FESTO – POVESTEA DIN SPATELE COMPANIEI ȘI PRODUSELOR 

Fondată în 1925, deci acum aproape 100 de ani, în Germania, Festo a început inițial ca o mică afacere de producție a unor componente tehnice generale. În timp, s-a specializat în pneumatică și automatizări industriale, devenind unul dintre liderii mondiali în domeniu.

Istoria Festo are câteva etape-cheie:

Fondarea (1925): Albert Fezer și Gottlieb Stoll deschid în orașul Esslingen am Neckar, Germania o unitate de producție. Inițial, Festo producea componente tehnice generale, cum ar fi piulițe și șuruburi.

Focusarea pe pneumatică (anii 1950-1960): Festo alege să se concentreze pe tehnologia pneumatică, dezvoltând componente pneumatice și sisteme de control. Perioada a coincis cu creșterea cererii pentru automatizarea industrială.

Consolidarea, extinderea și încurajarea inovației (anii 1970-1990): Festo devine un pionier în tehnologiile de automatizare industrială. Compania lansează produse inovatoare, cum ar fi cilindrii pneumatici compacți și sistemele de manipulare pneumatice. În plus, Festo a început să-și extindă operațiunile pe plan global, stabilind subsidiare și facilități de producție în diferite țări.

Diversificarea portofoliului (anii 2000-prezent): între timp, Festo și-a diversificat portofoliul de produse, integrând și tehnologii de automatizare electrică și de control. Compania a dezvoltat sisteme de automatizare avansate, inclusiv roboți industriali și soluții de automatizare inteligentă bazate pe principiile Industry 4.0 și Internet of Things (IoT).

Revenind în plan local, anul 2024 marchează 30 de ani de activitate Festo în România.

Astăzi, Festo este recunoscută ca unul dintre liderii mondiali în automatizarea industrială, oferind o gamă largă de produse și soluții pentru diverse ramuri industriale, de la industria automotive și electronică până la producția alimentară și farmaceutică. Compania continuă să inoveze și să se adapteze la schimbările tehnologice și cerințele pieței globale.

Festo a fost implicată într-o serie de proiecte semnificative de-a lungul istoriei sale, contribuind la avansarea tehnologiilor de automatizare industrială și la dezvoltarea unor soluții inovatoare. Iată câteva dintre cele mai remarcabile proiecte din istoria companiei:

Dezvoltarea primilor cilindri pneumatici compacți dar și a primelor insule de ventile: În anii 1950 și 1960, Festo a fost una dintre primele companii care au dezvoltat și produs cilindri pneumatici compacți și eficienți. A urmat apoi dezvoltarea primelor insule de ventile moderne în anii 1990. Aceste componente au fost esențiale pentru automatizarea industrială și au contribuit la creșterea eficienței și a productivității în diferite sectoare. 

Festo Bionic Learning Network: Compania a creat Bionic Learning Network pentru a explora idei inovatoare inspirate de natură. Acest program a dus la dezvoltarea unor roboți și mecanisme cu design bioinspirat, cum ar fi roboții care imită zborul păsărilor sau mâinile roboților inspirate de elefant.

Proiecte de cercetare și dezvoltare în industria 4.0: Festo este activ implicată în proiecte de cercetare și dezvoltare legate de conceptele Industry 4.0, cum ar fi Industrial Internet of Things (IIoT), digitalizarea proceselor de producție și fabrica inteligentă. Aceste proiecte vizează îmbunătățirea eficienței și adaptabilității sistemelor de producție în contextul unei lumi digitale.

Oferim o gamă largă de produse și soluții pentru automatizarea industrială, acoperind o varietate de nevoi din diverse industrii.

Componente pneumatice: Acestea includ cilindri pneumatici, valve, distribuitoare, unități de preparare a aerului comprimat, conectori pneumatici și alte accesorii pneumatice necesare pentru controlul fluidelor în automatizări.

Componente electrice și de control: Festo furnizează o gamă variată pe acest domeniu, cum ar fi motoare electrice, servomotoare, controllere, senzori, interfețe de comunicare și software de programare, care sunt utilizate pentru controlul și monitorizarea sistemelor de automatizare.

Sisteme de manipulare: Festo produce sisteme de manipulare pneumatice și electrice, inclusiv soluții pe multiple axe carteziene pentru manipularea obiectelor în procesele industriale.

Sisteme de transport și poziționare: Acestea includ sisteme de transport pneumatice și electrice, role de ghidare, profile de aluminiu și alte componente necesare pentru poziționarea și transportul eficient al materialelor în linii de producție și sisteme de asamblare.

Tehnologii de conectare și montaj: Festo oferă o gamă de tehnologii de conectare și montaj, cum ar fi cuplaje rapide, conectori pneumatici, profile de aluminiu și alte soluții pentru asamblarea și instalarea eficientă a sistemelor de automatizare.

