MOBILITATEA IN METROPOLE: BOSCH MOBILITY EXPERIENCE 2017

Bosch devine un furnizor de servicii de mobilitate pentru aglomeraţiile urbane. În viitor, compania se va concentra mai mult pe dezvoltarea și furnizarea de soluții de mobilitate în orașe conectate, inteligente. Cererea pentru concepte de mobilitate inteligentă pentru mediul urban creşte rapid în întreaga lume. Mega-metropolele din întreaga lume sunt foarte aglomerate. În multe locuri, există o amenințare de blocaj total. Din ce în ce mai mulți oameni se întorc în orașe sau vor locui acolo în viitor. Până în 2050, mai mult de șase miliarde de oameni vor trăi în mega-metropole, de două ori mai mulți decât în prezent. Până atunci, traficul urban se va fi triplat. Cu aproximativ două treimi din populația globală care trăiește în conurbări în 2050 și odată cu creșterea urbanizării, va apărea și un număr tot mai mare de probleme.

Din ce în ce mai mulți oameni într-un spațiu limitat va însemna și mai mult trafic și, prin urmare, mai multă poluare, mai puțin spațiu verde, mai mult zgomot și mai mult timp pierdut în trafic. “Cu soluții tehnologice, Bosch poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în mega-metropole și conurbaţii. Principalul mijloc în acest sens este mobilitatea fără emisii de gaze, fără stres și fără accidente”, spune dr. Rolf Bulander, membru al consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH și președinte al sectorului de afaceri Soluţii de mobilitate. Și în termeni de afaceri, orașele inteligente reprezintă o zonă de creștere pentru furnizorul de tehnologie și servicii. Numai în perioada până în anul 2020, piața smart-city va crește cu 19 procente în fiecare an, atingând un volum de 700 de miliarde de euro. În proiectele sale de vânzări încrucișate, Bosch și-a dublat deja vânzările în acest sector în ultimii doi ani.

Drumuri aglomerate și aer poluat

Secole petrecute în căutarea unui loc de parcare, livrare ineficientă, drumuri blocate cu maşini private – toate acestea sunt deja probleme comune de mobilitate în multe orașe mari. “Pentru locuitorii orașelor, este aceeași poveste veche – drumuri aglomerate. Nu există semne de progres. Este timpul ca oportunitățile oferite de conectivitate să fie folosite pentru a face traficul urban inteligent”, spune Bulander. În viitor, nici o mega-metropolă nu va funcționa fără trafic inteligent și un nou model de mobilitate. “Ne mutăm de la orașul orientat spre mașini la o idee de mobilitate atât inteligentă, cât și multimodală”, adaugă el.

Mobilitate fără emisii, fără stres și fără accidente

În cadrul evenimentului Bosch Mobility Experience din Boxberg, Bosch demonstrează modul în care compania transformă mobilitatea urbană: “Eforturile noastre de a contribui la crearea unui mediu urban fără emisii, stres și accidente sunt legate de trei dezvoltări tehnologice”, declară Bulander: “automatizare, electrificare şi conectivitate.” Pentru Bosch, accentul se pune pe efectuarea unei călătorii fără stres din punctul A în punctul B. Pentru a realiza acest lucru, chiar și într-o metropolă aglomerată, transportul public, maşinile, cât şi autovehiculele colective care se conduc singure și autovehiculele de transport, dar și alte mijloace de transport, vor trebui să fie conectate complet. Pe scurt: toate mijloacele de transport din oraș vor trebui să fie conectate între ele. “Serviciile de mobilitate multimodală, pe care utilizatorii le pot rezerva cu doar câteva clicuri de mouse, vor juca un rol major în reducerea congestionării”. Creșterea automatizării traficului urban va avea ca rezultat, de asemenea, o mai mare siguranță și mai puține accidente. Chiar și acum, programul Bosch pentru controlul stabilităţii motocicletelor MSC oferă un fel de ESP pentru motociclete. Și ABS pentru biciclete electrice, care a fost lansat recent, poate, de asemenea, să salveze vieţi.