcă spre dreapta și să meargă înainte din nou, ca răspuns la fiecare denivelare. În acest fel, robotul își schimbă direcția de fiecare dată când întâlnește un obstacol. Roboții avansați folosesc versiuni mai elaborate ale aceleiași idei. Specialiștii în robotică creează noi programe și sisteme de senzori pentru a face roboții mai inteligenți și mai perceptivi. Astăzi, roboții pot naviga, în mod eficient, o varietate de medii.
Roboții mobili
Armele robotice sunt relativ ușor de construit și de programat deoarece acestea pot funcționa într-o zonă limitată. Lucrurile devin puțin mai complicate atunci când sunt trimiși roboți în lume. Primul obstacol este să-i dai robotului sistem locomotor funcționabil. În cazul în care robotul are nevoie numai să se deplaseze pe teren neted, roțile sau piesele sunt cele mai bune opțiuni.
Acestea pot, de asemenea, să funcționeze pe teren accidentat daca sunt suficient de mari, însă designerii de roboți nu acordă foarte mare importanță picioarelor deoarece acestea sunt mult mai adaptabile. Construind picioare de roboți ajută cercetătorii vor să înțeleagă sistemul locomotor natural, fiind un exercițiu folositor în cercetarea biologică.
NASA Frogbot folosește arcuri, legături și motoare pentru salturi dintr-un loc în altul. Mersul pe două picioare este în mod inerent instabil, ceea ce face foarte dificilă punerea în aplicare în cazul roboților. Pentru a crea stabilitate, designerii s-au inspirat din lumea animală, în special cea a insectelor. Insectele cu șase picioare au un echilibru excepțional și se adaptează bine la o mare varietate de terenuri.
Anumiți roboți mobili sunt controlați de la distanță – un om le spune acestora ce să facă și când să o facă. Controlul de la distanță se poate realiza printr-un cablu atașat, prin radio sau prin semnal infraroșu. Roboții controlați de la distanță sunt folositori pentru explorarea mediilor periculoase sau inaccesibile, precum mările adânci sau interiorul unui vulcan. Anumiți roboți sunt numai pe jumătate controlați de la distanță. În acest caz, operatorul poate controla robotul să meargă într-un anumit loc, însă nu să îl orienteze înspre acel loc – robotul va găsi propria cale.