ȘURUBELNIȚA CU IMPACT: UN INSTRUMENT UTIL PENTRU SARCINI SPECIALE

Oricine a urmărit vreodată o cursă de mașini a văzut deja această unealtă în acțiune – șurubelnița de impact. Șurubelnița cu impact nu este solicitată doar în timpul opririlor la boxe în sporturile cu motor, însă, atunci când vine vorba de instalarea de anvelope noi pe mașina de curse în câteva secunde. Șurubelnița cu impact este folosită și pe șantierele de construcții și în unul sau altul dintre proiectele de bricolaj, mai ales atunci când trebuie înșurubate șuruburi lungi în metal sau lemn. Cum funcționează exact o astfel de șurubelniță cu impact, ce tipuri există și când joacă un rol important ca o adevărată unealtă specială, am rezumat pentru dumneavoastră mai jos.

Cum funcționează o șurubelniță cu impact

Modul în care funcționează o șurubelniță cu impact, adesea și corect numită și șurubelniță cu impact rotativ, este explicat de fapt prin denumire. În cadrul cheii cu impact, loviturile orizontale sunt exercitate în direcția mișcării rotative. Acest lucru mărește cuplul cu fiecare cursă rotativă. Aceste vârfuri de cuplu asigură faptul că șuruburile de roti, de exemplu, sunt slăbite mai ușor. Datorită mecanismului de impact, dispozitivele sunt, de asemenea, relativ zgomotoase, dar, în același timp, și extrem de eficiente.

Șurubelnițele rotative cu impact sunt disponibile în diferite versiuni, cu diferite mecanisme de impact și motoare, alimentate de acumulator, de aer comprimat sau electrice. La noi veți găsi dispozitive care sunt potrivite în special pentru zona de bricolaj, pentru meșterul ambițios sau pentru mecanicul auto de hobby.

Diferitele tipuri de șurubelnițe cu impact

În sortimentul nostru veți găsi trei tipuri diferite de șurubelnițe cu impact, care diferă în principal prin tipul de acționare. Modelul cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde în primul rând de locul în care doriți să folosiți dispozitivul.

Șurubelnițe cu impact cu acumulator

Șurubelnițele noastre cu impact cu acumulator nu au cabluri electrice și, prin urmare, pot fi utilizate oriunde – ceea ce, de altfel, este și marele lor avantaj. Fie că este vorba de construcții metalice la înălțimi mari sau de lipsa unei conexiuni electrice, cu șurubelnițele cu impact fără cablu lucrați cât mai flexibil. Aveți nevoie doar de un acumulator Power X-Change și de un încărcător pentru a vă reîncărca acumulatorul după muncă. Unele dintre șurubelnițele noastre cu impact fără cablu sunt echipate cu tehnologia inovatoare fără perii. Un motor fără perii are avantajul că nu este supus niciunei uzuri mecanice, ceea ce îl face mai durabil și necesită mai puțină întreținere decât un motor cu perii.

Șurubelnițe electrice cu impact

Dacă sunteți în căutarea unei șurubelnițe electrice cu impact, o veți găsi la noi. În plus față de șurubelnițele electrice cu impact, care sunt conectate în mod convențional la o priză electrică pentru funcționare, o șurubelniță cu impact dedicată autovehiculelor face parte din gama noastră. Aceasta se conectează la bricheta mașinii prin intermediul unei conexiuni de 12 V astfel încât să puteți desface sau strânge șuruburile roților în deplasările dumneavoastră.

Șurubelnițe cu impact cu aer comprimat

În multe garaje și ateliere se găsesc așa-numitele chei pneumatice cu impact. După cum sugerează și numele, aceste dispozitive funcționează numai cu aer comprimat – deci aveți nevoie de un compresor compatibil pentru a le folosi. Deși sunt dispozitive independente, șurubelnițele de impact cu aer comprimat fac adesea parte din gama de accesorii pentru aer comprimat, deoarece nu ar putea fi utilizate fără un compresor. În gama Einhell veți găsi chei pneumatice cu impact cu cupluri maxime cuprinse între 340 și 610 Nm. Cuplul poate fi reglat în diferite trepte în timpul strângerii, adică în rotație în sensul acelor de ceasornic. De altfel, șurubelnițele noastre pneumatice cu impact sunt livrate cu accesorii într-o cutie adecvată.