Echipamente de formare și instruire: Pentru educație și formare în domeniul automatizării, Festo furnizează echipamente de învățare și sisteme de instruire care includ kituri de construcție, platforme de simulare și software educațional.

Compania oferă, de asemenea, servicii de consultanță, proiectare și asistență tehnică pentru a sprijini clienții în implementarea și optimizarea soluțiilor lor de automatizare.

Festo este cunoscută pentru angajamentul său în inovare și dezvoltare tehnologică. Ca lider în industria de automatizare industrială, compania acordă o atenție considerabilă cercetării și dezvoltării pentru a rămâne competitivă și pentru a-și menține poziția de pionier în domeniu. O parte importantă din bugetul anual al companiei (7%) merge spre acest domeniu iar numărul mare de patente înregistrate anual reprezintă dovada respectării acestui angajament pe termen lung. 

Serviciile post-vânzare sunt extrem de importante pentru Festo și pentru relația sa cu clienții. Aceste servicii completează oferta de produse a companiei și contribuie la îmbunătățirea experienței clienților, consolidând încrederea în Festo și construind parteneriate pe termen lung. 

Iată câteva motive pentru care serviciile post-vânzare sunt importante pentru Festo:

Satisfacția clienților: de exemplu, asistența tehnică, instruirea și suportul pentru mentenanță, contribuie la susținerea activă a clienților și asigurarea unei utilizări optime a produselor și soluțiilor Festo. Astfel dobândim un client satisfăcut și, în timp, loial brandului Festo.

Fiabilitate și disponibilitate: Festo se angajează să ofere servicii post-vânzare de înaltă calitate, care să asigure fiabilitatea și disponibilitatea echipamentelor și sistemelor lor pentru clienți. Acest lucru poate include suport rapid și eficient pentru rezolvarea problemelor tehnice și asigurarea accesului rapid și facil la piese de schimb și reparații.

Maximizarea utilizării echipamentelor: Prin oferirea de instruire și suport tehnic, Festo ajută clienții să își maximizeze utilizarea și performanța echipamentelor și sistemelor lor, ceea ce contribuie la creșterea eficienței și productivității operaționale.

Gestionarea riscurilor și a costurilor: Serviciile noastre post-vânzare pot contribui la gestionarea riscurilor și a costurilor pentru clienți, prin prevenirea problemelor tehnice și asigurarea unei funcționări optime a echipamentelor pe termen lung.

Feedback și îmbunătățiri continue: Prin intermediul interacțiunilor cu clienții în cadrul serviciilor post-vânzare, Festo obține feedback valoros cu privire la produsele și serviciile sale, ceea ce poate fi utilizat pentru a îmbunătăți continuu portofoliul și a ne adapta strategia de business la nevoile pieței.

În ansamblu, serviciile post-vânzare sunt esențiale pentru misiunea generală a Festo de a oferi soluții complete și de a dezvolta parteneriate durabile cu clienții săi. Aceste completează oferta de produse a companiei și demonstrează angajamentul nostru de a sprijini clienții pe tot parcursul ciclului de viață al produsului.

Sustenabilitatea este extrem de importantă pentru Festo și face parte integrantă din strategia de afaceri și din angajamentul nostru față de responsabilitatea socială și mediul înconjurător. Festo își asumă responsabilitatea pentru impactul său asupra mediului și își propune să dezvolte și să livreze soluții de automatizare industrială care sunt eficiente din punct de vedere energetic, durabile și respectuoase cu mediul. Iată câteva aspecte care arată importanța sustenabilității pentru Festo:

Produse și tehnologii durabile: Festo dezvoltă și furnizează produse și tehnologii care contribuie la creșterea eficienței energetice și la reducerea consumului de resurse. Acestea includ sisteme de automatizare bazate pe tehnologii avansate, pentru a minimiza consumul de energie și de materiale.

Optimizarea proceselor de producție: avem un angajament de a optimiza propriile sale procese de producție pentru a minimiza impactul asupra mediului. Compania implementează practici și tehnologii durabile în fabricile sale pentru a reduce deșeurile, consumul de apă și emisiile de carbon.

Responsabilitate socială: În plus față de preocupările pentru mediu, Festo are și un angajament puternic față de responsabilitatea socială. Compania promovează condiții de muncă sigure și echitabile în întreaga sa rețea de producție și își susține angajații și comunitățile locale în care operează.

Transparență și raportare: Festo este transparentă în privința practicilor sale de mediu și a progresului său în materie de sustenabilitate. Compania raportează periodic progresele sale și obiectivele sale în materie de mediu și responsabilitate socială, oferind informații relevante și transparente interesanților.

În definitiv, Festo reprezintă rezultatul muncii multor mâini și poartă amprenta pasiunii profesioniștilor cu care lucrează. Accesați pagina despre Festo pentru detalii complete.