IMPRIMAREA 3D, O CERINTA IN CRESTERE

Pentru orice designer, inginer, om de ştiință, inventator sau simplu amator, imprimarea 3D oferă posibilitatea transformării ideilor în realitate. Imprimarea 3D este un proces de construire a unui obiect solid tridimensional, realizat printr-un proces repetitiv de adăugare de straturi de material în diferite forme. Cele mai populare metode de imprimare sunt FDM (Fused Deposition Modeling) și SLA (Stereolithography).

Tehnologia de prototipare rapidă FDM, în traducere – Modelare prin Extrudare Termoplastică (depunere de material topit), este cea mai utilizată tehnologie de fabricare aditivată datorită simplității și a accesibilității acesteia. Este utilizată în modelare, prototipare dar și în aplicații de producție. Alte denumiri utilizate sunt: MEM (Melting Extrusion Modeling), extrudare termoplastică TPE (Thermoplastic Extrusion), FFF (Fused Filament Fabrication).

Cu ajutorul unei aplicații software dedicate, modelul 3D dorit este feliat inițial în secțiuni transversale numite straturi (layere).Tehnologia de printare constă în trecerea unui filament din material plastic printr-un extrudor ce îl incălzește până la punctul de topire, aplicăndu-l apoi uniform (prin extrudare) strat peste strat, cu mare acuratețe pentru a printa fizic modelul 3D conform fișierului CAD.

Stereolitografia (SLA sau SL) este o tehnologie de prototipare rapidă utilizată la scară largă în mediul industrial pentru realizarea matrițelor, modelelor și chiar a componentelor funcționale. Cunoscută și sub numele de foto-solidificare sau fabricare optică, stereolitografia implică utilizarea unui fascicul laser cu lumină ultravioletă pentru solidificarea unei rășini fotopolimerice lichide aflată în cuva de construcție a imprimantei. Sub acțiunea luminii laser ultraviolete acestă rășină curabilă (sensibilă la lumina ultravioletă) se solidifică în straturi succesive obținându-se astfel modelul solid 3D.

Modelul 3D dorit este feliat inițial în secțiuni transversale pe care fasciculul laser o trasează pe suprafața rășinei lichide. Expunerea la lumina laser ultravioletă solidifică modelul trasat pe rășină lichidă rezultând un strat solid construit (printat 3D) care se adaugă la stratul precedent construit.

După finalizarea construcției, modelul 3D obținut este imersat într-o baie chimică separată, pentru îndepărtarea excesului de rășină după care este tratat într-un cuptor cu radiații ultraviolete pentru întărirea finală.

În prezent, printarea 3D se folosește în: arhitectură (crearea în miniatură a unui model arhitectural sau machete); industrie (crearea de obiecte mici și cu o formă sau structură complexă, prototipizarea rapidă a unor modele de obiecte); arheologie (reconstrucția de artifacte și de fosile); criminalistică (recrearea de obiecte fizice deteriorate sau incomplete); medicină ( crearea de țesuturi, organe, vase sangvine, etc, care să fie compatibile cu o anumită persoană, construcția de implanturi după o anumită formă – implanturi dentare sau de os); aeronautică (producția de structuri metalice sau plastice cu o formă complexă sau de o compoziție superioară față de cele obținute în sectorul industrial); cinematografie (crearea de măști sau costume); industria mobilei (creare de obiecte de mobilier); artă (crearea de obiecte decorative); domeniul imobiliar (construcția de locuințe); uz casnic (crearea de obiecte de uz personal sau de menaj ce conțin elemente personalizate).

Imprimante din oferta Aurocon COMPEC:

Ultimaker 3 Dual Nozzle 3D Printer (RS124-9474). Este cea mai de încredere imprimantă 3D cu extrudor dublu disponibilă acum. Se pot obține modele complexe la o calitate superioară datorită sistemului de ridicare automată a duzei, construcției profesionale și combinațiilor cu material de suport și a nucleelor de imprimare 3D interschimbabile. Diametrul filamentului folosit este de 2.85 mm. Are de asemenea, pat de construcție cu auto-nivelare, sistem de răcire și software-ul Cura optimizat pentru anumite profile de materiale. Se instalează și utilizează cu ușurință.

MakerBot Replicator+ Desktop 3D Printer (RS125-0299). Imprimanta MakerBot Replicator+ printează cu 30% mai rapid decât predecesoarea ei și oferă un volum de construcție mai mare cu 25%. Pentru a avea o fiabilitate și o precizie mai mare, utilizează componente îmbunătățite. Acest model are, pe lângă toate caracteristicile predecesorului său, un extrudor Smart+, cameră încorporată, afișaj LCD, pat de construire flexibil. Comunicarea se face via WiFi, USB, rețea sau USB drive, iar tehnologia de imprimare este modelare prin extrudare termoplastică (FDM), iar diametrul filamentului folosit este de 1.75 mm.

RS Pro iTX PC 3D Printer  (RS173-4711). Este un dispozitiv creat pentru a fi utilizat și actualizat cu usurință. Componentele sale aflate la vedere pot fi modificate de orice persoană,  necesitând doar un minim de cunoștințe în domeniu. O trăsătură fundamentală este computer-ul încorporat, având procesor quad-core AMD FT3 Kabini A4 și o placă grafică AMD Radeon 4K, acces rețea, placă de sunet, RAM de 8GB și disc-drive SATA 500 GB. Acest PC funcționează cu sistemul de operare Windows 10 Home și vă permite să îi atașați orice dispozitiv periferic doriți (monitor, tastatura, rețea, etc).

Dintre caracteristicile deținute menționăm: cadru solid de otel, pat de construcție complet încălzit, display înclinat încorporat, cu luminozitate mare,  sistem de iluminare tip LED, extrudor cu filament, componenta VariBLOCK permite schimbarea sau îmbunătățirea capului extruderului.

Puterea, viteza și precizia fac din această imprimantă una dintre cele mai bune din clasa ei.

Pentru mai multe informații despre această gamă de produse accesați: www.rsromania.com.

ro Romanian