INDUSTRY 4.0: ROCKWELL AUTOMATION A DEZVOLTAT „CONNECTED ENTERPRISE”

Pe măsură ce automatizarea a început să adopte digitalizarea, nu va exista nicio unitate de producție fără un proces în rețea sau echipament de întreprindere interconectat. Care este, totuși, cea mai bună metodă de a migra către conceptul de Production 4.0? În vreme ce își conecta propriile sisteme de producție, Rockwell Automation a dezvoltat un model în cinci etape numit Connected Enterprise Execution Model. Specialiștii Rockwell Automation folosesc acest model pentru a furniza recomandări pe baza cărora se poate implementa cu succes conceptul de Connected Enterprise.

Evaluarea primară

Prima etapă presupune evaluarea infrastructurii IT existente în compania respectivă și a sistemelor de producție. Acest pas va evidenția câteva zone în care este loc de îmbunătățiri, cum ar fi vulnerabilitățile de securitate sau lipsa unei monitorizări adecvate a indicatorilor cheie de performanță. O evaluare completă va stabili cu exactitate ce trebuie înlocuit sau unde e nevoie de un upgrade. Plecând de la această informație, compania poate dezvolta o strategie care integrează personal, procese și tehnologie într-un mod securizat și poate stabili obiective pe care le poate atinge.

Rețea și proces de control securizate

O facilitate cate respectă conceptul de „Connected Enterprise” nu poate exista fără o rețea unificată, integrată. E o cerință absolut necesară unei întreprinderi conectate, permițând comunicarea între sistemele de automatizare, control și business. Aplicarea protocoalelor standard de internet și ethernet, cum ar fi EtherNet/IP (versiunea CIP) facilitează integrarea datelor operaționale cu restul proceselor din întreprindere și permite asigurarea unei legături cu procesul de dezvoltare și cu dispozitivele conectate la internet. Companiile vor fi nevoite să-și definească politicile de securitate pentru acest tip de sistem și să dezvolte o strategie de securitate unitară. Acest lucru ar trebui să conțină mecanisme de securitate multi-level care să blocheze atacurile la oricare dintre sistemele de producție.

shutterstock_141662929-photograph_848w477h

Capital de date prestabilit și organizat 

Conceptul de Big Data e la fel de important în Industry 4.0 ca oriunde altundeva. Numai datele potrivite pot furniza indicii relevante care pot sta la baza deciziilor importante. O cerință fundamentală pentru acest lucru este o rețea unificată care cuprinde atât zona de IT, cât și tehnologia operațională (OT), una care elimină erorile potențiale ce pot rezulta din introducerea manuală de date și analize. Rețeaua trebuie să fie capabilă să ofere date și informații în contextul potrivit, permițând personalului să le distribuie mult mai ușor și mai rapid altor colegi sau departamente, dar și cu clienți sau parteneri.