Piramidele sunt unele dintre cele mai uimitoare construcții din lume. Ridicate în vremurile Antice de oameni care nu au beneficiat de tehnologia modernă și utilajele din zilele noastre, piramidele sunt o sursă constantă de fascinație. Mulți dintre noi asociem piramidele cu Egiptul Antic, însă ele au fost construite în multe colțuri ale lumii. De ce au construit strămoșii noștri piramide? Care era scopul lor? Există vreo semnificație în ceea ce privește forma piramidei? Cum au putut fi fost construite, fără macarale și alte utilaje care nu existau pe vremuri? În rândurile următoare vom încerca să raspundem la aceste întrebări, vom analiza piramidele din întreaga lume, cum au fost constuite și care a fost utilitatea lor.
Ce este o piramidă?
Piramida este o structură tri-dimensională la care suprafețele superioare sunt triunghiulare și converg spre un punct. Piramida are o bază pătrată și patru fețe triunghiulare echilaterale.
Piramide de diferite tipuri, dimensiuni și complexitate au fost construite în multe părți ale lumii antice (cum ar fi America Centrală, Grecia, China și Egipt). În istoria din Egipt și China, piramidele au fost în primul rând morminte și monumente constuite pentru a cinsti regi și lideri. Piramidele mayașilor și aztecilor din America Centrală au fost în principal temple religioase, deși unele dintre ele au adăpostit camere funerare.
Piramidele din America Centrală au fost mai mici decât cele egiptene. În multe cazuri, acestea au fost reconstruite și modificate de-a lungul timpului, în timp ce piramidele egiptene, din cauza dimensiunilor gigantice, au avut nevoie de zeci de ani pentru a putea fi ridicate şi construite. Piramidele din America Centrală au fost integrate în orașe, în timp ce piramidele egiptene s-au situat departe de marile orașe.
Strămoșii acestor structuri mărețe sunt mormintele descoperite în întreaga America de Nord și Europa – movile simple de pământ care fac obiectul camerelor funerare. Primele morminte ale faraonilor egipteni erau plate, în formă de cutie, denumite mastabas. Faraonii au construit mai târziu morminte mărețe, prin adăugarea de niveluri în partea de sus, pentru a forma piramide în trepte. Piramidele în trepte sunt predominante în America Centrală. În Mesopotamia, ele au fost denumite zigurate.
Egiptenii au dus proiectarea piramidelor pe noi culmi, piramidele din Giza, ce datează din secolul al 26-lea î.Hr, fiind celebre și astăzi.
Cei care au lucrat la ridicare Marii Piramide a lui Khufu au folosit 2,3 mil. de blocuri de calcar și granit. Piramida are o înălțime de 146 de metri, o bază de 230 de metri pătrați și o greutate de aproximativ 6,5 milioane de tone. Un număr mare de piramide, inclusiv Marea Piramidă a lui Khufu, au supraviețuit mii de ani, ca un tribut adus vechilor arhitecți, ingineri și muncitori care le-au construit.
Piramidele Egiptene
Prima piramida în trepte din Egipt, mai exact din Saqqara, a fost finalizată în 2620 î.Hr. și a fost construită pentru a treia dinastie a faraonului egiptean Djoser. Ea a avut patru nivele și o cameră mortuară subterană.
Egiptenii au continuat să construiască piramide tot și tot mai înalte, cu timpul începând sa netezească marginile zimțate ale piramidei în trepte.
Una dintre primele încercări de construcții ale unei piramide cu dimensiuni gigantice, în trepte, a fost cea a piramidei Meidum, în 2570 î.Hr. A avut șapte trepte, progresa spre opt, dar s-a prăbușit și a fost abandonată.
Motivele pentru care egiptenii au ales să își construiască piramide cu vârful ascuțit sunt de natură religioasă. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatăl tuturor faraonilor. Despre acesta, se spune că s-a autocreat dintr-o movilă de pământ care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat și pe ceilalți zei.
Proiectanții piramidelor și-au dat seama că, dacă piramidele pe care vor să le construiască sunt foarte înalte și au pante mai abrupte, bazele lor trebuie să fie mai mari și mai solide. La Dashur, muncitorii au început construcția unei piramide pentru dinastia a patra faraonului Sneferu. Din nefericire, proiectanții au ales o fundație slabă, iar piramida a început să se aplece spre interior când a fost de aproximativ două treimi completă. Constructorii au redus unghiul din partea de sus pentru a face piramida mai stabilă, iar acum este cunoscută sub numele de Piramida Bent (2565 î.Hr.).
Nemulțumit de Piramida Bent, Sneferu a ordonat constucția unei alte piramide, la Dashur. De această dată, designerii au ales o fundație mai bună și au reușit să construiască o piramida de aceeași înălțime ca Piramida Bent, dar cu o bază mai largă. Piramida Roșie a fost finalizată în 2560 î.Hr.
