ORIENTARE SPRE VIITOR. CUM VOR AJUTA INOVAȚIILE FESTO CLIENȚII ÎN VIITOR?

Festo este lider european în domeniul automatizărilor industriale și lider global pe segmentul de educație tehnică continuă, precum și furnizor de echipamente de instruire pentru învățământul vocațional și centrele private de instruire a profesioniștilor din industrie. 

Componentele, produsele și soluțiile hardware și software oferite de Festo pun în mișcare industria pe foarte multe domenii: de la producția alimentară la producția de autoturisme, de la tratarea apelor reziduale la crearea celor mai noi echipamente de intervenție medicală. 

Persoană intervievată: Livia Baciu, Marketing Manager – Festo România.

Easy Engineering: Care sunt cele mai futuriste produse/soluții din portofoliul dumneavoastră?

Livia Baciu: Având la bază o tradiție de aproape un secol în utilizarea aerului comprimat pentru deplasarea diverselor dispozitive sau sarcini, cea mai nouă soluție oferită de Festo este cobotul pneumatic

Acesta este un robot industrial de mici dimensiuni, ușor de manevrat, construit pentru cooperarea în deplină siguranță, în contact direct cu operatorul uman. Datorită flexibilității acționărilor pneumatice, cobotul se mișcă la o viteză adecvată situației, cu mișcări fluide și armonioase și nu periclitează siguranța colegului – omului – de la postul de lucru.

Pe de altă parte, fiind o companie inovatoare, suntem implicați în diverse proiecte de cercetare și dezvoltare legate de Industry 4.0 și digitalizarea producției industriale. 

Din experiența noastră industrială – cunoașterea și înțelegerea nevoilor reale ale industriei – și participarea activă în astfel de proiecte au luat naștere multe aplicații utile partenerilor noștri: aplicații de proiectare, configuratoare, software industrial și platforme integrate pentru a facilita disponibilitatea cât mai înaltă a echipamentelor de producție, într-un mod eficient, rentabil și sustenabil. Printre aceste soluții digitale, cel mai extins și inovativ potențial îl are Festo AX

Platforma Festo Automation Experience (Festo AX) este o soluție care utilizează inteligența artificială (IA) și învățarea automată, pentru a crea valoare adăugată ridicată din datele create de sistemele implicate în producție. Prin analiza datelor adunate din echipamentele deja active pe linia de producție se va asigura mentenanța preventivă, eficientizare energetică și asigurarea calității produselor, de la bun început.

E.E: Care sunt caracteristicile acestor produse/soluții?

L.B: Cele mai importante caracteristici ale soluțiilor amintite mai devreme ar fi adaptabilitatea, potențialul de eficientizare adus și posibilitatea de implementare rapidă. În plus, acestea oferă și un potențial enorm de dezvoltare ulterioară și pot deveni inspirație pentru noi modele de business.

E.E: Spuneți-ne despre obiectivele / perspectivele companiei pe termen lung?

L.B: Principala dorință a companiei, la nivel global, este reducere amprentei de CO2 în toate unitățile noastre de producție. Fiind un trendsetter în domeniul automatizărilor industriale, dorim să fim un exemplu de producător sustenabil și să oferim suport partenerilor industriali care sunt la fel de interesați de acest aspect al producției, prin soluții și servicii dedicate acestui scop

Un alt obiectiv foarte important pentru noi este creșterea calității actului educațional la nivel global. Credem că educația poate schimba lumea și susținem dobândirea competențelor de-a lungul întregii vieți – de aceea suntem parteneri la nivel global cu organizația WorldSkills

Sustenabilitatea este integrată în activitatea noastră de zi cu zi și ne asumăm responsabilitatea pentru oameni și societate: doar așa putem să participăm la crearea unui viitor mai bun.

E.E: Spuneți-ne despre inovare și cum afectează aceasta viitorul.

L.B: Oamenii au un potențial creativ enorm și transformările inovatoare sunt inevitabile. Este important să încurajăm ideile și tehnologiile care au ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor. 

Noi credem în automatizarea proceselor repetitive, dificile sau cu potențiale riscuri pentru operatorul uman, credem în educația continuă realizată și în mediul digital – vedeți Festo LX, credem în posibilitatea industriei de a deveni sustenabilă și susținem inovația pentru oameni. 

E.E: Cum va ajuta inovarea produselor clienții?

L.B: Inovarea nu are ca aspect doar crearea unui produs absolut nou. Putem îmbunătăți anumite caracteristici ale unui produs existent. De exemplu îl putem produce mai rapid și la un cost mai mic prin utilizarea tehnologiilor de printare 3D. Această alegere se oglindește direct în prețul de achiziție al clientului, precum și în durabilitatea și calitatea componentei. 

Pe de altă parte, înțelegând nevoile reale ale partenerilor noștri dezvoltăm aplicații software prin care își pot proiecta propriile sisteme în doar câțiva pași, aplicații de monitorizare și planificare a activității de mentenanță, soluții gata de utilizare, precum și pachete de servicii de eficientizare energetică, bazate pe procesele industriale reale. 

Toate acestea asigură eficiență, durabilitate, profitabilitate și competitivitate.

Puteți descoperi câteva soluții software pe website sau în Festo AppWorld.

E.E: Cum modelează angajații orientarea viitoare a companiei dvs.?

L.B: Echipa Festo – toți cei aproximativ 20000 de oameni la nivel global – mișcă lumea cu ideile lor. Acești profesioniști pasionați sunt forța noastră motrice și participanți activi la dezvoltarea companiei. 

De-a lungul ultimilor ani am avut de înfruntat câteva provocări ieșite din comun: pandemia ne-a obligat să lucrăm de la distanță, războiul ne-a impus alte restricții și a afectat direct colegii din Ucraina și Rusia, criza CIP-urilor este o provocare continuă și ne afectează termenele de livrare pe diverse categorii de produse, criza energetică și cea economică ne obligă la adaptare rapidă și flexibilitate. Cu toate acestea, angajații Festo și-au păstrat pasiunea pentru inovație și loialitatea față de echipa din care fac parte și au găsit soluții optime pentru a continua activitatea la standarde cât mai înalte. Facem asta în fiecare zi.

E.E: Cum vă afectează transformarea digitală produsele/afacerea?

L.B: Fiind direct implicați în lansarea de noi tehnologii și activi în atât de multe industrii, ne-am adaptat rapid la această tendință de digitalizare. Digitalizarea producției industriale este susținută atât printr-o gamă de produse dedicate, precum și prin aplicații specifice. 

În plus, așa cum menționam și mai devreme, suntem implicați activ în diverse proiecte de cercetare și dezvoltare dedicate transformărilor digitale și Industry 4.0, precum și în domenii ca biotehnologia, inteligența artificială, producție bazată pe tehnologia blockchain, utilitatea implementării digital-twin în producția industrială sau posibilitatea utilizării AR și VR în educație și chiar producție.

Astfel, astăzi suntem furnizori de produse și soluții software pentru digitalizare și participăm la modelarea viitorului industrial. 

Vom continua să susținem inovația, intern și extern, ne vom implica în dezvoltarea competențelor și creșterea nivelului de sustenabilitate al partenerilor noștri și vom căuta mereu soluțiile optime pentru a livra calitate superioară și valoare adăugată.

https://www.festo.com/ro