RED BULL STRATOS – MISIUNE INDEPLINITA

Austriacul Felix Baumgartner este primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă după saltul de la 39.045 metri. Baumgartner a atins o viteza de 1.342,8 km (Mach 1.24) şi a mai stabilit o serie de alte recorduri, adunând şi informaţii preţioase pentru explorarea viitoare a spaţiului.

ROSWELL, New Mexico – După ce s-a ridicat la altitudinea de 39.045 metri cu un balon umplut cu heliu, Felix Baumgartner a stabilit un nou record, fiind primul om care a depăşit bariera sunetului în cădere liberă, la exact 65 de ani după ce Chuck Yeager a facut acelaşi lucru însă cu un avion experimental. Austriacul, 43 de ani, a mai stabilit şi alte două recorduri (săritura de la cea mai mare înălţime şi cel mai înalt zbor cu un balon cu echipaj uman), lăsându-i recordul pentru cea mai lungă cădere liberă mentorului acestui proiect, colonelul Joe Kittinger.

Baumgartner a aterizat în siguranţă în deşertul New Mexico după saltul de la 39,045 metri. În timpul căderii, în zona de aproape vacuum a stratosferei, Felix Baumgartner a atins viteza maximă de 1,342.8 km/h, înainte să fie încetinit de atmosferă. Baumgartner a căzut liber timp de 4:20 minute, iar durata totală a săriturii a fost de 9:03 minute. Milioane de oameni au urmărit în direct, la posturile de televiziune din întreaga lume şi pe internet, ascensiunea balonului şi apoi săritura de la 39.045 metri. În Romania, saltul lui Felix Baumgartner a fost transmis in direct de sport.ro. La un moment dat, în timpul căderii libere, Baumgartner a părut că se răsuceşte incontrolabil, dar austriacul şi-a revenit repede şi câteva momente mai târziu a deschis paraşuta spre uşurarea întregii echipe de la sol.

“A fost o zi incredibilă cu multe evenimente, aşa cum a fost de fapt întregul proiect”, a spus Baumgartner uşurat. “Totul a început cu o lansare minunată, după care am avut o problema cu sistemul de alimentare al vizierei mele. Ieşirea din capsulă a fost perfectă, după care am început să mă răsucesc uşor. Am crezut că voi reuşi să stabilizez căderea, dar am început să mă răsucesc din ce în ce mai repede. Totul a fost foarte brutal. Pentru câteva secunde am crezut ca mi-am pierdut cunoştinţa. Nu am simţit niciun boom sonic pentru ca am fost mult prea ocupat încercând să mă stabilizez. Totul a fost mult mai dificil decât mă aşteptam eu.”

Baumgartner şi restul echipei se pregătesc de cinci ani pentru misiunea Red Bull Stratos.”Ce pot să vă spun este că atunci când eşti acolo sus devii foarte umil. Nu te mai gândeşti la recorduri, nu te mai gândeşti la valoarea ştiinţifică a proiectului – singurul lucru pe care-l vrei, în acel moment, este să te întorci pe pământ în viaţă”, a mai spus Felix Baumgartner, la conferinţa de presă.

Sursa: www.redbull.ro