SUSTENABILITATE ÎN BUSINESS. STRATEGIA PIPELIFE PENTRU A REDUCE IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

Pipelife este unul dintre liderii mondiali în producția de sisteme de țevi din plastic, prezent in 24 de țări. Compania produce și comercializează o gamă largă de sisteme de țevi de calitate.

Partener interviu: Mihai Cavulea, Technical Manager la Pipelife.

Easy Engineering: Cum vedeți sustenabilitatea și care sunt eforturile dumneavoastră în această direcție?

Mihai Cavulea: Industria construcțiilor are un impact puternic asupra mediului înconjurător, consumând o cantitate mare de resurse, de energie dar și generând cantități mari de deșeuri, care, în mare parte, încă nu se reciclează.

Pipelife face un efort constant pentru o dezvoltare sustenabilă, dintre care mentionăm următoarele:

  • folosirea diferitor surse de energie regenerabile;
  • colectarea deșeurilor din mase plastice;
  • reciclarea deșeurilor din mase plastice până la atingerea unor proprietăți de înaltă calitate;
  • folosirea materiei prime reciclate pentru produsele oferite;
  • 99% dintre produsele oferite de Pipelife sunt reciclabile și / sau reutilizabile;
  • optimizarea produselor și a proceselor. 

E.E: Spuneți-ne despre soluțiile sustenabile pe care le oferiți (dacă există).

M.C: Prin furnizarea de produse de calitate superioară cu o durată de viață estimată cuprinsă între 50 și 100 de ani, Pipelife economisește resurse, reduce la minimum emisiile și materialele plastice din depozitele de gunoi.

Pe lângă creșterea continuă a calității și a duratei de viață a produselor sale, Pipelife a introdus și sisteme care ajută la minimizarea deșeurilor în alte industrii cheie, făcând un pas mai departe când vine vorba de reducerea deșeurilor.

E.E: Spuneți-ne despre sustenabilitatea în producție și distribuție.

M.C: Soluțiile prefabricate Pipelife pentru sectorul construcțiilor permit economisirea a aproximativ 20% din materia primă folosită pentru conducte și reducerea emisiilor de CO2 datorită scăderii transportului. Fiecare sistem prefabricat este proiectat și fabricat în funcție de nevoile exacte ale fiecărui proiect, oferind o soluție care minimizează considerabil risipa de materiale, reducând în același timp perioada de instalare, costurile și riscurile de erori.

De asemenea, Pipelife poate oferi clienților săi soluții produse din materiale reciclate din surse controlate. 

Mai mult, Pipelife dezvoltă și modernizează o parte dintre fabricile sale pentru a colecta și recicla deșeurile de PE/PP/PVC care, datorită proprietăților de înaltă calitate, apropiate de materialul virgin, vor fi folosite ulterior în producția de conducte.

O altă soluție inovatoare o reprezintă conductele din PVC fără fosile. Etilena necesară producerii unor astfel de țevi este extrasă din deșeurile de biomasă din industria forestieră. Potrivit furnizorului nostru de materii prime, procesul de extracție revizuit nu numai că permite transformarea deșeurilor într-o resursă valoroasă, dar are și emisii de CO2 cu 90% mai mici în comparație cu țevile din PVC produse în mod convențional.

E.E: Spuneți-ne despre R&D și inovație.

M.C: În cadrul firmei Pipelife se află departamentul R&D (Research and Development), departament dedicat în permanență inovației, optimizării produselor și proceselor. Produsele noi, performante din punct de vedere calitativ / tehnologic și nu în ultimul rând fabricate din materiale plastice reutilizabile, obținute din surse controlate, vor reprezenta viitorul.

E.E: Care este strategia companiei de reducere a impactului asupra mediului?

M.C: În ultimii doi ani, echipa centrală pentru biodiversitate din cadrul Pipelife a vizitat aproape fiecare locație de producție din cadrul grupului, evaluând situația actuală și ajutând la elaborarea unui plan local de acțiune personalizat pentru biodiversitate, împreună cu conducerea locală și angajații.

Programul pentru biodiversitate este alcătuit din 12 puncte cheie, formând fundația pentru creșterea varietății locale a faunei sălbatice și pentru asigurarea adaptării la climă la nivel de grup. Programul acoperă diverse aspecte legate de biodiversitate – de la creșterea prezenței speciilor de plante native la practici de gestionare durabilă a apei și de la conservarea sănătății solului până la implicarea angajaților și comunităților locale în campanii și inițiative de conștientizare.

În calitate de producător de top de soluții de conducte, Pipelife consideră că este responsabilitatea sa de a continua eforturile ecologice și speră să inspire alți producători din toate sectoarele.

E.E: Spuneți-ne despre conservarea resurselor și promovarea circularității.

M.C: Resursele naturale sunt limitate, iar gestionarea adecvată a acestora pentru un viitor sustenabil este esențială.

Astfel, soluțiile și produsele Pipelife pe care le oferim contribuie la gestionarea adecvată a apei sau energiei, permit folosirea materialelor plastice reutilizabile și reduc emisiile de carbon.

E.E: Spuneți-ne despre soluțiile energetice sustenabile utilizate.

M.C: În funcție de fiecare unitate de producție în parte, Pipelife folosește diferite surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară dar luând în considerare și soluții noi, cum ar fi energia regenerabilă bazată pe hidrogen unde Pipelife oferă soluții de transport ale hidrogenului.