Marea Piramidă a lui Khufu
Complexul Piramidelor din Gizeh, pe malul vestic al Nilului, este cel mai faimos grup de piramide din lume. Așa cum am specificat mai devreme, cea mai grandioasă piramidă a fost construiă pentru fiul lui Sneferu, Khufu, în 2540 î.Hr. Alte două piramide mai mici au fost construite în apropiere pentru fiul lui Khufu, Khafre, și nepotul său, Menkaure. După această dinastie, construcția piramidelor cu dimensiuni foarte mari a fost oprită, probabil din cauza timpului necesar dar și a cheltuielilor implicate în aceste proiecte de stat masive.
Marea Piramidă a lui Khufu de pe platoul Giza din Egipt este cea mai mare și cea mai elaborată construcție existentă, reprezentând cele mai avansate aspecte ale construcției piramidei. Piramida lui Khufu prezintă următoarea structură și caracteristici:
• Camera de înmormântare primară sau Camera Regelui, conține sarcofagul (mormântul), în care a fost depus corpul lui Khufu, iar pereții sunt decorați cu hieroglife reprezentând diverse aspecte ale istoriei Egiptului Antic și ale religiei.
• Camera reginei, mai mică (de fapt este un termen impropriu – nu a fost destinată reginei) se află în interiorul piramidei, în timp ce o altă cameră mortuară, nefinalizată, se afla sub piramidă.
• Camerele construite deasupra Camerei Regelui au fost aliniate pentru a distribui proporțional greutatea rocii folosite la consctrucție, prevenind astfel ca încăperea Regelui sa ajungă în colaps.
• Piramida are o galerie, care nu este altceva decât un pasaj mare, cu boltă, cu tavan, cu pereții stratificați în sus, sub forma un arc primitiv și mai multe pasaje descendente și ascendente, conectate la diferite camere și la exterior.
• O galerie ce conectează camera regelui de exterior, astfel că spiritul lui Khufu să poată ieși din piramidă și să se ridice la ceruri.
• Intrarea a fost închisă după ce trupul faraonului a fost plasat în interior.
• Exteriorul piramidei era decorat cu roci din calcar alb. Aceste roci au erodat în timp, dar specialiștii au găsit dovezi că au existat, întrucât Piramida Khafre are încă unele în vârf.
Construirea piramidelor
Construcția Piramidelor este un subiect dezbătut în mod continuu. Nu există dovezi înregistrări ale planurilor de construcție sau discuții ale metodelor de construcție, astfel încât nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat. Desigur, arheologii și inginerii au o mulțime de idei – unele parcă desprinse din cărțile SF. Pentru că tehnica necesară construirii este complexă, mulți au susținut că piramidele au fost construite de extratereștri sau de către egiptenii deținători ai unei tehnologii avansate, care a fost pierdută cu vremea.
Vom vorbi despre piramidele de la Gizeh deoarece avem cele mai multe informații despre ele.
Iată care ar fi componentele construcției unei piramide:
• Topografie și excavare: alegerea unui loc potrivit, orientarea și pregătirea fundației.
• Obținerea de materiale de construcții: extragerea rocilor și construirea unor pietre uriașe.
• Transportul materialelor de construcție.
• Logistica forței de muncă: găsirea de lucrători calificați, hrănirea lor și locuințe.
Cel mai probabil, egiptenii au făcut planuri și modele ale piramidei. Proiectele au fost supervizate de maestrul constructor al faraonului sau de vizir (prim-sfetnic al faraonului).
Colapsul piramidei Meidum și trecerea la Piramida Bent au învățat constructorii că fundațiile reprezintă un element-cheie. Odată ce inginerii au găsit un loc adecvat, cu un fundament bun, au trebuit să se stabilească orientarea. Constructorii nu au compasuri în acele vremuri și nu a existat nici o stea de Nord la data respectivă astfel că au folosit mișcările de stele circumpolare și cele ale Soarelui pentru a stabili unde este Nordul. Odată stabilit Nordul, celelate direcții (puncte cardinale) puteau fi găsite ușor, cu linii și unghiuri drepte.
Egiptenii aveau puternice cunoștințe astronomice. S-a descoperit că toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglindă pe Pământ a constelației Orion. Egiptenii credeau că acolo este casa lui Osiris, zeul morților și al lumii de dincolo.
Egiptenii din Antichitate foloseau “coți” (lungimea de la vârful degetului mijlociu la cot) și “mâinile” pentru măsurători. Ei au săpat găuri la intervale regulate (10 coți) de-a lungul conturului de bază. Apoi, muncitorii au excavat și nivelat fundația.
Niciun cercetător n-a descoperit care a fost metoda exactă care a fost folosită la ridicarea piramidei, însă toți au constatat exactitatea măsurătorilor. Felul în care muncitorii egipteni tăiau pietrele pentru a le folosi în construcții este încă subiect de studiu pentru cercetători. Forța oamenilor era de ajuns pentru a mișca pietrele foarte grele, în proces intervenind și inventivitatea inginerilor, creatorii unor mini-sisteme menite să ușureze munca fizică a muncitorilor.
Pe măsură ce piramida se înălța, în jurul ei, muncitorii făceau o rampă, pe care ridicau blocurile de piatră pe niște sănii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc după bloc, până ce piramida era terminată, apoi rampa era înlăturată.
Foto: Discovery Channel
Sursă: www.howstuffworks.com