Aici se folosesc șurubelnițe cu impact

Șurubelnițele cu impact nu sunt dispozitive pe care le veți folosi în fiecare zi. Mai degrabă, acestea sunt destinate lucrărilor unde este necesar cuplu puternic și, cu până la 610 Nm, au uneori un cuplu de 10 ori mai mare decât cel al mașinilor de găurit cu percuție foarte puternice. Datorită modului special de funcționare, și anume o mișcare rotativă pulsatorie, cuplul din vârf devine semnificativ mai mare. Cu ajutorul acestei mișcări rotative puternice, pot fi slăbite și șuruburile și piulițele fixe, dar pot fi înșurubate și șuruburi foarte lungi. Prin urmare, șurubelnițele cu impact sunt utilizate oriunde sunt necesare mișcări rotative puternice, cum ar fi:

  • Schimbarea roților: Deșurubarea șuruburilor și piulițelor roților;
  • Construcții metalice: Înșurubarea șuruburilor filetate lungi în metal;
  • Proiecte de bricolaj: Înșurubarea șuruburilor lungi în lemn, de exemplu în construcția de terase.

Comparație: Șurubelniță cu impact vs. Mașină de găurit (cu impact)

Practic, șurubelnițele cu impact se deosebesc de mașinile de găurit (cu percuție) prin faptul că o șurubelnită cu impact este utilizată doar pentru înșurubarea sau înșurubarea șuruburilor și piulițelor, în timp ce o mașină de găurit poate înșuruba cu mai puțină forță, dar, în plus, spre deosebire de cheia cu impact, poate și găuri.

Șurubelniță de găurit

Mașina de găurit cu acumulator este probabil cea mai comună unealtă întâlnită în gospodăriile noastre. Aceasta are două funcții: înșurubare și găurire, între care este de obicei posibil să se aleagă. Performanțele mașinilor de găurit fără cablu, adică cuplul și viteza, pot fi de obicei ajustate, astfel încât găurirea în lemn sau metal să poată fi efectuată cu ușurință. Pentru materiale mai dure, însă, ar trebui să se folosească mașina de găurit cu percuție.

Mașină de găurit cu percuție

Mașina de găurit cu percuție, ca și șurubelnița cu impact, funcționează cu o singură mișcare de percuție. Cu toate acestea, lovitura este exercitată axial prin intermediul unui mecanism de percuție cu came. Acest lucru înseamnă că lovitura se efectuează în direcția peretelui atunci când se găurește într-un perete. Astfel, cu ajutorul mașinii de găurit cu percuție este posibilă găurirea sau forarea cu percuție, chiar și în materiale mai dure, cum ar fi zidăria sau cărămida. Întotdeauna puteți selecta individual între funcțiile de înșurubare, găurire și găurire cu percuție. De asemenea, cuplul și viteza pot fi adaptate la material.

Șurubelnițe cu impact

Slăbirea șuruburilor fixe – aceasta este disciplina de paradă a unei chei cu impact. Cu toate acestea, o cheie cu impact este potrivită doar pentru înșurubări puternice, mai exact pentru înșurubarea și deșurubarea șuruburilor sau pentru slăbirea piulițelor. Acest lucru se datorează în principal modului de funcționare, și anume mișcarea rotativă pulsatorie, care este exercitată prin lovituri orizontale în direcția mișcării de rotație, în urma căreia se generează un cuplu extrem de mare. În funcție de model, cuplul poate fi reglat pentru toate șurubelnițele cu impact pneumatice sau pentru șurubelnița cu impact fără cablu IMPAXXO 18/400. Această mașină, de exemplu, este dispozitivul perfect pentru garaj, unde schimbarea anvelopelor are loc de două ori pe an.

Ce trebuie luat în considerare atunci când se manevrează cheia de impact?

În principiu, nu puteți greși prea mult atunci când aveți de-a face cu o șurubelniță cu impact. În general, trebuie să știți că nu trebuie să folosiți o șurubelniță cu impact pentru a înșuruba șuruburi convenționale. În acest scop, există șurubelnițe fără cablu sau mașini de găurit fără cablu, pe care le puteți găsi, de asemenea, în gama Einhell în numeroase variante. Așadar, gândiți-vă pentru ce sarcini aveți cu adevărat nevoie de un cuplu atât de mare, încât utilizarea unei șurubelnițe electrice cu impact, cu aer comprimat sau fără cablu să aibă sens.

Dacă doriți să înșurubați sau să deșurubați un șurub foarte înțepenit, eventual chiar ruginit, se poate întâmpla ca acesta să se “rupă” dacă asupra șurubului acționează o forță prea mare. Puteți preveni acest lucru reglând corect cuplul de torsiune sau mărindu-l cu atenție până când șurubul se slăbește. Cu IMPAXXO 18/400 al nostru, de exemplu, puteți alege între trei niveluri de viteză care acționează asupra șurubului cu diferite niveluri de cuplu.

Dacă răsuciți un șurub lung în lemn, de exemplu, ar trebui să procedați cu chibzuință. Din cauza forței mari, s-a întâmplat rapid să înșurubați șurubul prea adânc în lemn, care apoi se sfărâmă în jurul capului de șurub.