CUM VA ARATA PAMANTUL IN VIITOR?

Dacă ai putea călători înapoi în timp cu cinci secole, ai întâlni un imperiu Aztec în partea centrală a Mexicului, o pictură proaspătă „Mona Lisa” în Europa Renascentistă și temperaturi mult mai scăzute de-a lungul Emisferei Nordice. Aceasta era lumea în mijlocul Epocii Mici de Gheață (A.D. 1300-1850) și o perioadă vastă de explorare europeană cunoscută ca Epoca Descoperirii. Dar dacă am putea privi 500 de ani în viitor și am zări Pământul secolului 26? Ar fi lumea diferită nouă așa cum secolul 21 ar părea diferit oamenilor din secolul 16? Pentru început, cum ar fi vremea?

În funcție de persoana pe care o întrebi, secolul 26 poate fi ori puțin friguros, ori infernal de fierbinte. Unele metode solare de producție sugerează că prin anii 2500 clima Pământului se va răci din nou până aproape de condițiile Epocii Mijlocii de Gheață. Alte studii prezic o schimbare de climă în curs de desfășurare și că utilizarea combustibilului fosil va face o mare parte a planetei prea cladă pentru viața umană până în anul 2300.

Unii experți datează începutul schimbărilor climatice umane înapoi la Revoluția Industrială din anii 1800, alții la practicile de reducere și tăiere agricole din vremurile preistorice. Oricum ar fi, oamenii modifică mediul înconjurător, iar secolul nostru 26 ar putea fi destul de impresionant, într-adevăr.

Teoreticianul fizician și futurist, Michio Kaku, prezice că în doar 100 de ani omenirea va face saltul de la o civilizație de tip zero, la o civilizație de tip I pe Scara Kardashev. Cu alte cuvinte, vom deveni o specie care va exploata întreaga energie a planetei. Mânuind o astfel de putere, oamenii secolului 26 vor fi maeștri ai energiei nepoluante, precum fuziunea și energia solară. Mai mult decât atât, aceștia vor fi capabili să mânuiască întreaga energie planetară cu scopul de a controla clima la nivel global. Fizicianul Freeman Dyson, pe de altă parte, estimează că un salt la o civilizație de tip I ar avea loc în aproximativ 200 de ani.

Tehnologia s-a îmbunătățit exponențial față de anii 1500, iar acest lucru va continua să se întâmple și în secolele ce vor urma. De asemenea, fizicianul Stephen Hawking propune că până în anul 2600, această creștere ar vedea 10 noi teorii fizice publicate la fiecare 10 secunde. Dacă Legea lui Moore este adevărată și atât viteza calculatorului cât și complexitatea acestuia s-ar dubla la fiecare 18 luni, atunci unele dintre aceste studii ar putea fi munca unei mașini extrem de inteligente.

Ultra Car System at Heathrow Airport, Terminal 5, London, UK.
Ultra Car System at Heathrow Airport, Terminal 5, London, UK.

Ce alte tehnologii vor lua formă în secolul 26? Futuristul și autorul Adrian Berry crede că media de viață umană va ajunge la 140 de ani, iar stocarea digitală a personalităților umane va permite un fel de nemurire computerizată. Oamenii vor cultiva oceanele, vor călători cu nave spațiale și vor locui atât în colonii pe Lună, cât și pe Marte, în timp ce roboții vor explora cosmosul exterior.

Cum va arăta Pământul în 5000 de ani?

Tehnologia umană a avansat semnificativ în ultimii 5,000 de ani, iar Pământul poartă cicatrici care dovedesc acest lucru. Noi am modificat peisajul, clima și diversitatea biologică. Noi am înălțat zgârie-nori pentru cei vii și morminte colosale pentru cei morți. Poate cel mai important, noi am învățat să exploatăm energia planetei, însă încă suntem însetați pentru mult mai multă putere. Acest apetit nesătul pentru energie va continua să traseze cursul civilizației umane în următorii 5.000 de ani. Ca și rezultat, acest lucru va dicta, de asemenea, modul în care Pământul va arăta în anul 7010.

Cinci mituri ale tehnologiei din viitor

Cum va arăta lumea în următorii 10 ani? Dar în următorii 40 de ani? Oare continuarea Legii lui Moore ne va permite, în cele din urmă, să avem o societate condusă de roboți autonomi? Oare vom cuceri lupta cu încălzirea globală și vom sărbători, ca popor, cum ne apropiem, puțin câte puțin, de perspectiva mult-lăudată a singularității? Unii futuriști, oamenii care se ocupă cu astfel de speculații, au făcut predicții de această natură, însă există și aceia care spun că aceste previziuni sunt inexacte.

