ECHIPA DIN SPATELE ARRK RESEARCH & DEVELOPMENT

ARRK Research&Development este o filială a ARRK Engineering GmbH care face parte din grupul internațional de companii ARRK și este specializată în dezvoltarea de produse in industria automotive. Locațiile ARRK Engineering GmbH, active la nivel global, precum și filialele și companiile surori ale acesteia sunt situate în Germania, România, Marea Britanie, Japonia și China. Companiile au peste 1.500 de angajați la nivel internațional

Ne extindem seria de interviuri în România – facem cunoștință cu Laszlo Racz, Group Leader la Model Creation la ARRK Research & Development in Cluj-Napoca.

Vorbește-ne despre tine: parcursul tău profesional și motivația ta.

Laszlo Racz: Am început călătoria mea cu ARRK în primăvara anului 2010. Am fost unul dintre cei patru membri fondatori ai departamentului Model Creation (MC) din Cluj. La scurt timp, echipa a crescut substantial, iar superiorul meu de atunci a avut încredere în mine să conduc echipa MC din Cluj ca Team Leader. După ce au trecut câțiva ani cu o creștere intensă, mi s-a oferit oportunitatea de a deveni Group Leader la Model Creation. Motivația mea de a lucra la ARRK Research & Development a fost (și încă mai este) dorința de a fi util. Sunt un mare iubitor de mașini și scopul meu este să contribui chiar și un pic la îmbunătățirea vehiculelor moderne.

Ti-ai dorit dintotdeauna sa lucrezi în industria auto?

Laszlo Racz: Când eram mic, interesul meu era determinat de părinții mei. Ei au vrut ca eu să devin tâmplar și să lucrez în domeniul prelucrării lemnului. Am fost de acord cu asta și am terminat o școală de tâmplari. Când aveam vreo paisprezece ani, am văzut o mașină pe o remorcă la un semafor. Habar n-aveam ce fel de mașină e, tot ce puteam citi în spate era numele Mercedes. Acea mașină m-a fascinat și am început să mă documentez despre ea și m-am apropiat din ce în ce mai mult de mașini. Asta mi-a stârnit interesul pentru mecanică. La scurt timp după aceea am studiat la un liceu tehnic, unde am devenit mecanic licențiat. Nu am vrut să mă opresc aici, așa că am mers la Universitatea Tehnica de la Cluj pentru a studia ingineria auto. Interesul meu pentru vehicule este încă foarte viu și după ce am obținut primul meu loc de muncă plătit, am cumpărat același model de mașină care mi-a stârnit curiozitatea cu privire la ingineria auto. 

Ce îți place mai mult la acest job și ce sfaturi ți-au fost cele mai utile pe parcursul carierei tale?

Laszlo Racz: Încă îmi amintesc prima mea discuție cu Thomas Schneider (COO ARRK Engineering): el a spus două lucruri care mi-au modelat imaginea cu privire la rolul meu de manager. Când am devenit Team Leader, mi-a spus că rolul meu este să “păstrez temperatura potrivită în acvariu”. Am înțeles prin această metaforă care ar trebui să fie prioritățile mele. Nu mi-a cerut să monitorizez îndeaproape performanța colegilor mei, mi-a cerut să am grijă de ei, ceea ce cred, de asemenea, că este abordarea corectă a leadershipului. Al doilea sfat a fost “fii deschis sau strict, după cum este necesar”. Este întotdeauna o provocare să păstrezi echilibrul între un mediu deschis în care colegii sunt liberi să crească din punct de vedere profesional (și personal, de asemenea) și să aplici cantitatea potrivită de presiune pentru a împinge lucrurile în direcția corectă și a stabili limite clare.

Ce este deosebit de important pentru tine atunci când lucrezi cu echipa ta?

Laszlo Racz: A avea o relație suficient de bună cu membrii echipei mele este foarte important pentru a putea discuta cu ei orice problemă. Dacă există o relație de încredere între mine și colegii mei, voi avea o imagine mai realistă despre punctul de vedere/sentimentele/problemele colegilor și pot lua decizii luând în considerare aceste informații. Primesc un feedback mai veridic, care mă ajută să iau decizii mai bune.

Ce te-a influențat cel mai mult în anii petrecuți la locul de muncă?

Laszlo Racz: Părerea mea despre leadership s-a schimbat foarte mult prin trainingurile pe care le-am făcut împreună cu echipa de manageri de la Cluj. Trainingurile pe care le-am primit m-au pus în direcția cea bună, iar de acolo am cercetat pe cont propriu mai multe subiecte legate de management, leadership și negociere.

Ce responsabilități ai la ARRK Engineering?

