PROCESUL DE TURNARE PRIN INJECȚIE DE PULBERE (PIM) – O TEHNOLOGIE REVOLUȚIONARĂ PENTRU VEHICULE ELECTRICE ȘI APLICAȚII MILITARE

Turnarea prin injecție a pulberilor este un proces în care un amestec de pulbere (metal, ceramică sau sticlă sub formă de pulbere) și liant (plastic) este utilizat într-o mașină de turnare prin injecție pentru a crea piese din metal, ceramică sau sticlă.

Această tehnologie este foarte populară pentru piesele metalice de mici dimensiuni ale vehiculelor electrice sau în industria militară. Este eficientă, precisă și poate asigura un volum mare la un cost redus.

Procesul începe cu amestecarea pulberii și a lianților (materiale plastice) într-un malaxor. Materia primă astfel creată este paletizată, acesta fiind materialul utilizat în mașina de turnare prin injecție. Mașina de injecție va crea piesa brută, urmând ca aceasta să treacă printr-un proces de separare a liantului plastic de pulberea metalică, proces desfășurat în mașini speciale de separare. Etapa următoare este sinterizarea, aceasta fiind un proces de tratament termic prin care se asigură robustețea piesei finale.

Moldex3D, software-ul lider mondial în simularea turnării prin injecție, este capabil, de asemenea, să simuleze procesele de turnare prin injecție a pulberilor. Este posibil, de exemplu, să se obțină rezultate precum concentrația de pulbere. Concentrația pulberii este o informație esențială în domeniu, care poate ajuta la prezicerea unor probleme precum liniile negre, defectele de suprafață, deformarea sau contracția. Prin intermediul simulării, ne putem asigura că produsul nostru va îndeplini cerințele, înainte de a investi în teste și încercări, materiale, energie.

Prezentă pe piața de profil din România încă din anul 1991, INAS S.A. este astăzi unul dintre principalii furnizori de soluții CAD/CAM/CAE/PLM/IoT/AR și servicii conexe, pentru industria românească. Încă de la înființare, INAS s-a remarcat prin orientarea constantă către client și prin preocuparea de a introduce pe piață produse software complete și inovative care să răspundă celor mai exigențe cerințe ale utilizatorilor săi.

Având și o bogată experiență practică, acumulată ca urmare a colaborărilor cu parteneri de prestigiu atât din industria românească cât și din străinătate, specialiștii INAS furnizează consultanță tehnică de specialitate în domeniul ingineresc, respectiv servicii de proiectare și analiză, pentru o gamă largă de domenii industriale, de la construcția de autovehicule și mașini grele la industria nucleară și apărare.

https://www.inas.ro/en/