ONE CABLE AUTOMATION (OCA): FILOSOFIA DE CABLARE PENTRU TEHNOLOGIA DE AUTOMATIZARE DESCENTRALIZATĂ

One Cable Automation își propune să furnizeze cablare eficientă și optimă pentru dispozitive, mașini și sisteme, împreună cu perifericele asociate acestora. Acest lucru este realizat prin principiul de bază al combinării energiei, semnalului și comunicării de date într-un singur conector. Reducerea traseelor de cabluri nu numai că reduce semnificativ complexitatea întregului proces de cablare, dar economisește spațiu, timp și costuri.

OCA este o filozofie de cablare cuprinzătoare care cuprinde tehnologii specifice pentru soluții cu un singur cablu. Beneficiile sale pot fi observate la aproape toate nivelurile și la toate dispozitivele. Fie că este vorba de EtherCAT P, soluția ultra-rapidă cu un singur cablu pentru automatizarea fără dulapuri de control, de OCT pentru aplicații de mișcare sau de CP-Link 4 pentru unități de operare la distanță, OCA oferă soluții de cablare inovatoare pentru întregul nivel.

Cablarea centralizată a mașinilor 

În sistemele de mașini cu cablare convențională, liniile de la senzori și actuatori sunt direcționate central către un dulap de comandă-control principal. De obicei, se utilizează secțiuni mari ale cablurilor pentru a compensa pierderile de tensiune datorate distanțelor mari dintre dulapul de comandă central și senzori și actuatori. Acest lucru are ca rezultat mănunchiuri mari de cabluri atât în interiorul, cât și în fața dulapului de comandă-control, ceea ce înseamnă multă muncă în timpul punerii în funcțiune și o probabilitate crescută de erori.

Cablarea mașinilor fără dulap de comandă-control datorită tehnologiei OCA

Lucrările de cablare sunt dificile în cazul sistemelor cu un dulap de control central, iar acest lucru poate fi atenuat în mod semnificativ prin utilizarea tehnologiei OCA și a cablurilor hibride. Dulapul de comandă-control este complet eliminat prin relocarea punctelor de conectare descentralizate direct în dispozitivele individuale ale sistemului. Această tehnologie de viitor este ideală pentru a asigura o distribuție a cablurilor de date și de alimentare care să economisească spațiu, să fie bine organizată și să nu necesite întreținere, precum și pentru conectarea senzorilor și a actuatorilor.

Proprietățile avantajoase ale OCA pot fi aplicate, de asemenea, la conceptul principal din spatele Industriei 4.0 în ceea ce privește cablarea. Cea de-a patra revoluție industrială deschide calea către sisteme inteligente, conectate în rețea: peisajele de producție anterioare sunt unificate în lumi de producție integrate prin automatizare, schimb de date, învățare automată și date în timp real.

OCA se integrează perfect în acest scenariu și permite valorificarea întregului potențial al Industriei 4.0, inclusiv un nivel sporit de automatizare, o comunicare și o conectivitate îmbunătățite, precum și operațiuni și procese de automatizare mai eficiente și mai rentabile. Utilizarea unui singur cablu pentru alimentare și date simplifică integrarea și scalabilitatea sistemelor, ceea ce duce la o producție mai flexibilă și mai eficientă. O serie de senzori și actuatori au rolul de a asigura un schimb continuu de date, care pot fi utilizate pentru învățarea mecanică, întreținerea predictivă și alte aplicații din Industria 4.0. Acest lucru duce la economii semnificative de costuri, nu numai ca urmare a reducerii consumului de materiale, ci și din cauza reducerii perioadelor de instalare și de întreținere.

OCA permite o libertate aproape totală în ceea ce privește proiectarea topologiei, garantând în același timp toate standardele de securitate necesare pentru toate modelele de comunicare:

  • -sisteme simple de bus de teren brevetate (OCT/Hiperface DSL©).
  • -infrastructura Ethernet industrială actuală (EtherCAT și EtherCAT P)
  • -comunicații viitoare de mare viteză (EtherCAT G și EtherCAT G10).

Fiecare dispozitiv de automatizare poate fi integrat cu un singur sistem de conectare.

Cu tehnologia OCA, pot fi implementate soluții inovatoare de conectare și cablare pentru fiecare aplicație de automatizare. Aceasta include aplicații cu sau fără dulap de comandă, instalații fixe, în lanțuri de tragere și în robotică. Beckhoff oferă un portofoliu complet de tehnologie de conectare compatibilă.  

Conceptul tehnologiei OCA se bazează pe capacitatea de a conecta componente, module I/O și module de mașini cu un singur cablu, care combină comunicația și alimentarea cu energie într-un singur conector. Conectorii hibrizi sunt disponibili în dimensiuni și clase de performanță specifice aplicațiilor. În acest context, gestionarea pieselor comune acoperă aproape toate variantele tehnologiei de conectare descentralizată:

Seria de conectori hibrizi este disponibilă cu între 2 și 7 contacte de alimentare, de la 24 V DC la nivelul I/O până la acționări cu 400 V AC sau 630 V AC/850 V DC și până la 72 A. Aceasta oferă un concept de conectare integrat pentru tehnologia EtherCAT/Ethernet și EtherCAT P, cu conectori/ flanșe disponibile în dimensiunile standard B12, B17, B23 și B40.

Principiul poka-yoke asigură faptul că conectorul poate fi asamblat numai în configurația corectă, în timp ce racordul cu baionetă asigură o cablare și o instalare rapidă.

Designul simplu și modularitatea sistemului de conectori permit ca o varietate de dispozitive de automatizare descentralizate să fie conectate în rețea cu același conector, deblocând o serie întreagă de economii potențiale. Sistemul se mândrește nu numai cu o amprentă mai mică, dar necesită și mai puțin spațiu de depozitare, are timpi mai scurți de instalare și de pozare, un potențial mai mic de erori și cheltuieli mai mici de întreținere și de achiziție.

Conectori în conformitate cu standardul IEC

Conectorii hibrizi Beckhoff sunt printre primele produse care respectă viitorul standard IEC 61076-2-118. Scopul principal al stabilirii unui astfel de standard global este de a asigura securitatea pentru utilizator, nu numai în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare și strategiile de a doua sursă, ci și în ceea ce privește nivelul de fiabilitate a produsului definit de standarde stabilite și adoptate pe scară largă.

Toate avantajele One Cable Automation dintr-o privire:

  • complexitate redusă în procesul de cablare
  • punere în funcțiune simplificată
  • economie de spațiu, simplitate și amprentă mai mică
  • costuri mai mici cu materialele și forța de muncă
  • nivel ridicat de modularitate pentru adaptări sau extinderi ale sistemului
  • timp de funcționare operațională îmbunătățit, deoarece cablarea este mai puțin predispusă la defecțiuni
  • întreținere mai rapidă
  • sisteme și utilaje mai eficiente din punct de vedere energetic

KREATRON AUTOMATION SRL

office@kreatron.ro

www.kreatron.ro