Laszlo Racz: De-a lungul anilor am fost responsabil pentru mai multe topicuri, în prezent sunt responsabil de una din echipele Model Creation de la Cluj, cu accent pe un mare producător internațional de automobile și sunt implicat și în activitățile echipei CFD.

Care sunt cele mai mari provocări în rolul tău de manager de departament?

Laszlo Racz: Cea mai mare provocare a mea este sa fiu interfața dintre companie și angajați. Este o luptă constantă sa reprezint interesul ambelor părți.

Ce încerci să-ți înveți angajații?

Laszlo Racz: Responsabilitate personală și independență. Natura colaborării noastre în cadrul companiei se bazează pe responsabilitate personală și încredere. Ne organizăm propriul program de lucru, avem un program de lucru flexibil, iar odată cu introducerea lucrului de acasă, responsabilitatea este mai importantă ca niciodată.

Care sunt obiectivele tale personale?

Laszlo Racz: Vreau să petrec cât mai mult timp cu familia mea în timp ce copiii mei sunt mici și îi pot învăța și sper să-i pun pe calea cea bună în viață.

Ce este atractiv in cadrul departamentului tău?

Laszlo Racz: Ceea ce poate fi un mare avantaj este că acceptăm oameni cu experiență mai puțină sau chiar fără experiență. Putem oferi o șansă tinerilor care doresc să învețe o nouă abilitate, chiar dacă nu au experiență în domeniul auto.

Care sunt principalele provocări în industria auto/în departamentul tau în următorii 5 ani?

Laszlo Racz: Industria auto trece printr-o transformare radicală, care pune sub semnul întrebării gândirea convențională. Poziția pe piață a producătorilor auto tradiționali se schimbă, iar aspectul noilor mărci (în special în e-mobilitty) remodelează peisajul auto. Ceea ce ne influențează în mod direct: trebuie să fim capabili să oferim un nivel mai ridicat de expertiză, responsabilitate (în special pentru startup-uri) și să demonstrăm o flexibilitate sporită în ceea ce privește noile subiecte.

Ce valori și caracteristici prețuiești la colegii tai?

Laszlo Racz: Ceea ce apreciez cel mai mult la coechipierii mei este integritatea și curiozitatea. Cred că o persoană curioasă va pune întrebările potrivite, provocând echipa să meargă mai adânc în înțelegerea și analizarea problemelor profesionale. Persoanele cu un sentiment de responsabilitate și curiozitate / deschidere ridicată sunt combinația perfectă de trăsături pe care aș dori să le am în echipa mea pentru a putea face față cu succes provocărilor viitoare.

Ce ai fi dorit sa știi când ți-ai început cariera?

Laszlo Racz: Mi-aș fi dorit să știu cât de importantă este comunicarea.

Numește trei persoane care te-au influențat mai mult.

Laszlo Racz: Cei mai influenți, din punctul meu de vedere, asupra leadership-ului/ managementului sunt Jordan Peterson, Simon Sinek și Fredmund Malik.

Cum continui să înveți?

Laszlo Racz: După ce am absolvit universitatea, atitudinea mea față de învățare s-a schimbat complet. Acum îmi place să învăț despre diverse subiecte. Poate că diferența acum este că pot alege ceea ce vreau să învăț. Când făceam naveta zilnic la birou, ascultam cărți audio în mașină. În medie, aș putea termina patru cărți pe lună. În fiecare an aleg un subiect pe care vreau să-l aprofundez timp de un an, anul trecut a fost literatura financiară, iar pentru acest an am propus tema rezilienței și redresării. Chiar recomand utilizarea oportunităților de învățare create de tehnologie pentru a umple timpul neproductiv (naveta, așteptarea la coadă, plimbatul câinelui etc.)

Ce provocări te atrag?

Laszlo Racz: Îmi place să creez strategii și îmi place brainstormingul de idei abstracte. Îmi place să experimentez cu idei noi și să îmbunătățesc procesele sau metodele vechi.

Ce înseamnă un proiect de succes pentru tine?

Laszlo Racz: Măsura unui proiect de succes pentru mine este atunci când un proiect este finalizat la timp, se încadrează în buget, primește un feedback excelent din partea clienților și, pe deasupra, echipa poate face un pas înainte în ceea ce privește competența și reziliența. 

Laszlo Racz

ARRK ENGINEERING GMBH

Frankfurter Ring 160, 80807 Munich

Phone: +49 (0)89 31857-0

Fax: +49 (0)89 31857-111

ARRK Research & Development SRL

13-21 Fabricii de Chibrituri Street 

ICPIAF building, 4th, 5th, 6th,,7th and 8th floor

400254, Cluj-Napoca, Romania

E-mail: info@arrk-engineering.com

Internetwww.arrk-engineering.com