SERIA DE CONVERTOARE CCG DE LA TDK-LAMBDA: GAMÃ LARGÃ DE TENSIUNI DE INTRARE SI POSIBILITÃTI DE ALEGERE A VERSIUNILOR

Convertoarele DC/DC se află în centrul aproape tuturor dispozitivelor electronice. Și aproape întotdeauna trebuie să fie compacte și eficiente. În același timp, sunt și componentele cele mai predispuse la defecțiuni… Cum se compară produsele din gama TDK-Lambda în acest context?

Marca TDK-Lambda a fost creată în urma fuziunii a două companii japoneze renumite, specializate în fabricarea de componente electronice și electrice. În prezent, operează pe piețele din întreaga lume. Specialitatea sa este reprezentată de diverse circuite de conversie a tensiunii și componente similare pentru construcția/fabricarea de surse de alimentare, stabilizatoare etc. Furnizorul produce soluții care pot fi utilizate cu succes într-o gamă largă de aplicații: de la mașini și controlere industriale până la dispozitive portabile mici, alimentate cu baterii. Iată o privire asupra uneia dintre cele mai recunoscute serii TDK-Lambda: convertoare DC/DC cu semnătură CCG. Strict vorbind, această familie de produse este alcătuită din anumite serii, cu dimensiuni și puteri diferite, dar cu caracteristici similare. Vă invităm să citiți o specificație detaliată a acestei game.

În acest articol răspundem la câteva întrebări:

• Ce serie de convertoare DC/DC fac parte din familia CCG?

• Cu ce tensiuni pot funcționa componentele prezentate?

• Cum evită defecțiunile convertoarele TDK-Lambda?

• Cum citesc semnăturile produselor TDK-Lambda?

• Pentru ce domenii ale electronicii sunt concepute componentele CCG?

Caracteristicile convertoarelor CCG și împărțirea în serii

Convertoarele DC/DC din seria CCG sunt proiectate ca sisteme miniaturale și universale. Cele două caracteristici distinctive ale acestora sunt corpul compact încorporat și gama largă de tensiuni de intrare. În general, componentele suportă tensiuni de intrare în intervalul de la 4,5 V la 76 V DC. Componentele sunt concepute pentru asamblarea prin inserție (THT). Acestea se caracterizează printr-o densitate mare de putere, adică un raport putere-volum. Tabelul următor rezumă parametrii de bază pentru toate seriile din familia CCG.

Ar trebui menționat aici și faptul că am avut recent ocazia să introducem cele mai recente produse TDK în gama noastră, și anume componentele din seriile CCG6 și CCG10. Informații detaliate despre aceste produse pot fi găsite în articolul dedicat. 

Tensiuni de ieșire

Ieșirea principală a invertoarelor furnizează 3,3V, 5V, 12V sau 15V DC (în funcție de model). Curentul maxim disponibil de la acest cablu va depinde, bineînțeles, de puterea produsului specific, dar poate ajunge chiar până la 7A. Acesta va satisface nevoile multor dispozitive electrice, inclusiv încărcătoare de baterii, sisteme complexe de microprocesoare, controlere de motoare și servomotoare (inclusiv sarcina care acționează aceste componente). Versiunile selectate ale convertoarelor CCG au o ieșire suplimentară și furnizează o tensiune simetrică, care atinge -12V sau -15V DC pe al doilea fir și furnizează curenți de la 50mA la 1,25A. Acest lucru permite ca produsele TDK să fie utilizate în circuite amplificatoare, pentru procesarea semnalelor digitale și analogice, generarea de forme de undă și alte aplicații similare. De asemenea, merită menționat în acest moment că tensiunea de ieșire principală poate fi reglată prin intermediul unui cablu dedicat. Intervalul de reglaj variază, dar în general de la ±5% la ±10% din valoarea nominală.

Securitate încorporată

Toate modelele din seria CCG sunt echipate cu protecție la supracurent, sau OCP (Over Current Protection). Aceasta înseamnă că, atunci când curentul care circulă pe conductor depășește valoarea nominală, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă. Anumite modele includ, de asemenea, protecția la suprasarcină OPP (Over Power Protection). În cazul în care în dispozitiv sunt utilizate componente tolerante, acest tip de protecție poate evita în mod eficient deteriorarea atât a invertorului, cât și a componentelor conectate la acesta. 

Citirea semnăturii

Deși fiecare articol din seria CCG a fost parametrizat în detaliu în catalogul nostru (și, prin urmare, gama poate fi filtrată în funcție de orice parametru), caracteristicile fiecărui convertor sunt furnizate de TDK-Lambda în semnătura sa. Să luăm ca exemplu modelul CCG10-12-05SF.

După cum puteți vedea, în acest șir de caractere sunt incluse nu numai denumirea produsului, puterea acestuia, informațiile privind tensiunea de ieșire. Din el se poate, de asemenea, citi intervalul de intrare: 12 = 4,5…18V, 24 = 9…36V, 15 = 18…76V. Litera care specifică numărul de ieșiri poate avea unul dintre cele două caractere: S (simplu) sau D (dublu). Montare „F” desemnează cabluri THT, în timp ce „R” desemnează componente de tip SMD (nu sunt incluse în acest articol).

Aplicații tipice

În plus față de domeniile de aplicare deja menționate, trebuie subliniat faptul că robustețea ridicată, puterea ridicată și gama de tensiuni de ieșire permit invertoarelor CCG să fie utilizate în mai multe domenii solicitante ale producției electronice. Acestea includ, de exemplu, elemente de infrastructură de telecomunicații, radiocomunicații și echipamente de măsurare. În plus, deoarece invertoarele sunt caracterizate de tensiune de izolație ridicată (1500V DC) și o toleranță termică largă (pentru majoritatea de la -40°C la 100°C), acestea pot fi aplicate cu succes și la mașinile și controlerele industriale.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

https://www.tme.eu/ro/news/library-articles/page/53549/seria-de-convertoare-ccg-de-la-tdk-lambda/