În curând vom putea conduce mașini zburătoare

Mașina zburătoare a fost profetizată de zeci de ani. Este una dintre așa-numitele „Sfinte Graaluri” ale societății futuriste, utopice, unde toată lumea va putea să călătorească prin aer și pe pământ cu ușurință, în liniște și în siguranță de câte ori vrea.

Probabil ai văzut clipuri video cu prototipuri zburătoare, care decolează de la sol, plutesc, și posibil, se prăbușesc. Însă primul „avion” a fost, de fapt, dezvăluit în 1917, urmând multe eforturi similare după aceea. Henry Ford a prezis mașina zburătoare în anul 1940 și de atunci au existat numeroase alarme false.

Un deceniu în secolul 21 și tot nu părem a fi mai aproape de acest lucru, în ciuda a ceea ce s-ar putea citi pe diverse bloguri. Pentru că finanțarea a dispărut, NASA a abandonat concursul său pentru inventatorii care ar putea crea un „Personal Air Vehicle” (Vehicul Aerian Personal) și nu pare a fi o altă agenție guvernamentală, cu excepția, probabil, a agenției secrete DARPA, gata să preia proiectul.

hsw text 2

Abordări Singulare Tehnologice

În ultimii ani, futuriștii proeminenți precum Ray Kurzweil, au susținut că ne apropiem de singularitate, poate mai devreme de 2030. Există mai multe concepții diferite a ceea ce este cu exactitate singularitatea, sau ceea ce va fi. Unii spun că este o adevărată inteligență artificială, care poate rivaliza cu oameni în gândirea independentă și în creativitate. Cu alte cuvinte, mașinile vor depăși oamenii în inteligență și fiind speciile dominante ale planetei, vor fi capabile să-și creeze propriile lor mașini mai noi și mai inteligente. Alții susțin că aceasta va implica un fel de explozie în puterea de calcul, care cumva va permite oamenilor și mașinilor să creeze ceva nou, cum ar fi încărcarea minții noastre pe o rețea neuronală de calcul partajată.

Lega lui Moore va deține întotdeauna adevărul

Legea lui Moore este făcută, în general, să se înțeleagă faptul că numărul de tranzistori pe un cip – și, prin extensie, putere procesată – se dublează la fiecare doi ani. În realitate, Gordon Moore, omul de știință a calculatoarelor care a inițiat Legea lui Moore în 1965, vorbea despre costurile economice ale producției cipurilor și nu despre realizările științifice din spatele progreselor în proiectarea cipurilor.

Roboții vor fi prietenii noștri

Una dintre preocupările principale este automatizarea. Vor avea voie dronele militare, în cele din urmă, să ia propriile lor decizii dacă să atace sau nu o țintă? Dacă un om monitorizează drona, va putea acesta să treacă peste dorințele dronei? Vom permite mașinilor să se reproducă fără o direcție umană? Vor exista numai mașini care se vor conduce singure? Anumite mașini au opțiunea de auto-parcare sau de a preveni șoferul să facă un accident. Având în vedere faptul că omenirea a ajuns să depindă de tehnologie în foarte scurt timp, este un scenariu tot mai plauzibil să aibă loc o robotizare la nivel planetar în viitorul apropiat.

hsw text 3

Putem opri schimbările climatice

Este încălzirea globală inevitabilă? Consensul printre mulți oameni de știință este că cel puțin într-o oarecare măsură putem spera doar să oprim dezastrele majore și să ne ocupăm de consecințe. Unul dintre cei mai respectabili climatologi spune că umanitatea a trecut deja de punctul proverbial fără cale de întoarcere. Grupul Interguvernamental de experți ai ONU, un grup cu peste 2.000 de oameni de știință, a emis în 2007 un avertisment puternic, după ce a anunțat mai întâi că, în 2001 temperaturile globale au fost deja în creștere.

Chestiunea majoră rămasă, pentru unii, este dacă încălzirea poate fi ținută sub control, cu scopul de a preveni aceste scenarii dezastroase. Avem, de asemenea, după cum spun experții, nevoie să începem să planificăm cum să reacționăm dezastrelor legate de încălzirea globală.