SCOALA DUALA BOSCH: SURSA PENTRU TEHNICIENI SPECIALIZATI

Bosch sărbătoreşte deschiderea noului an şcolar 2016-2017 în sistemul de învăţământ dual. Cu această ocazie, membri ai managementului companiei au pus prima piatră de temelie a noului Centru Multifuncţional Bosch, care va fi inaugurat în cursul anului viitor. La evenimentul din 12 octombrie 2016 au fost prezenţi elevii participanţi în programul de învăţământ dual şi părinţii acestora, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai şcolilor partenere.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de dezvoltare profesională a angajaţilor săi, unitatea de producţie Bosch din Cluj construieşte un Centru Multifuncţional, care va fi dedicat în special pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual. În plus, centrul va conţine săli de instruire pentru formarea studenţilor talentaţi şi pentru dezvoltarea continuă a angajaţilor şi laboratoare noi pentru departamentul de cercetare şi dezvoltare.

„Grupul Bosch în România este un partener de încredere al şcolilor locale în cadrul proiectului de sistem educaţional dual, începând cu anul 2013”, a declarat Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL şi reprezentantul grupului în România. „În anul 2016, peste 80 de elevi din licee şi şcoli profesionale se pregătesc pentru carierele lor ca tehnicieni în electromecanică şi electronică în unităţile de producţie Bosch din Blaj şi Cluj”, a adăugat Boldijar.

În cadrul fabricii Bosch din Jucu, proiectul educaţional şi-a deschis porţile în 2014 cu un număr de şase elevi, iar în următorul an şcolar s-a extins cu încă 24 de elevi. Pentru anul şcolar 2016-2017, aproximativ 60 de elevi s-au înscris în programul Şcoala Duală Bosch, la profilele electromecanică, în colaborare cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu şi electronică automatizări, oferit de Liceul Teologic Reformat.

Bosch asigură elevilor o pregătire practică solidă

Sistemul educaţional dual permite elevilor punerea în aplicare a cunoştinţelor teoretice acumulate în cadrul şcolii, activitatea lor din fabrică fiind bazată pe planul de învăţământ al şcolii din care provin. Programul reprezintă o sursă fiabilă de tehnicieni bine pregătiţi, adaptaţi cerinţelor unei unităţi de producţie moderne şi echipamentelor cu tehnologie de ultimă oră. „Considerăm că experienţa Şcolii Duale în cadrul Bosch este un succes, datorită elevilor interesaţi şi silitori, profesorilor atenţi şi implicaţi, precum şi deschiderii angajaţilor noştri”, a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj. Programul Şcoala Duală Bosch asigură elevilor înscrişi o pregătire practică în cadrul unităţii de producţie din domeniul soluţiilor de mobilitate, sub îndrumarea tutorilor, în atelierul mecanic de mentenanţă, în laboratoarele de asigurare a calităţii produselor şi pe liniile tehnologice automatizate. Elevii participanţi în proiect au ocazia să acumuleze informaţii şi experienţă practică despre producţia de serie în domeniul electronicii aplicate în industria automotive. În prezent, proiectul este coordonat de un specialist în inginerie industrială, sprijinit de trei instructori şi un mentor din Germania, pentru a facilita transferul de competenţe în domeniu.